^
A
A
A

Pričakuje se znatno povečanje števila bolnikov z okvaro sluha

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

25 March 2021, 09:00

Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije bo v 30 letih 24% svetovnega prebivalstva trpelo zaradi različnih okvar sluha . Če se razmere ne bodo spremenile, bo na stotine milijonov ljudi kmalu zahtevalo resne ukrepe zdravljenja in rehabilitacije.

Izguba sluha človeku odvzame številne življenjske radosti in priložnosti: obstajajo težave pri delu, študiju, komunikaciji. S popolno gluhostjo trpi tudi psihološko zdravje osebe in razvije se depresija. Do danes WHO predlaga nujno opredelitev glavnih preventivnih ukrepov za preprečevanje takšnih kršitev in njihovo vključitev v številne nacionalne zdravstvene načrte.

Trenutno je v svetu premalo naložb v preprečevanje bolezni sluha in ni sredstev za projekte, ki se ukvarjajo z oskrbo pacientov z okvaro ali izgubo sluha. V mnogih, celo razvitih državah, ni dovolj specialistov za otorinolaringologijo.

V vsaki drugi državi z nizko stopnjo dohodka na milijon prebivalcev je lahko le en zdravnik ORL in le en učitelj za otroke z okvaro sluha, kar je skrajno nesprejemljivo.

Pri vsakem drugem otroku z okvaro sluha je bilo možno težavo preprečiti s pomočjo cepljenja proti meningitisu in epidemični rdečki , pa tudi spoštovanju predporodnih in neonatalnih preventivnih priporočil, s čimer so zagotovili pravočasno terapijo in zdravniški pregled bolnikov z vnetnimi patologijami ušes.

Pomembno je, da ljudem razložite, da morajo za ohranitev sluha ohraniti raven hrupa pod nadzorom, upoštevati osnovna pravila higiene ušes in biti previdni pri jemanju zdravil, ki negativno vplivajo na sluh.

Strokovnjaki osredotočajo pozornost javnosti na dejstvo, da bi morali biti prvi korak k zmanjšanju tveganja za nastanek slušnih težav zgodnja diagnoza ter kakovosten in sistematičen klinični pregled. Trenutno ima medicina različne metode za odkrivanje takšnih bolezni v zgodnjih fazah razvoja, medtem ko je povsem mogoče organizirati testiranje v oddaljenih regijah in v nerazvitih državah.

Večina ušesnih patologij je uspešno ozdravljenih, zato se v mnogih primerih s pravočasno terapijo lahko izognemo težavam s sluhom. Bolnikom, ki so izgubili sluh, je treba zagotoviti kakovostne slušne aparate, kohlearne vsadke in druge visokotehnološke pripomočke za optimizacijo kakovosti življenja bolnikov. Poleg tega je treba posvetiti ustrezno pozornost in vaditi tehnike, ki bi lahko zagotovile bolj svobodno komunikacijo pacientov: govorimo o znakovnem jeziku, uporabi podnapisov in tolmačenju znakovnega jezika.

Ministrstva za zdravje v vsaki državi bi morala pokazati skrb za prebivalstvo, da bi imeli vsi dostop do takšnih priložnosti.

Vir informacij: uradna spletna stran Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.