^
A
A
A

Zdravila, ki vsebujejo kalcij, povečujejo tveganje kapi

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 23.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

26 May 2012, 12:03

Milijoni Britancev, ki pijejo tablete za povečanje moči kosti, so resno ogroženi. Zdravniki pravijo, da je treba vnos kalcija strogo meriti in le, če je res potrebno. Študije so pokazale, da ljudje, ki redno jemljejo tablete, ki vsebujejo kalcij, povečajo tveganje za bolezni srca za 86%. Več kot dvakrat jih je verjetneje trpeti zaradi srčnega napada, kot pa tistih, ki sploh niso prejemali dodatkov.

Vendar pa znanstveniki pravijo, da ni smisla povečati vnosa hrane z visoko vsebnostjo kalcija. To prav tako poveča tveganje za možganske kapi. Po mnenju profesorja Sabine Rohmann na Univerzi v Zürichu, če je povečanje vnosa kalcija ne more zagotoviti bistveno obremenitev na srčno-žilni sistem, vnos kalcija tablet je treba opraviti le pod zdravniškim nadzorom.

Poleg tega profesor Jan Reed in njegov kolega Mark Bolland z Univerze v Aucklandu na Novi Zelandiji trdita, da se danes varnost tablet kalcija sprašuje in je pod natančnim nadzorom. "Zdravniki po vsem svetu predpisujejo kalcij bolnikom, ker je naravno in zato varno, zato zakaj ne bi povečali števila kosti", pravijo.

Znanstveniki pišejo o prejšnjih študijah, zaradi katerih so se pogovarjali o dejstvu, da zaradi uživanja kalcija obstajajo bolezni, kot so debelost, diabetes in možganska kap. Zdaj je že dokazano, da vpliva na arterije telesa.

Zdravniki verjamejo, da večina ljudi ni treba jemati kalcija v tabletah. Dovolj je, na primer, v mlečnih izdelkih. Dobro bi bilo tudi, da bi se prehranjevali.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.