^

Kožne plasti

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

1. Plast - pohoten

Formalno, stratum corneum je zgornji del plasti, ki se imenuje epidermis. Toda v kozmetologiji se običajno obravnava ločeno, saj gre za delovanje večine kozmetike, ki je usmerjena v to. Stratum corneum je najtanjši film na površini kože, ki ga je mogoče dvigniti z iglo in ki pri gorenju oblikuje steno pretisnih omotov. Če ga postavite pod mikroskop, lahko vidite veliko prosojne lestvice (pohotne lestvice ali korneociti), ki so zgrajene iz posebnega proteina - keratina. Ko so bile pohotne tehtnice živi celice, vendar so se v procesu razvoja izgubili jedro in celični organeli. Od trenutka, ko celica izgubi svoje jedro, formalno postane mrtva. Glavna naloga teh mrtvih celic je zaščititi tisto, kar je pod njimi. Z drugimi besedami, opravljajo isto vlogo kot lestvice kuščarjev ali perja ptic. Razen, če so videti manj impresivno.

Horny lestvice se tesno povezujejo, povezujejo s posebnimi izrastki na membrani. In ves prostor med sloji pohotnih kosmičev je napolnjen s snovjo, ki je mešanica lipidov (maščobe). Medcelična snov ima enako vlogo kot cementna zidarska opeka, tj. Povezuje pohoten kosmiči med seboj in zagotavlja celovitost celotne strukture. Z lastnostmi vodoodbojne lastnosti medcelična snov stročnice ne dopušča vstopa v vodo in vodotopne snovi in ne omogoča prekomerne izgube vode iz globine kože. Zahvaljujoč pohotni plasti, da je koža zanesljiva pregrada, ki nas ščiti pred zunanjim okoljem in tujimi snovmi (pozneje se bomo pogovarjali o oviri kože).

Upoštevajte, da so snovi, ki tvorijo kozmetične izdelke, tuje za kožo, ker ne spadajo v telo. Izvaja svojo glavno nalogo - da zaščiti telo pred kakršnimi koli zunanjimi vplivi, koža ne mudi, da bi "vzela" tujca in poskuša preprečiti penetracijo kozmetičnih sestavin znotraj. Nekatera kozmetika lahko uniči ali oslabi zaščitno plast kože, nato pa začne izgubljati vlago in se bo povečala občutljivost na okoljske dejavnike.

Ne glede na to, kako močno se lestvice, in ne glede na to, kako dobro jih sopodpiše "cement", so testi, ki so dnevno izpostavljeni koži, tako velike, da se rožene plasti zelo hitro obrabijo (tako kot oblačila obrabijo). Izhod, ki ga je narava našla iz te situacije, se zateka sama - če je oblačila obrabljena, jo je treba zamenjati. Zato gnila pohoten lestvice letijo s površine kože in nato v običajne gospodinjske prah, ki zbira na knjižnih policah in pod kavč (seveda, v izobraževanju prahu prispeva ne le za našo kožo, vendar je koža zelo visok prispevek).

Stratum corneum je tisto, kar vidimo, ko pogledamo kožo, in je tudi glavna točka vpliva na kozmetične izdelke. Vendar pa se njeno tvorjenje začne v globini epidermisa, tam pa se pojavljajo procesi, ki vplivajo na njegov videz. Delo od zunaj lahko okrasimo plasti stene, izboljšamo lastnosti površine (naredimo bolj gladko in plastično) in zaščitimo pred poškodbami. In vendar, če želimo bistveno spremeniti svojo strukturo, se mora učinek začeti od znotraj.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

2. Plast - epidermis

Glavna naloga povrhnjice je proizvodnja stratumske roge. Ta cilj je namenjen življenju glavnih celic epidermis, ki se imenujejo keratinociti. Ker zorenje keratinocitov preseli na površino kože. Poleg tega je ta proces dobro organiziran, da se celice premikajo navzgor v enem sloju, rami do ramena.

Najnižja plast povrhnjice, kjer celice stalno delijo, se imenuje bazalna. Stopnja obnovitve kože je odvisna od tega, kako intenzivno se delijo celice bazalnega sloja. Čeprav mnoge kozmetike obetajo, da spodbujajo delitev celic v bazalni plasti, je v resnici le nekaj sposobnih za to. In to je dobro, ker pod določenimi pogoji kože je stimulacija celične delitve baznega sloja nezaželena.

Na bazalne membrane med bazalnih keratinocitov sit celice odgovorna za tvorbo pigmenta (melanocite) se nahaja nekoliko nad imunske celice, ki so odgovorni za priznanje tujih snovi in mikroorganizmov (Langerhansovih celicah). Očitno je, da zdravila, ki prodrejo globlje od roženice stratuma, ne bodo vplivale le na keratinocite, ampak tudi na celice imunskega sistema in pigmentnih celic. Druga vrsta celic najdemo v povrhnju - Merkelove celice - odgovorne za taktilno občutljivost.

trusted-source[5]

3. Plast - dermis

Dermis je nekakšen mehki žimnico, na kateri počiva povrhnjica. Iz povrhnjice dermisa je omejena z bazalno membrano. Vsebuje krvne in limfne posode, ki negujejo kožo, medtem ko je epidermis brez krvnih žil in popolnoma odvisen od dermisov. Osnova dermisov, ki je osnova večine žimnic, je »vzmeti«. Samo v tem primeru gre za posebna vlakna, zgrajena iz beljakovin. Vlakna, ki so sestavljeni iz kolagenske beljakovine (kolagenska vlakna), ki je odgovoren za elastičnost in togost usnjice in vlakna, sestavljene iz beljakovin elastina (elastina vlakna), omogočajo koži, da se raztezajo in vrnitev v prejšnje stanje. Prostor med "vzmetmi" je napolnjen z "pakiranjem". Nastanejo z gelastimi snovmi (predvsem hialuronsko kislino), ki zadržujejo vodo. Čeprav je dermis delno zaščiten pred zunanjimi vplivi zaradi povrhnjice in stratumske roge, se poškodba v njej postopno kopiči. Ampak to se zgodi precej počasi, saj se vse strukture dermis stalno posodabljajo. Če bi proces obnove enakomerno potekal skozi vse življenje, bi koža vedno ostala sveža in mlada. Vendar pa, kot je proces staranja upočasni vse posodobitve v njem, ki vodi v kopičenje poškodovanih molekul, zmanjšano elastičnost kože, gube.

Med vlakni so glavne celice dermis - fibroblastov. Fibroblasti so biosintetične tovarne, ki proizvajajo različne spojine (komponente medceličnega matriksa dermisov, encimov, signalnih molekul itd.).

Derma ni vidna od zunaj. Toda pod pogojem njegove strukture je odvisno od tega, ali je koža videti elastična ali letargična, ne glede na to, ali je gladka ali nagubana. Tudi barva kože je delno odvisna od dermisa, saj rdečica daje kožno kri, ki teče skozi posode dermisov. Ob atrofiji dermisov in povrhnjice koža pridobi rumenkasto barvo zaradi prozornega podkožnega maščobnega tkiva.

trusted-source[6]

4. Sloj - maščobno tkivo

Maščobno tkivo, kot navaja ime, vsebuje maščobo. In on mora biti tam, kjer je. Vsakdo je verjetno moral slišati občudno spoštovanje tanke deklice - "ona nima grama maščobe." Če pa bi bilo to res, bi dekle predstavljalo nesrečen pogled. Pravzaprav ni lepote brez maščobe, saj je maščobno tkivo, ki daje oblike okrogelost in kožo - svežino in gladkost. Poleg tega zmehča udarce, ohranja toploto in v določenih življenjskih obdobjih ženska pomaga pri sintezi ženskih spolnih hormonov. Maščobno tkivo je sestavljeno iz lobuluma, ločenega s fibroznim tkivom. V notranjosti lobule ležijo maščobe, podobne vrečkam z maščobo, pa tudi mimo krvnih žil. Vsaka kršitev kakovosti maščobnega tkiva - kopičenje presežne maščobe v celicah, zgostitev pregrad med lobulami, otekanje, vnetje itd., Imajo katastrofalen učinek na videz.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.