^
A
A
A

Uporaba kozmetike brez glutena postaja v trendu

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

11 September 2014, 09:00

Mnogi ljudje poskušajo ne jesti hrane, ki vsebujejo beljakovine beljakovin (rž, pšenica, slad). Strokovnjaki so dokazali, da ta protein lahko sproži alergijske reakcije in razne prebavne motnje. V zadnjem času se je proizvodnja izdelkov brez glutena znatno povečala in po nekaterih podatkih bodo kozmetični izdelki dodali tudi na ta seznam.

Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je kozmetika, ki vsebuje gluten, lahko nevarna, vendar pa ta izjava dvomi v druge strokovnjake. Obstajajo dokazi, da kozmetika, ki vsebuje gluten, kadar jo zaužije ali prodre v kožo, lahko povzroči stranske reakcije, lahko pa se tudi pojavijo neprijetnosti pri uporabi kozmetičnih izdelkov brez glutena.

Kljub temu pa strokovnjaki opozarjajo, da je lahko nevarnost za zdravje kozmetika, ki vstopi v telo z rokami ali ustnicah, zato je potrebna posebna previdnost, morajo biti uporabljeni v šminko, balzam za ustnice, zobna pasta, ustna voda, losjoni za obraz, kot del ki je gluten.

Tudi nedavne študije strokovnjakov Kansa so pokazale, da so izdelki brez glutena lahko nevarni. V takšnih izdelkih so znanstveniki odkrili sestavino, ki povzroča alergije. Znanstveniki so ugotovili, da volčji bob (rastlina iz družine stročnic), ki se pogosto uporablja kot nadomestek za pšenico, ni tako varna, kot je bilo prej omenjeno. Lupin je postal zelo priljubljen zaradi velike vsebnosti proteinov in vlaknin, kar prispeva k zmanjšanju holesterola v telesu, poleg tega lupin vsebuje nizko vsebnost maščob. Toda ljudje, ki so nagnjeni k alergijam na sojo in arašide, morajo biti previdni pri uporabi izdelkov brez glutena. Lupin vsebuje isti protein, ki povzroča alergijo na arašide in sojo, zato pri prvih znakih alergije strokovnjaki priporočajo takoj poiskati pomoč.

Nedavno je prehrana brez glutena postala vse bolj priljubljena med ljudmi, ki si prizadevajo za zdrav način življenja. Vendar pa strokovnjaki ugotavljajo, da je takšna prehrana primerna le za bolnike z gluteinsko enteropatijo (prebavne motnje, pri katerih so vile v tankem črevesju poškodovane z določenimi proteini).

Zato je menila, da je uporaba izdelkov brez glyuteina pomaga znebiti odvečne teže, kožni izpuščaj, otekanje, glavoboli in tako naprej. Če bo vsaka oseba, ki jedo samo bezglyuteinovye izdelkov, se bo bolezen le bilo mogoče zaznati. Če se glutaminska enteropatija s časom ne pozdravi, lahko povzroči nastanek drugih bolezni - ščitnice, artritisa, raka na črevesju. Ljudem, ki nimajo zdravstvenih težav, ni priporočljivo namerno zavrniti več hrane in sveže hrane. Poleg tega večini izdelkov brez glutena manjkajo mineralne snovi in vitamini, poleg tega pa so zaradi vsebnosti sladkorja in maščob zelo visoke kalorije.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.