^

Anabolični steroidi: kaj morate vedeti?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Anabolični steroidi se uporabljajo za izboljšanje telesne zmogljivosti in rast mišic. Če jih jemljejo dlje časa v velikih odmerkih in brez zdravniškega nadzora, lahko povzročijo ekscentrično in iracionalno vedenje ter širok spekter somatskih stranskih učinkov.

Anabolični steroidi vključujejo testosteron in druga zdravila, ki so farmakološko podobna testosteronu in povzročajo rast mišic. Anabolični steroidi imajo androgene učinke (npr. Rast las, libido, agresivnost) in anabolični učinki (npr. Povečana absorpcija proteinov, spremembe mišične mase). Androgenih učinkov ni mogoče ločiti od anaboličnih, vendar so bili nekateri anabolični steroidi sintetizirani, da bi zmanjšali androgene učinke.

Testosteron se v jetrih hitro uniči; tabletirani testosteron je prehitro inaktiviran, da bi bil učinkovit, in injiciranje testosterona je treba spremeniti (npr. Z esterifikacijo), da zavleči absorpcijo in propadanje. Analogi, ki so bili modificirani preko 17-b-alkilacije, so pogosto učinkoviti za oralno dajanje, vendar lahko povzročijo več neželenih učinkov. Obstajajo tudi pripravki za uvajanje skozi kožo.

Neželeni učinki se razlikujejo glede na odmerek in zdravilo. V fizioloških odmerkih za nadomestno zdravljenje (na primer metiltestosteron 10-50 mg / dan ali njegovi analogi) so neželeni učinki malo izraženi. Športniki lahko uporabljajo 10-50-krat višje odmerke. V velikih odmerkih so opazni nekateri učinki, drugi pa niso očitni. Obstaja negotovost, saj večina študij vključuje bolnike, ki ne morejo natančno navesti porabljenega odmerka in kupujejo zdravila na črnem trgu, od katerih so mnoge ponarejene in vsebujejo (v nasprotju z etiketo) različne snovi v različnih koncentracijah.

trusted-source[1], [2], [3]

Neželeni učinki anaboličnih steroidov

Močno izražena

 • Eritrocitoza
 • Moteni lipidni profil (zmanjšan HDL, povečan LDL)
 • Jetrne motnje (hepatitis, adenoma)
 • Motnje razpoloženja (pri velikih odmerkih)
 • Androgeni učinki: akne, izguba las na glavi, moškost in hirsutizem pri ženskah
 • Gonadalna supresija (zmanjšana kakovost sperme, testikularna atrofija)
 • Ginekomastija
 • Predčasno zaprtje epifiz

Zmerno

 • Hipertenzija / hipertrofija levega prekata
 • Poslabšanje prostate hipertrofije in že obstoječega karcinoma
 • Karcinom jeter
 • Rahlo izražena
 • Povečano tveganje za nenadno smrt pri športnikih
 • Pomembne motnje razpoloženja pri majhnih odmerkih
 • Predvsem za 17-b-alkilirane preparate.

HDL - lipoproteini z visoko gostoto, LDL - lipoproteini z nizko gostoto, LVH - hipertrofija levega prekata.

V klinični praksi se anabolni steroidi uporabljajo za zdravljenje nizkih ravni testosterona. Poleg tega, ker imajo anabolični steroidi anti-katabolni učinek in izboljšajo vnos beljakovin, jih včasih predpisujejo opečeni, bedridden in drugi oslabljeni bolniki, da preprečijo atrofijo mišic. Nekateri zdravniki predpisujejo ta zdravila pacientom z izčrpanostjo proti aidsu in raku. Vendar pa za takšno zdravljenje ni dovolj podatkov, informacije o tem, kako androgeni vplivajo na osnovno bolezen. Verjamemo, da je testosteron učinkovit pri zdravljenju poškodb in poškodb mišic, čeprav ni dokazov za podporo tega mnenja.

Anabolični steroidi se zlorabljajo za povečanje mišične mase in moči; ti učinki se izboljšajo, če so kombinirani z izboljšanim usposabljanjem in ustrezno prehrano. Ni neposrednih pokazateljev, da anabolični steroidi povečajo vzdržljivost ali hitrost, vendar obstajajo jasni podatki, da lahko športniki, ki uporabljajo anabolične steroide, opravljajo pogostejše obremenitve z visoko intenzivnostjo. Mišična hipertrofija je definitivno izražena.

Incidenca anaboličnih steroidov v času njihovega življenja je od 0,5 do 5% populacije, ki se bistveno razlikuje v različnih skupinah (npr. Višje stopnje med bodybuilders in tekmovalci). V Združenih državah je razširjenost uporabe 6-11% med fanti, študenti v zgornjih razredih in približno 2,5% med dekleti v starosti.

Športniki lahko vzamejo steroide za določeno časovno obdobje, se ustavijo in znova nadaljujejo (kot na primer pri kolesarjenju) večkrat na leto. Menijo, da lahko prekinitvena uporaba zdravil normalizira ravni endogenega testosterona, števila sperme, hipotalamsko-hipofizno-gonadne odnose. Obstaja nekaj dokazov, da takšna ciklična uporaba zmanjša škodljive učinke in potrebo po povečanju odmerka, da doseže želeni učinek.

Športniki pogosto uporabljajo veliko zdravil hkrati (imenovanega prekoračitve) in različnih načinov uporabe (oralni, intramuskularni, transdermalni). Povečanje odmerka med ciklusom (večstopenjsko) lahko povzroči fiziološki odmerek, ki presega 5-100-krat. Prekrivanje in večstopenjsko povečanje koagulacije receptorja in zmanjšanje neželenih učinkov, vendar ta prednost ni dokazana.

Simptomi in znaki

Najpomembnejši znak je hitro povečanje mišične mase. Stopnja in resnost povečanja sta odvisna od odmerka. Pri bolnikih, ki jemljejo fiziološke odmerke, pride do počasnega in nepomembnega povečanja mišične mase; pri prejemu megadoz, povečanje nemastne telesne mase lahko doseže več kilogramov na mesec. Poveča se raven energije in libido (pri moških), vendar je to težje zaznati.

Psihološke učinke (ponavadi pri zelo velikih odmerkih) običajno vidijo družina: izrazita nihanja razpoloženja, iracionalno vedenje, povečana agresivnost, razdražljivost, povečan libido, depresija.

Pogoste pritožbe so povečane akne in ginekomastija ter pri ženskah - učinki mišičnosti. Nekateri učinki so lahko nepovratni (na primer alopecija, povečanje klitorisa, hirsutizem, znižanje glasu). Poleg tega se lahko zmanjša velikost prsi, atrofija nožnice sluznico, menstruacijo kršen ali zaključen, lahko libida naraste ali pade redkeje, lahko poveča agresivnost in apetita.

Diagnoza, prognoze in zdravljenje

Urinski testi navadno identificirajo tiste, ki uporabljajo anabolične steroide. Metabolite anaboličnih steroidov so lahko odkriti z urinom do 6 mesecev (in še dlje za nekatere vrste anaboličnih steroidov) po prenehanju njihove porabe.

Zdravniki, ki nadzirajo mladostnike in mlade, morajo biti pozorni na znake zlorabe steroidov in pojasnjevati morebitna tveganja za bolnike. Izobraževanje za anabolične steroide bi se moralo začeti v srednji šoli.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.