^

Izbira kolesa

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Izbira kolesa je proces, ki je na prvi pogled več kot fascinanten. Vendar je ogromno število modelov, ki ponujajo tako specializirane kolesarske salone, spletne trgovine in samo trge, ogromne. Tudi seznam proizvodnih podjetij je super in če menite, da je skoraj vsa kolesa nenavadno lepa, potem kupec-začetnik v dobesednem pomenu besede leti. Če v trgovini dobite kompetentnega svetovalca, upoštevajte, da je polovica težave, ki ste jo izbrali. Specialist vam bo lahko povedal, katere vrste koles obstajajo, katere vrste koles vam lahko ustrezajo. Vendar ne posegajte v lastno znanje in znanje, saj je izbira kolesa - to je tudi finančni strošek.

Kolo postane vse bolj priljubljeno prevozno sredstvo in najljubši »otrok« za tiste, ki raje aktivno preživljajo prosti čas. Danes, po statističnih podatkih, ogromne površine našega planeta vozijo več kot pol milijarde kolesarjev, med katerimi je na tisoče dodanih vsak dan srečni lastnik, ki je uspel izbrati pravo kolo.

Kaj je dobro kolo?

Idealno kolo, tako da se za enega očeta še očitno še ni izumilo. Zato preden ugotovite, katere vrste koles so primerne za vas, vam priporočamo, da se seznanite z znaki dobrega kolesa: 

 • Kolo ne bi smelo biti pretežko, saj te "pravi prijatelj" ne bo vedno nosil, včasih ga boste morali nositi v svojih rokah. 
 • Ne glede na to, katere vrste koles vas privabljajo navzven, ne pozabite, da je kolo preprosto zanesljivo. 
 • Vaše kolo lahko zahteva redna popravila, zato morate biti prepričani, da v vašem kraju (mesto, mesto) obstajajo kolesarne, kjer lahko kupite potrebne dele in rezervne dele. 
 • Kolo mora biti enostavno upravljati. 
 • Kolo je opečeno, da ima stabilnost in je varno prevozno sredstvo. 
 • Kolo morajo imeti sprejemljive stroške, tako da so stroški zaželenega modela primerni ne toliko za neustavljivo željo kot za zdrav razum. 
 • Morate imeti rad kolo, ker v resnici ne dobite samo vozila, ampak dvokolesnega "prijatelja".

Zakaj potrebujete kolo?

Izbira kolesa je odvisna od tega, kako jo boste uporabljali in naslednjih vprašanj, ki bi se morali pred nakupom vprašati: 

 • Zakaj potrebujete kolo in kako jo vozite - vsak dan za delo ali pa ga potrebujete kot športno opremo za razrede in tekmovanja. 
 • Na katerem terenu boš vozi kolo - po cesti, podlakti ali terenu 
 • Če boš šport, kakšna freeride, tekmovalno dirko, državo ali drugo. 
 • Izbira kolesa je odvisna od vaše težo, ne oklevajte se, preden kupite kolo. 
 • Ali nameravate redno pregledovati svojega dvokolesnega prijatelja, kako pogosto boste poskrbeli za njega in ali boste imeli čas za te težave.

Če ste se iskreno odzvali na te in, morda druge, "na površje", ko ste se odzvali na vprašanja, lahko začnete preučevati vrste koles.

Vrste koles

Modelov koles ni mogoče šteti. Obstajajo kolesa za deklice, obstajajo kolesa za najstnike, najbolj priljubljeno kolo za mesto, z eno besedo, izbira je super.

Vse to "velomonalnost" lahko sistematiziramo s pomočjo dveh glavnih kategorij in šestih vrst koles:

Kategorije: 

 1. Kolesa za mesto ali vsak dan 
 2. Kolo za šport

Vrste koles

 1. Cestna, kolesarska kolesa.
 2. Turistična kolesa. 
 3. Gorsko kolo. 
 4. Cestna kolesa. 
 5. Mešani gorsko-turistični. 
 6. Posebna kolesa.

Dirkasta kolesa

Dimenzije okvirja za kolesa te vrste se razlikujejo na enak način kot mnoge njene konstrukcijske podrobnosti iz preprostih, vsakodnevnih koles zaradi posebne uporabe. To je najlažji model v teži - ne več kot 10 kilogramov. Dimenzije te vrste kolesa so izbrane tako, da zmanjšajo težo kolesa, vsi njegovi deli so izdelani iz visoko zmogljivih lahkih kovin in celo zvezd verige, imajo zavorne ročice skozi izreze, ki olajšajo celotno konstrukcijo. Kolo za športna tekmovanja ima odlično manevriranje, vendar pri vožnji na dolgih razdaljah ni preveč udobno. Kolesarska in kolesarska kolesa predvidevajo fizično vzdržljivost in športno usposabljanje, saj so razvrščeni kot športna kolesa. Naloga takih koles je zmagati na tekmovanjih in ne prinašati udobja v oddaljenem, lagodnem potovanju.

Touring kolesa

Dimenzije okvira tega kolesa bi morale običajno ustrezati rasti turista, poleg tega bi moral biti turistično kolo in dirkalni kolesek lahkoten - ne več kot 11 kilogramov. Krmilo kolesa je rahlo dvignjeno, kolesa so opremljena z močnimi debelimi pletilnimi iglami, ki so posebej zasnovane za dolgo pot in premagujejo cestne ovire. Značilnost turističnih koles - pedali - tuklipsy. V nekaterih modelih niso na voljo vtičnice, kar turistu omogoča, da prilagaja sile pri plezanju po gori. Repovi teh modelov so bolj udobni kot njihovi dirkalni "bratje" in so opremljeni z veliko dodatki - vrečo ali debla, posebni priključki za kozarce in tako naprej. Kolesarski turizem vključuje udeležbo v akcijah in predstavniki šibkejšega spola, tako da med modeli te vrste obstajajo posebna kolesa za dekleta.

Gorsko kolo

Izjemno priljubljena med ljubitelji ekstremnih športov. Velikost kolesnega okvirja te vrste ni precej drugačna od velikosti turističnega kolesa, saj so nekoliko manjše, ker je na grobem terenu potrebno izenačiti obremenitev s premikanjem telesa na stran ali nazaj.

V zadnjem času so proizvajalci začeli proizvajati gorska kolesa z dirkalnimi okvirji, to je bolj strmimi. Kolesa teh koles so precej velika, pnevmatike so opremljene z grozdi. Izbira takega kolesa je veliko izkušenih, začinjenih kolesarjev s trdnimi izkušnjami in določenimi veščinami.

Mountain Tourist Tales

To je nekakšen hibrid prejšnje vrste, v kateri so bile kombinirane vse prednosti: okrepljene zavore, oblika in velikost okvirja za kolesa, vmesne širine pnevmatik, različni pribor za dodatke. Ta vrsta kolesa je primerna tako za ljubitelje potovanja kot tudi za prebivalce primestnih naselij, ki vsak dan dobivajo delo v mestu. Mešani tip konstrukcije je to kolo postal priljubljen zaradi svoje vsestranskosti. Tako so gorsko-turistični modeli - to je kolo za mesto, vozilo za dolge izlete in čudovit prevoz za poletne prebivalce. Ta kolesa se pogosto imenujejo - mestna ali primestna.

Cestna kolesa

Univerzalno in udobno, tako da so v tej obliki možnosti za otroška kolesa in kolesa za dekleta. Kljub temu, da te kolesa tehtajo več kot športni - do 14-15 kilogramov, so priljubljeni zaradi moči in stabilnosti konstrukcije. Poleg tega so cestna kolesa opremljena z zelo udobno, široko sedlo. Žalostna kolesa so prav tako nekakšno mestno vozilo, primerno za katero koli starost kolesarjev.

Posebna kolesa

To so tandemi, to je dvojna kolesa, to so modeli motokrosa, ki so zelo priljubljeni pri otrocih in najstnikih. Posebne vrste vključujejo tudi freestyle kolesa, zložljiva kolesa in druge eksotične modele. Takšni modeli praviloma pridobijo namenoma, zato izbira kolesa te vrste ne potrebuje dodatnega nasveta.

Izbira kolesa je hudo poslovno, hkrati pa tudi prijetno. Očitno je v zvezi s dolgotrajno svetovno gospodarsko krizo stara beseda "avto ni razkošje, ampak prevozno sredstvo" izgubila resničnost, dovolj je pogledati stroške bencina. Čas je, da ga nadomestimo z bolj relevantnim, na primer takšno "kolo ni razkošje, ampak sredstvo aktivnega življenjskega sloga in priročnega gibanja".

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.