^
A
A
A

Vitamin K: odkrite nove koristi

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

31 August 2021, 14:00

Če v svojo prehrano redno vključite živila, obogatena z vitaminom K, lahko tveganje potrojite ali celo preprečite razvoj ateroskleroze srčno -žilnega sistema. Takšne zaključke so izrazili strokovnjaki z univerze Edith Cowen, ki se nahaja v Avstraliji.

Vitamin K je v maščobi topna vitaminska snov, ki je na voljo v dveh okusih:

  • filokinon, prisoten v zelenicah;
  • menakinon, ki ga proizvajajo bakterije in ga najdemo v nekaterih fermentiranih živalskih živilih (na primer v siru).

Znanstveniki iz Avstralije so skrbno raziskali podatke o več kot 50 tisoč bolnikih, ki so sodelovali v danskem poskusu o preučevanju značilnosti prehrane, onkologije in zdravja, ki je trajal 23 let. Vsi, ki so sodelovali v projektu, so na začetku izpolnili poseben vprašalnik, ki je vseboval vprašanja o značilnostih obroka. Nadalje so raziskovalci primerjali značilnosti prehrane s pogostostjo hospitalizacije bolnikov z diagnozo ishemične kapi, koronarne bolezni srca, ateroskleroze perifernih arterijskih žil.

Posledično je bilo ugotovljeno, da je pri bolnikih, ki so redno uživali veliko količino izdelkov, ki vsebujejo vitamin K, skoraj 20% manj verjetno, da bodo hospitalizirani zaradi bolezni srca in ožilja, aterosklerotičnih bolezni (zlasti tistih, pri katerih so prizadete predvsem periferne arterijske žile).

Kot je zagotovil eden vodilnih avtorjev študije, profesorica Nicola Bondonno, "vitamin K preprečuje kopičenje kalcija v osnovnih arterijskih žilah in blokira razvoj žilne kalcifikacije."

Zakaj gre le za uporabo povečane količine vitamina? Dejstvo je, da se obstoječa medicinska priporočila nanašajo le na povprečno dnevno količino vitamina K, ki je potrebna za zagotovitev ustreznih procesov strjevanja krvi, ne da bi pri tem upoštevali preventivno vlogo te snovi pri preprečevanju aterosklerotične patologije srčno -žilnega sistema. Strokovnjaki vztrajajo: treba je revidirati sodobna merila in vzpostaviti nove norme za uporabo vitamina K ob upoštevanju slednje smeri.

Vitamin K najdemo v številnih rastlinskih živilih - zlasti v zelju, špinači, solati, brokoliju, zelenem grahu in jagodah. Poleg tega ga je mogoče dobiti z uživanjem piščanca, govejih jeter.

Mimogrede, presežek snovi v telesu, tako kot njegovo pomanjkanje, prav tako ni dobrodošel, saj lahko povečan vnos vitamina K povzroči povečanje viskoznosti krvi, razvoj tromboze in flebitisa. Ta pojav velja za precej redek, vendar trenutno ni zgornje meje za vnos vitamina K.

Podatki so predstavljeni na strani revije JANA

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.