^

MOM med nosečnostjo po tednih

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ženska, ki pričakuje rojstvo otroka, mora pogosto obiskati zdravnika in opraviti laboratorijske preiskave. Seveda so rezultati takšnih testov zdravniku vedno jasni, ne pa tudi sami pacientu. Kaj pa, če je zaklad z indikatorji že na voljo in je do sprejetja zdravnika še daleč? Kako razumeti, da je z otrokom vse dobro? O čem govori kratica HCG, veliko žensk ve. Toda kaj MOM pomeni med nosečnostjo?

Mednarodni standardi za MV za nosečnost

Črke MoM, ki so bolnikom nerazumljive, pomenijo Multiple of Mediana, kar v angleščini pomeni „več mediana“. Mediana v tej situaciji je povprečen kazalnik, ki ustreza določenemu obdobju nosečnosti. Ko govorimo o MOM, ginekologi upoštevajo koeficient, s katerim je mogoče določiti stopnjo odstopanja katerega koli kazalnika v eno ali drugo smer od povprečne vrednosti.

MoM se izračuna po naslednji formuli: kazalnik, pridobljen v analizah, se deli s povprečno sprejeto vrednostjo, ki ustreza določeni gestacijski starosti. [1]

Za MoM ni posebne merske enote in njene vrednosti so posamezne. Izkaže se, da če je ta vrednost blizu enotnosti, potem so rezultati ženskih analiz čim bolj podobni povprečjem. Če na primer ocenite standardni indikator nosečnosti - hCG -, morajo biti kazalci MOM med nosečnostjo od 0,5 do 2, odvisno od termina.

Izračun se izvede s pomočjo posebnih programov, ki ne morejo samo določiti potrebne številke, temveč tudi primerjati kazalnik ob upoštevanju značilnosti določenega pacienta (prisotnost slabih navad, odvečna teža itd.). Ker so takšni programi različni in jih je veliko, se vrednosti MOM med nosečnostjo, pridobljene v različnih diagnostičnih ustanovah, lahko nekoliko razlikujejo. Močna odstopanja od normalnih parametrov pogosto kažejo na prisotnost resnih težav, ki prizadenejo tako nerojenega otroka kot nosečo bolnico.

HCG v MoM po tednu nosečnosti

Med nosečnostjo ima posebno vlogo horionski gonadotropin, splošno znan kot hormonska snov hCG. Prav on stimulira mehanizme, ki so potrebni za normalno rodnost ploda in preprečuje tudi obratni razvoj žrela korpusov, aktivira proizvodnjo estrogena in progesterona na predplatentalni stopnji.

HCG vključuje α in β enote, pri čemer je slednja najpomembnejša pri diagnozi. β-enote se pojavijo v krvnem obtoku takoj po vnosu jajčeca v debelino endometrija in to se pojavi približno deveti dan po ovulaciji. V običajnem poteku nosečnosti se indikator hCG dvakrat podvoji na vsakih nekaj dni, vrhunec njegovega zvišanja pa pade na deseti teden. Od tega obdobja se njegove vrednosti začnejo zniževati v dveh mesecih, nato pa se stabilizirajo. Pri nekaterih ženskah se v poznih fazah gestacije zabeleži tudi nov rastni izliv: visok MoH hCG v tem primeru lahko kaže na razvoj placentne insuficience.

V katerih primerih lahko zdravnik nosečemu bolniku predpiše študijo Mojega HCG?

 • Kot del splošne diagnoze v začetni fazi nosečnosti.
 • Med trenutno diagnozo v celotni nosečnosti.
 • Če sumite na zunajmaternični razvoj nosečnosti, zamrznitev ploda.
 • Ob obstoječi grožnji spontanega splava.
 • Pri izvajanju tako imenovane "trojne analize" (estriol, ACE) z namenom prepoznavanja nepravilnosti pri nerojenem otroku.

Običajni HCG MoM za nosečnost po tednih

Kot smo že povedali, se lahko referenčne vrednosti MOM med nosečnostjo v različnih diagnostičnih ustanovah razlikujejo, vendar nikoli ne zapustijo območja 0,5-2. [2], [3]

Vrednost hCG lahko določimo v ie / ml ali v mMU / ml. Normalne vrednosti v ie / ml so:

Obdobje gestacije od dneva zadnje menstruacije

Ocenjeni hCG

Drugi teden

50-300

Tretji do četrti teden

1500-5000

Četrti do peti teden

10000-30000

Peti do šesti teden

20000-100000

Šesti do sedmi teden

50000-200000

Sedmi do osmi teden

40000-200000

Osmi do deveti teden

35000-140000

Deveti do deseti teden

32500-130000

Deseti do enajsti teden

30000-120000

Enajsti do dvanajsti teden

27500-110000

Trinajsti do štirinajsti teden

25000-100000

Petnajsti do šestnajsti teden

20000-80000

Sedemnajst do dvajset prvi teden

15000-60000

Po določitvi rezultatov hCG se izračuna MoM - razmerje dobljenega kazalca in mediane. Fiziološko normalne vrednosti med nosečnostjo, spomnimo, veljajo za razpon 0,5-2.

AFP v MOM med nosečnostjo

AFP se glasi kot alfa-fetoprotein. Je beljakovinska snov, ki nastaja v jetrih in prebavnem sistemu zarodka. Za ugotavljanje razvojnih napak pri nerojenem otroku se opravi študija AFP za nosečnice. [4]

Indikatorji AFP so odvisni od številnih dejavnikov - na primer od uporabljenih diagnostičnih metod. Da bi se izognili nesporazumom, je običajno upoštevati odstopanje stopnje vsebnosti AFP od normalnih vrednosti z uporabo istega MM - stopnje množine mediane.

Normalni kazalnik MoM pri jemanju ACE velja za razpon 0,5-2.

V teh situacijah je ugotovljeno, da so te številke povišane:

 • z večplodno nosečnostjo;
 • z nekrozo jetrnega tkiva pri plodu;
 • z motnjo tvorbe nevralne cevi ploda, prirojeno aplazijo sprednje trebušne stene;
 • z popkovno kilo ali ledvično boleznijo ploda.

Opažamo zmanjšanje AF za MM:

 • s trisomijo 18, 21 (povezava z Downovim sindromom);
 • z zamudo v razvoju;
 • z intrauterino smrtjo, spontano prekinitvijo;
 • s cističnim driftom.

Poleg tega je nizka raven lahko le napaka pri izračunu gestacijske starosti (kar pomeni, da se je pravo pojmovanje zgodilo pozneje, kot je bilo prej domnevno).

Norma AFP MoM med nosečnostjo po tednih

Vsebnost AFP v krvnem obtoku nosečnice se postopoma začne povečevati, začenši s 14. Tednom. Nadaljnje povečanje opazimo do približno 32-34 tednov, nato pa raven začne upadati. [5]

Norma se izračuna z naslednjimi vrednostmi:

 • obdobje 13-15 tednov - 15-60 U / ml (0,5-2 MoM);
 • obdobje 15-19 tednov - 15-95 U / ml (0,5-2 MoM);
 • obdobje 20-24 tednov je 27-125 U / ml (0,5-2 MoM).

Treba je opozoriti, da samo indikator AFP ali MoM med nosečnostjo ni dovolj informativen. Rezultate analiz je treba primerjati s sklenitvijo ultrazvoka, preučevanjem ravni placentnih hormonov, vrednosti hCG in prostega estriola. Samo celovita ocena rezultatov nam omogoča, da ugotovimo tveganje za nepravilnosti v plodu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.