^

Analiza TSH v nosečnosti v 1., 2. In 3. Trimestru: interpretacija indikatorjev

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 27.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

TTG v nosečnosti morda ni tako pomembna kot v normalnih pogojih. Nadzor funkcije ščitnice je zelo pomemben za zdrave ženske in ženske z že obstoječo disfunkcijo ščitnice. Konec koncev je razvoj otroka odvisen od funkcije številnih organov ženske, vključno s funkcijo ščitnice.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Indikacije za postopek analiza TTG v nosečnosti

Indikacije za pregledovanje raven TSH - je pojav simptomov, ki so značilni za hipotiroidizem - zaspano, neustrezne telesne mase, videz gosto edem, motnje trofizmu kože. Če imate te simptome, se to imenuje klinični obliki hipotiroidizem pri nosečnicah, tako, da je preiskava v takih primerih nujno. Toda kaj storiti, če je potek hipotiroidizma subklinični. V takih primerih, če ženska želi roditi zdravega otroka, je treba najprej načrtovati zdrava nosečnost. Pregledi pred nosečnostjo pri mum v takih primerih morajo vključevati pregledovanje delovanja ščitnice.

TTG pri načrtovanju nosečnosti lahko postane presejalni test, ki bo ugotovil, ali obstajajo kršitve pri ženskah. Običajno TTG pri načrtovanju nosečnosti mora biti v območju 0,4-4,0 mIU / l. Če ima ženska težave s ščitnico ali zdravi s patologijo ščitnice, raven TSH pri načrtovanju nosečnosti ne sme presegati 2,5 mIU / l. Ta raven bo omogočila, da se embrijo implantirajo in se normalno razvijejo.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Priprava

Priprava za to analizo nima posebnih navodil. Dan pred raziskavo ni priporočljivo piti alkohol, nikotin in zdravila. Če ženska uporablja tiroksin ali druga zdravila za zdravljenje delovanja ščitnice, potem morate za dan prenehati jemati.

Kako jemati TTG med nosečnostjo? To se opravi v laboratoriju zjutraj na prazen želodec. Vzorčenje venske krvi se izvede s kasnejšim pregledom več dni.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Koga se lahko obrnete?

Tehnika analiza TTG v nosečnosti

Določitev serumske ali plazemske ravni ščitničnega stimulirajočega hormona (TSH) je prepoznana kot občutljiva metoda pri diagnozi primarnega in sekundarnega hipotiroidizma. TTG izloča sprednja hipofizna žleza in spodbuja proizvodnjo in sproščanje tiroksina in trijodotironina ščitnice. Čeprav je koncentracija TSH v krvi izredno majhna, je dovolj, da služi normalni funkciji ščitnice. Sproščanje TSH ureja TTG-sproščujoči hormon (TRH), ki ga proizvaja hipotalamus. Raven TTG in TRH je obratno povezana s stopnjo ščitničnih hormonov. Kadar je v krvi visoka raven ščitničnih hormonov, manjši delež TGH sprosti hipotalamus, zato se hipofiza sprosti manj TSH. Nasprotni učinek se bo pojavil, ko se v krvi zmanjšajo ščitnični hormoni. Ta postopek je znan kot mehanizem negativnih povratnih informacij in je odgovoren za vzdrževanje ustreznih ravni teh hormonov v krvi.

Normalna učinkovitost

Norma TTG med nosečnostjo v trimestru ima razlike, ki so povezane z različnimi stopnjami sinteze T3 in T4 skozi nosečnost. Različni kazalniki se lahko razlikujejo v različnih laboratorijih, vendar so v različnih časovnih obdobjih povprečne priporočene ravni TSH ravni:

  1. TTG med nosečnostjo v prvem trimesečju naj bo v območju od 0,1 do 2,5 mIU / l;
  2. TTG med nosečnostjo v drugem trimesečju naj bo v območju od 0,2 - 3,0 mIU / l;
  3. TTG med nosečnostjo v 3 trimesečju mora biti v mejah 0,2 - 3,5 mIU / l.

Če obstajajo odstopanja od vseh vrednosti, se opravi izčrpna ocena delovanja ščitnice. Če želite to narediti, preučite raven TSH, T3 in T4 v nosečnosti, ki lahko govori o določeni funkciji ščitnice.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29], [30]

Naprava za analizo

Naprava za izvajanje analize ravni TSH uporablja monoklonsko protitelo. Skupino ELISA uporabljamo za količinsko opredelitev koncentracije tiroidnega stimulirajočega hormona (TSH) v človeškem serumu. Ta komplet TTG temelji na načelu imunskega preskušanja encimov v trdni fazi. Uporablja edinstveno monoklonsko protitelo, usmerjeno proti distintni antigenski determinant na nedotaknjeni TSH molekuli. Monoklonsko protitelo proti TTG protitelescem miši uporabljamo za imobilizacijo trdne faze (vdolbinice na plošči za mikrotitriranje). Goat anti-TTG protitelo je v raztopini encimskega konjugata. Preskusni vzorec reagira hkrati s tema dvema protitelesoma, zaradi česar so molekule TSH v "sendviču" med trdno fazo in protitelesi, vezanimi na encime. Po 60 minutah inkubacije pri sobni temperaturi vodnjaki speremo z vodo, da odstranimo nevezana označena protitelesa. Dodamo raztopino TMB in jo inkubiramo 20 minut, kar vodi v razvoj modre barve. Razvoj barv se ustavi z dodajanjem raztopine za zaustavljanje, da se tvori rumena barva in se meri na spektrofotometru pri valovni dolžini 450 nm. Koncentracija TTG je neposredno sorazmerna z barvno intenzivnostjo vzorca. Najmanjša občutljiva koncentracija TSH s tem kompletom je 0,2 μUU / ml.

Dvigovanje in zniževanje vrednosti

Dvignjen TSH v nosečnosti je eden od laboratorijskih znakov hipotiroidizma pri ženskah in posledično pomanjkanja hormona in otroka. Zvišanje TSH z normalnimi koncentracijami T4 in T3 je opredeljeno kot subklinični hipotiroidizem. Razširjenost subkliničnega hipotiroidizma med nosečnostjo se ocenjuje od 2% do 5%. To je skoraj vedno asimptomatsko. Ženske s subkliničnim hipotiroidizmom pogosteje kot ženske z eutireoidizmom imajo pozitivno aktivnost protiteles proti TPO. Subklinični hipotiroidizem je povezan z neugodnim izidom za mater in potomce, večina priporoča zamenjavo tiroksina pri ženskah s subkliničnim hipotiroidizmom. Kljub dejstvu, da zdravljenje s tiroksinom izboljša porodniški izid, ni dokazano, da spreminja dolgoročni nevrološki razvoj pri potomcih. Posledice za TSH otroka na visoki ravni niso omejene na majhno porodno težo. Otrok se lahko rodi z znaki prirojenega hipotiroidizma. Za to patologijo je značilen neustrezen razvoj notranjih organov in predvsem povezav v možganih. Pri nediagnosticiranem prirojenem hipotiroidizmu otrok razvije globok kognitivni nevrološki primanjkljaj.

Visoka TSH in zamrznjena nosečnost imajo lahko neposredno povezavo. Ker ščitnični hormoni podpirajo nosečnost, ki spodbuja delovanje rumenega telesa, njihova neustreznost lahko povzroči nosečnost.

Zmanjšanje TTG v nosečnosti, če je njeno povečanje nevarno. Najprej morate razumeti, da ne moremo vplivati na sintezo TTG neposredno prek zdravil. Če ima telo povišano TSH, to pomeni, da je raven T3 in T4 pod normalno. Zato je treba povečati koncentracijo teh hormonov, TSH pa se bo povečal. Če je ozadje visokega TSH nizko T3 in T4, potem zdravljenje zahteva hormonski tiroksin. Uvedba levotiroksina je zdravljenje pri izbiri materinega hipotiroidizma. Nosečnice potrebujejo višje odmerke zaradi hitre rasti koncentracije TSH poveča zaradi fiziološke estrogena, povečanje placente prevoz in presnovo pri materi T4 in povečano razširjenost ščitničnih hormonov. Med nosečnostjo je sprememba celotnega odmerka tiroksina okoli 2-2,4 μg / kg / dan. V hudi hipotiroidizem v prvih nekaj dneh, lahko odmerek tiroksina dvakratnemu nameravano končno zamenjavo dnevni odmerek je treba dodeliti hitro normalizirati Extrathyroidal tiroksin bazen zmanjšati končno nadomestni odmerek. Ženske, ki so že na tiroxinu pred nosečnostjo, morajo praviloma povečevati dnevni odmerek v povprečju za 30-50% višje od odmerka pred zasanjom. Odmerek tiroksina je odvisen tudi od etiologije hipotiroidizma. Ženske je treba spremljati vsakih 4-6 tednov za vrednosti T4 in TSH pred porodom.

Pomanjkanje prehranskega joda v materi povzroča kršitev sinteze ščitničnega hormona pri materi in plodu. Nizke vrednosti ščitničnih hormonov spodbudili povečano proizvodnjo HBG v hipofize in povišani TSH stimulira rast žleze ščitnice, ki vodi k materi in plodu zobam. Zato lahko vzrok povišanega TSH ni tako nizka raven T3 in T4, vendar je lahko predvsem pomanjkanje joda. Na območjih s hudo pomanjkanjem joda lahko pride do ščitničnih nodul pri 30% nosečnic. Resna pomanjkljivost joda pri nosečnicah je povezana s povečanjem pogostnosti izgube nosečnosti, mrtvorojenosti in povečane perinatalne in umrljivosti dojenčkov.

Normalne ravni ščitničnih hormonov so potrebne za migracijo nevronov, mielinacijo in druge strukturne spremembe v možganih plodu. Ker so potrebne ščitnični hormoni med nosečnostjo, pomanjkanje joda vpliva tako na proizvodnjo za mater in plod ščitničnih hormonov in premajhen vnos joda lahko povzroči katastrofalne posledice. Zlasti pomanjkanje joda pri materi in plodu med nosečnostjo negativno vpliva na kognitivno funkcijo potomcev. Otroci, katerih matere so med nosečnostjo močno pomanjkljive v jodu, lahko kažejo kretinizem, ki ga zaznamujejo globoke intelektualne motnje, gluhost in motnje motorja. Pomanjkanje joda je glavni vzrok za preprečevanje intelektualnih pomanjkljivosti po vsem svetu.

V takšnih primerih uporaba levotiroksina za povečanje ravni T3 in T4 in za znižanje TSH ni priporočljiva, najprej je treba uskladiti raven pomanjkanja joda. Jodomarin z povišanim TSH med nosečnostjo je v tem primeru zdravilo, ki je izbrano za zdravljenje pomanjkanja joda. Vse nosečnice in doječe ženske s to težavo morajo jemati jodomarin, ki vsebujejo 150-200 mikrogramov joda na dan.

Hipertiroidizem je manj pogost kot hipotiroidizem, s približno frekvenco med nosečnostjo 0,2%. Nizki TSH v nosečnosti in povišane ravni T4 so laboratorijski znak hipertiroidizma pri ženskah. Včasih je nizka TSH z normalnim T4 med nosečnostjo, kar je značilno za subklinični hipertiroidizem. Klinični simptomi hipertiroidizma vključujejo tahikardijo, živčnost, tresenje, znojenje, intoleranco toplote, oslabelost proksimalnih mišic, pogosto gibanje črevesja, zmanjšan vadbe toleranco in hipertenzijo.

Razlogi za take spremembe so oblikovanje avtoimunskega procesa. S to patologijo se protitelesa (AT) tvorijo receptorji TSH, ki se v času nosečnosti povečajo natančno v primeru hipertiroidizma. Ta protitelesa spodbujajo produkcijo TSH na napačen način, kar posledično spodbuja proizvodnjo ščitničnih hormonov. Ti hormoni se povečajo v krvi in vodijo k aktiviranju vseh funkcij ščitnice in drugih organov in sistemov nosečnice.

Glavni problem pri ženskah s hipertiroidizmom je možen učinek na plod. Protitelesa proti receptorju ščitnice je treba meriti do konca drugega trimesečja pri ženskah z aktivno boleznijo.

trusted-source[31], [32], [33], [34], [35], [36]

Spremembe v funkciji ščitnice med nosečnostjo

Nosečnost je obdobje, ki v najboljših časih ustvarja velik fiziološki stres, tako za mater in za plod. Vendar, če je nosečnost zapletena zaradi endokrinih motenj, kot je hipotiroidizem, je možnost neželenih učinkov pri materi in plodu lahko ogromna. Hipotiroidizem je razširjen med nosečnicami, stopnja odkrivanja, zlasti v državi v razvoju, ne zaostaja za obsegom problema. Ker se lahko hipotiroidizem zlahka zdravi, pravočasno odkrivanje in zdravljenje motnje lahko zmanjša breme za neugodne rezultate sadja in mater, ki so zelo pogosti.

Delovanja ščitnice med nosečnostjo je skupno s frekvenco 2% -4%. Delovanja ščitnice pri materi je povezana s povečanim tveganjem različnih neželenih mater in dojenčkov rezultatov, vključno spontani splav, intrauterini zavrto rastjo, visokim krvnim tlakom motenj, prezgodnjega poroda in zmanjšanje otrokovo IQ. Med nosečnostjo nastanejo globoke spremembe v fiziologiji ščitnice, da se zagotovi zadostna raven hormona ščitnice, tako mater in plod. To je še posebej pomembno v zgodnjem obdobju nosečnosti zaradi ščitnice ploda začne proizvajati velike količine  za TSH  le okoli 20 tednov nosečnosti, dokler je plod zelo odvisna od mater raven hormonov. Ta inhibicija sinteze ščitničnega hormona pri plodu in povečana koncentracija protein, ki veže hormoni (tiroksin-vezavni globulin) in propadanje T4 placente yodotironinovoy deyodazoy 3 zahteva povečanje mater proizvodnjo ščitničnega hormona. To zahteva zdravo mamo ščitnice žleze in ustrezno dostopnost prehranskih joda. Posledično je koncentracija prostega tiroksina v serumu (FT4) poveča, in koncentracija TSH navzdol do približno osmega tedna v prvi polovici nosečnosti, ki vodi do različnih kontrolnih intervalih za TSH in  T4  v primerjavi z ne-noseče stanju.

Glede na nosečnosti povezane spremembe v fiziologiji ščitnice in zapletov, povezanih s disfunkcijo ščitnice, je pomembno, da se med nosečnostjo določijo kontrolni intervali za normalno delovanje ščitnice. To je ključnega pomena za prepoznavanje žensk, ki potrebujejo zdravljenje ali popravljanje delovanja ščitnice.

Neraginirana disfunkcija ščitnice je lahko problem. Medtem ko je bila velika pozornost namenjena neugodnim rezultatom ploda, povezanega s hipotiroidizmom, pa se postopoma usmerja tudi pozornost na neugodne materinske rezultate te motnje. Hitra diagnosticiranje in zdravljenje hipotiroidizma med nosečnostjo je zelo pomembno. Prav tako je treba identificirati in zdraviti subklinični hipotiroidizem, da se prepreči neželeni izidi, zlasti materni. Ker imajo ženske s hipotiroidizmom med nosečnostjo, še posebej avtoimunsko raznolikost, lahko pride po izbruhu po porodu ali lahko še naprej potrebujejo zamenjavo tiroksina po dobavi, je ustrezno nadzorovanje obvezno. In tudi če je bila ženska pred nosečnostjo popolnoma zdrava in nikoli ni imela težav z motnjami ščitnice, se te težave pojavijo tudi v ozadju normalne nosečnosti.

Fiziologija ščitnice se med nosečnostjo močno spremeni. Te spremembe se pojavljajo skozi celotno nosečnost, pomagajo pripraviti maternično ščitnico za obvladovanje presnovnih potreb nosečnosti, so po povratku reverzibilne.

Najbolj opazna sprememba je povečanje tiroksin vezujočega globulina (TSH). Začne se na začetku prvega trimesečja, plato med srednjim časom in traja do rojstva. To je posledica stimulacije sinteze TSH s povišanimi vrednostmi estrogena pri materah in, še pomembneje, zaradi zmanjšanja jetrnega očistka TSH zaradi estrogena povzročene siale. Ta povečana koncentracija TSH vodi do širjenja bazena in vodi do povečanja skupnih vrednosti  T3  in T4 zaradi povečane sinteze ščitničnega hormona pri materi. Sinteza ščitničnih hormonov v materi se je povečala tudi zaradi pospešenega ledvičnega očistka jodida zaradi povečanja hitrosti filtracije glomerularnega tkiva.

Povečana metabolizem T4 v drugem in tretjem trimesečju zaradi placentnega rastnega deiodinase tipa II in tipa III, ki jo pretvorimo T4 v T3 in T4 v nasprotni smeri T3 in T2 vsakokrat deluje kot dodaten impulz na sintezo T4. Jodidi koncentracije v plazmi so zmanjšana zaradi povečane presnove tiroksina in večje ledvic jodida odobritvi. Vse te spremembe vodijo do povečanja velikosti ščitnice pri 15% nosečnic, ki se vrnejo v normalno po porodu.

 Serum HCG ima lastno thyrotropno aktivnost, ki se po oploditvi in vrhovih poveča v 10-12 tednih. Zato je v prvem trimesečju prostih ravni T3 in T4 se je nekoliko povečal, in vrednosti TSH se zmanjšajo v prvem trimesečju s prilagoditvijo v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti, ko so vrednosti hCG zmanjša.

Kako zdravilo TSH vpliva na nosečnost? Glede na to, da se je njegova raven v prvem trimesečju rahlo zmanjšala z načelom povratnih informacij, se je njegov učinek nekoliko zmanjšal. Ampak sinteza tega hormona ostaja in vpliva ne samo na telo ženske, temveč tudi na žlezo žleze otroka, ki se dejavno razvija.

Fetalna ščitnična žleza se razvije do 7 tednov nosečnosti. Fetalna žleza lahko v 12. Tednu ujame jod in sintetizira tiroksin v 14. Tednu nosečnosti. Vendar se pomembna izločanje hormonov ne opazi do 18-20 tednov nosečnosti. Po tem se embrionalni TSH, T4 in TSH postopoma povečajo na odraslo populacijo s 36 tedni nosečnosti. Prenos TSH skozi posteljico je zanemarljiv, vendar je prenos T3 in T4 lahko pomemben.

Tako lahko sklepamo, da ščitnična žleza mater deluje kot plod pred določenim obdobjem nosečnosti. Zato ima mati lahko različno šibkostno pomanjkljivost, še posebej, če je prej imela  hipotiroidizem  ali  hipertiroidizem. Nadzor funkcije ščitnice med nosečnostjo je zelo pomemben, saj lahko tudi klinično neznatna motnja v materi ščitnice povzroči resno kognitivno motnjo in razvojne motnje pri otroku.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Nadzor delovanja ščitnice med nosečnostjo

Nediagnosticirana materina hipotiroidizem lahko povzroči prezgodnji porod, nizko porodno težo in  sindrom dihalne stiske pri novorojenčkih. V preteklih letih nabrali dovolj podatkov o vlogi tiroksina v normalnem razvoju možganov ploda. Prisotnost specifičnih jedrnih receptorjev in ščitničnega hormona najdemo v možganih zarodka v 8 tednu nosečnosti, prosti T4 na voljo v coelomic in plodovnice, in predstavitvene prenosa materinih hormonov ščitnice skozi posteljico, poudarjajo vlogo ščitničnih hormonov pri razvoju ploda možganov. Kompleksne interakcije med iodothyronine-deyodazami D2 in D3 v nosečnosti, da bi fino nastavitev višine ustrezne količine T3, potrebne za normalen razvoj možganov.

Zato klinično ne kaže, da lahko ženska pokaže hipotiroidizem, medtem ko je pomanjkanje hormonov. Zato so pri nosečnicah razširjene indikacije za presejanje pomanjkanja ščitnične funkcije.

Razširjenost hipotiroidizma med nosečnostjo je ocenjena na 0,3-0,5% pri odprtem hipotiroidizmu in 2-3% pri subkliničnem hipotiroidizmu. Avtoimunski tiroiditis  je najpogostejši vzrok hipotiroidizma med nosečnostjo. Vendar pa je po vsem svetu pomanjkanje joda še vedno eden glavnih vzrokov za hipotiroidizem, tako eksplicitno kot subklinično.

Hipotiroidizem med nosečnostjo je ponavadi asimptomatičen, še posebej s subklinično obliko. Znaki in simptomi, ki kažejo hipotiroidizem, vključujejo neustrezno povečanje telesne mase, hladno intoleranco, suho kožo in zamudo pri sprostitvi globokih ponovitev tetov. Druge funkcije, kot so zaprtje, utrujenost in zaspanost, se običajno pripisujejo nosečnosti.

trusted-source[43], [44], [45], [46]

Kako povečati TTG v nosečnosti?

V ta namen se uporabljajo zdravila, znane kot antidiotoksi droge - metamizole. Ta zdravila delujejo tako, da blokirajo sposobnost ščitnice za proizvodnjo novih ščitničnih hormonov. To bo zmanjšalo število perifernih hormonov in na podlagi povratnih informacij povečalo raven TSH v normalno stanje.

TTG v nosečnosti dvojčka ima nekaj razlik med eno nosečnostjo. Povečanje aktivnosti ščitnice v prvem trimesečju je globlje z dvojčki kot z eno samo nosečnostjo. To je posledica dejstva, da se v dvojni nosečnosti stopnja holionskega gonadotropina (hCG) znatno poveča in to zmanjša proizvodnjo TSH. Zato, ko je dvojna raven TSH nižja in se tveganje hipotiroidizma s tako nosečnostjo poveča, kaj je treba upoštevati pri izvajanju takšne nosečnosti.

Bolezen ščitnice je druga najpogostejša endokrina motnja, ki prizadene ženske med nosečnostjo. Nepametno odkrivanje patologije ščitnične žleze med nosečnostjo je povezano s povečanim tveganjem za spontani splav, prekinitev placente, hipertenzivne motnje in omejevanje rasti otrok. Zato je priporočljivo, da se pri ženskah z visokim tveganjem, vključno s tistimi z boleznijo ščitnice, prikažejo določitev ravni TSH med nosečnostjo, tudi če ni klinike.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.