^
A
A
A

Sok vam bo pomagal živeti dolgo

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

12 August 2021, 09:00

Znanstveniki z univerze v Exeterju v Veliki Britaniji so odkrili dodatne koristi za zdravje sveže stisnjenega soka pese. Pokazali so, da lahko redno pitje tega soka pomaga izboljšati ustni mikrobiom, okrepiti krvne žile in celo izboljšati kognitivne sposobnosti pri starejših.

Korenine - zlasti pesa - pa tudi zelena, solata, špinača vsebujejo anorganske soli dušikove kisline. Mikroorganizmi, prisotni v ustni votlini, te soli pretvorijo v nitrit - prednik dušikovega oksida, aktivni nevrotransmiter in spojino, ki uravnava žilni tonus. V procesu starostnih sprememb se v telesu zmanjša proizvodnja dušikovega oksida, kar povzroči poslabšanje delovanja srčno-žilnega sistema in izgubo kognitivnih sposobnosti.

Strokovnjaki so izvedli študijo, v kateri je brez očitnih odstopanj v zdravju sodelovalo 26 starejših bolnikov z normalnim krvnim tlakom, ki so vodili aktiven življenjski slog. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini: prvo skupino so deset dni dopolnjevali s sokom pese, ki je vseboval naravne soli dušikove kisline. Druga skupina je prejela placebo pijačo, ki naj bi jo pili dvakrat na dan.

Na koncu projekta so znanstveniki primerjali krvni tlak in kakovost ustnega mikrobioma v dveh skupinah udeležencev. V prvi skupini so ugotovili zmanjšanje števila patogenih mikroorganizmov v ustih - zlasti je bilo manj takšnih bakterij, ki so povzročile razvoj srčno -žilnih patologij, kognitivnih motenj in sistemskih vnetnih procesov. Poleg tega so se pri predstavnikih prve skupine kazalniki sistoličnega krvnega tlaka znižali za približno 5 mm Hg. Čl., Ki kaže tudi na pozitiven učinek soka pese.

Predstavniki druge skupine niso pokazali posebnih sprememb.

Avtorji študije so prepričani, da so lahko pridobljeni rezultati pomemben člen pri načrtovanju zdravega staranja. Če prehrana redno vsebuje živila, obogatena z naravnimi anorganskimi solmi dušikove kisline, bo v kratkem času mogoče kakovostno izboljšati mikrobiom ustne votline. Še več, znanstveniki močno priporočajo uživanje rastlinske prehrane za vse starejše. Upočasniti je treba proces staranja srca in ožilja, podpreti kognitivne sposobnosti v kateri koli starosti.

Nekoliko prej so strokovnjaki že izvedli študijo, v kateri so primerjali sestavo bakterij v ustni votlini pri mladih in starih ljudeh, pri bolnih in zdravih ljudeh. Toda poskus o uporabi izdelkov z naravnimi nitrati so znanstveniki izvedli prvič.

Vir informacij:  Univerza v Exeterju

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.