^
A
A
A

Sedanja zima začenja razvoj nove ledene dobe

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

09 February 2017, 09:00

Znanstveniki iz Združenega kraljestva so prepričani, da se v tej zimski dobi začne naslednja majhna ledena doba.

V zadnjih nekaj letih so zime postale toplejše, kar je vzbudilo veliko razlogov za zaskrbljenost zaradi nevarnosti globalnega segrevanja. Vendar pa so britanski raziskovalni Northumbria University strokovnjaki menijo, da je nepričakovano hladna zima 2017 - to ni naključno meteorološki pojav, ampak povsem naravno dejstvo, in ljudje se morajo pripraviti na prihod nove male ledene dobe.

Po navedbah znanstvenikov se bo hlajenje začelo točno od leta 2017 in se bo postopoma povečevalo iz leta v leto, tako da bo do leta 2030 doseglo svojo najvišjo minus temperaturo. Strokovnjaki te podatke povezujejo s počasnim zmanjšanjem aktivnosti Sonca, ki se bo v naslednjih trinajstih letih zmanjšal za približno 60% trenutne aktivnosti.

"Okrivite" pri zmanjšanju sončnih aktivnih točk na soncu. Te točke so pri njihovi najvišji koncentraciji predhodno privedle do povečanja temperaturnih indeksov na našem planetu. Trenutno na površju Sonca znanstveniki opazujejo nenavadno majhno število takšnih točk - to je najmanjša koncentracija v prejšnjem stoletju.

Britanski znanstveni strokovnjaki so po mnenju soglasno: dejavnost sončne svetilke ima vodilno vlogo pri oblikovanju podnebnih razmer na Zemlji. Vsi drugi dejavniki so drugotnega pomena in ne morejo bistveno vplivati na bar povprečnih letnih temperaturnih kazalnikov na našem planetu.

Znanstveniki iz Združenega kraljestva priznavajo, da njihova predpostavka ni povsem inovativna: strokovnjaki iz Rusije so leta 2015 poudarili, da je lahko zvišanje atmosferske temperature na Zemlji začasno. Prišli so do tega zaključka po natančni študiji zemeljskih množic na Čukčevem jezeru Elgygytgyn, ki je nastal pred približno 3,5 milijona let po padcu meteorita na ta kraj.

Za informacije: zadnje majhno ledeniško obdobje je bilo zabeleženo na Zemlji v obdobju od leta 1645 do 1715. Takšni pojavi se ciklično ponavljajo vsakih 300-400 let. Nikakor ne smemo zamenjati običajne ledene dobe s kratkim obdobjem: človeštvo bo zagotovo preživelo, vendar je treba biti pripravljen na počasno znižanje temperature. Kaj grozi?

Med zadnjim majhnim ledeniškim obdobjem je bil zabeležen rekorden nizek donos, prebivalstvo je dobesedno izginilo. Povečalo se je število snežnih padavin - tudi v državah, kjer pri priori niso opazili snega. Zamrzovanje vode v Bosporu in na Jadranskem morju - ta pojav se šteje za podnebno kataklizmo.

Vendar pa skupaj s takšnimi napovedmi tudi ni mogoče popolnoma pozabiti na globalno segrevanje : človeška dejavnost v zadnjih stoletjih je spremenila sestavo ozračja in zlasti v odstotku toplogrednih plinov. Zato lahko naravni naravni procesi v povezavi z "prispevkom" posameznika povzročijo nepredvidljive posledice za planet, kar bodo seveda znanstveniki upoštevali pri njihovih nadaljnjih študijah.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.