^
A
A
A

Rdeče meso prispeva k razvoju ateroskleroze

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

24 January 2022, 09:00

Prisotnost rdečega mesa v prehrani povzroča povečano intra-črevesno razmnoževanje bakterije Emergencia timonensis. Ta mikroorganizem je znan po tem, da se v procesu njegovega metabolizma proizvaja snov, ki prispeva k razvoju patologij srčno-žilnega sistema. To informacijo je izrazilo osebje kliničnega centra v Clevelandu. Rezultate študije so objavili na straneh Nature Microbiology.

Govorimo o rezultatih dolgoletnega znanstvenega dela, ki se je začelo pred več kot desetimi leti. V zgodnjih fazah študije so znanstveniki odkrili enega od glavnih stranskih produktov bakterijske predelave rdečega mesa in drugih živalskih proizvodov. Izkazalo se je, da gre za trimetilamin-N-oksid, snov, ki močno poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih patologij in cerebrovaskularnih nesreč.

Pred približno tremi leti so raziskovalci ugotovili, da se pod vplivom določenih intra-črevesnih procesov aminokislina karnitin spremeni v trimetilamin-N-oksid. Na prvi stopnji nastane vmesna snov γ-butirobetain, ki se pod vplivom črevesnega mikrobioma pretvori v trimetilamin, predhodnik trimetilamin-N-oksida. Kot pojasnjujejo znanstveniki, je v črevesju veliko mikroorganizmov, ki lahko spremenijo karnitin v γ-butirobetain, vendar ga vsi ne morejo spremeniti v trimetilamin.

Strokovnjaki so izsledili razmerje med nivojem trimetilamin-N-oksida in razvojem srčno-žilnih patologij. Da bi zbrali dokaze, so analizirali sestavo mikrobioma krvi in črevesja 3000 udeležencev ter dodatno preučili njihove prehranjevalne navade. Ugotovljeno je bilo, da je črevesje preiskovancev, ki raje uživajo rdeče meso, bogato z mikroorganizmi Emergencia timonensis, ki prispevajo k nevarni transformaciji γ-butirobetaina v trimetilamin in nato v trimetilamin-N-oksid. Poleg tega so imeli prostovoljci, ki so jedli meso, povečano nagnjenost k tvorbi aterosklerotičnih plakov in intravaskularnih strdkov. Toda v črevesnem mikrobiomu ljudi, ki se držijo vegetarijanske in veganske prehrane, so bili ti mikroorganizmi najdeni v minimalni količini ali pa so bili popolnoma odsotni.

Ko so udeleženci prešli na pretežno rastlinsko prehrano, se je zmanjšalo število nevarnih črevesnih mikroorganizmov. To samo kaže, da bo popravljanje prehranjevalnih navad in preferenc pomagalo zmanjšati tveganje za razvoj kardiovaskularnih patologij in zapletov teh bolezni. To odkritje se lahko uporablja tudi kot preprečevanje ateroskleroze, srčnih napadov, kapi in srčnih napadov.

Podrobnosti so opisane na strani z virom NATURE

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.