^

Prednosti in škode športa pri raku

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

V procesu preprečevanja ali zdravljenja raka je telesna aktivnost odlična pomoč, saj lahko okrepi imuniteto s spodbujanjem sinteze imunskih celic. Tudi s pomočjo vadbe se telesna masa stabilizira, kar je zelo pomembno, ker je znano, da prekomerna teža povečuje verjetnost nastanka tumorjev. Če se rak razvije v ozadju debelosti, povečuje tveganje za zgodnje metastaze. Zato so po mnenju zdravnikov šport in rak popolnoma združljivi.

Ali lahko igrate šport z rakom?

Fizične vaje so priznana in učinkovita metoda rehabilitacije pri zdravljenju raka. Poleg tega mnogi ljudje z diagnozo raka doživljajo depresijo, šport pa mu pomaga odpraviti ali zmanjšati znake.

Ali je mogoče, da se v športu obrnejo na rak, lahko reši samo vaš zdravnik. Športne vaje je treba izvajati le pod nadzorom specialista. Začeti usposabljanje mora biti takoj po diagnozi bolezni, še posebej, če preden oseba ni opravila športnih obremenitev. Da bi dosegli pozitiven rezultat, morate pravilno kombinirati vzdrževalne vaje (npr. Vadbo ali hojo), kot tudi gimnastične vaje (trening teže, raztezanje, usposabljanje za izboljšanje koordinacije).

Morate hoditi pogosteje in ne zadrževati v postelji, da ne bi poslabšali izčrpanega in utrujenega zdravstvenega stanja. S skromno hitrostjo lahko naredite tudi domačo nalogo, lahko vadite mini korač.

Vrste vaj se izberejo individualno, glede na vrsto raka bolnik je bolan.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Koristi in poškodbe vadbe pri raku

Šport in rak sta lahko združljiva - kot kažejo različne študije, obstajajo vaje, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje bolnika in pomagajo pri zdravljenju raka.

Zaradi športnih obremenitev, po diagnosticiranju raka se pričakovana življenjska doba pacientov poveča, tveganje morebitnega ponovnega pojava pa se, nasprotno, zmanjša. To je še posebej koristno pri bolnikih, ki trpijo zaradi raka debelega črevesa, jajčnikov, prsnega koša in prostate.

Ni priporočljivo izvajati intenzivnih ali pretežkih fizičnih vaj - od njih, če imate raka, bo več škode kot dobro.

Če ste pod kemoterapijo, ne opravite vaje na dan postopka in 6 ur po koncu. Fizično usposabljanje mora biti omejeno, če obstajajo boleča občutja. Na splošno je treba obremenitev dozirati, pri čemer se posvetujte s kvalificiranim strokovnjakom.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.