^

Rinofluimucil med nosečnostjo

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 10.08.2022
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Zdravila med nosečnostjo - tudi za zdravljenje prehlada - naj predpiše lečeči zdravnik in v skladu z navodili oceni razmerje med pričakovanimi koristmi za nosečnico in možnim tveganjem za nerojenega otroka.

V nekaterih različicah navodil je zapisano, da se Rinofluimucil med nosečnostjo predpisuje po tem načelu.

Ali lahko Rinofluimucil kapljamo med nosečnostjo? Kapanje ne bo delovalo, saj je ta izdelek na voljo v obliki razpršila. Toda glavna stvar je, da navodila proizvajalca tega zdravila (italijansko podjetje Zambon) kažejo, da ga med nosečnostjo ni priporočljivo uporabljati v zgodnjih ali poznih fazah.

Indikacije Rinofluimucil med nosečnostjo

Rinofluimucil je namenjen zdravljenju rinitisa (nazofaringitis) in vnetja obnosnih votlin (sinusitis, sinusitis) akutne, subakutne in kronične narave z nastankom viskoznega nosnega izločka - serozno-gnojnega, pa tudi vazomotornega rinitisa z oviranimi nosno dihanje. [1]

Farmakodinamika

Farmakološko delovanje zdravila zagotavljajo njegove sestavine: simpatomimetični tuaminoheptan sulfat (2-aminoheptan)  [2]in mukolitični acetilcistein, derivat alifatskega aminokislinskega cisteina, ki vsebuje žveplo.

Acetilcistein razredči bronhialno in nosno sluz z depolimerizacijo molekul proteoglikana in glikozaminoglikana, pri čemer pretrga kovalentne vezi v njihovih anionskih sulfatnih amino skupinah.

Tuaminoheptan deluje kot lokalni dekongestiv - zožuje žile nosne sluznice in lajša njeno oteklino.

Farmakokinetika

Ko lokalno (intranazalno) biološka uporabnost acetilcisteina ne presega 3%. Opozoriti je treba, da pršilo Rinofluimucil ne pride v krvni obtok, zato ne deluje sistemsko.

Odmerjanje in dajanje

Sredstvo se vbrizga v nosno votlino z razpršilom z razpršilnikom (en pritisk na ventil ustreza enemu odmerku).

Odraslim je priporočljivo injicirati dva odmerka v vsak nosni prehod (največ štirikrat na dan); otroci, stari od 12 do 16 let - po en.

Največje dovoljeno trajanje uporabe je pet dni.

Kontraindikacije

Rinofluimucil je kontraindiciran pri hipertiroidizmu, hudi arterijski hipertenziji, glavkomu z zaprtim kotom, feokromocitomu. Ni predpisano otrokom, mlajšim od 12 let, in bolnikom, ki so bili operirani na hipofizi in možganski možganski možganski možgani.

Stranski učinki Rinofluimucil med nosečnostjo

Zdravilo lahko povzroči neželene učinke v obliki alergijske reakcije (urtikarija, otekanje obraza, težave z dihanjem); slabost in bruhanje; suhost sluznice ust in nazofarinksa; povečan srčni utrip in krvni tlak; kršitve uriniranja; tresenje in živčno vznemirjenje.

Kot vsi intranazalni antikongestivi tudi Rinofluimucil lahko povzroči tahifilaksijo in odvisnost.

Preveliko odmerjanje

Preveliko odmerjanje zdravila Rinofluimucil povzroči povečanje neželenih učinkov, kot so visok krvni tlak, tahikardija, tresenje, vznemirjenost; za njihovo odpravo se uporablja simptomatsko zdravljenje.

Interakcije z drugimi zdravili

Med interakcijami zdravil Rinofluimucil je opažena njegova nezdružljivost z zdravili za zniževanje krvnega tlaka (zaviralci beta); kardiotonična sredstva iz skupine srčnih glikozidov; s tricikličnimi antidepresivi in psihotropnimi zdravili iz skupine zaviralcev monoaminooksidaze (MAO); dopaminergična zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni.

Pogoji shranjevanja

Zdravilo je treba hraniti pri normalni sobni temperaturi.

 

Rok uporabnosti

Rinofluimucil velja 30 mesecev (neodprt); odprta steklenica - tri tedne.

Analogi

Analogi tega zdravila bi morali redčiti gosto nosno sekrecijo in zagotoviti normalno dihanje skozi nos; Sem spadajo razpršila Nazol in Nazalong, kapljice Pinosol, pršilo Aqua Maris. Preberite več -  Kako zdraviti izcedek iz nosu med nosečnostjo?

Ocene

Acetilcistein je snov, ki ni preizkušena kot varna za nosečnice. V navodilih za zdravilo Rinofluimucil ni podatkov, da je bil tuaminoheptan sulfat prej uporabljen kot poživilo, saj sprošča nevrotransmiter noradrenalin in zavira njegov ponovni prevzem. Leta 2011 je Svetovna protidopinška agencija (WADA) to snov uvrstila na seznam prepovedanih snovi.

Ocene porodničarjev-ginekologov glede uporabe tega zdravila med nosečnostjo zadevajo primere povečanega tonusa maternice pri nosečnicah, ki niso varne za uporabo Rinofluimucila v prvem trimesečju nosečnosti.

Poleg tega so tuje študije pokazale, da zaviralci ponovnega privzema noradrenalina, vzeti v 3. Trimesečju nosečnosti, povečajo tveganje za poporodno krvavitev. Zato tudi Rinofluimucil v 3. Trimesečju nosečnosti ni vreden uporabe - tudi v najbolj skrajnih primerih.

Avtorji zdravila Med nosečnostjo in dojenjem: Možnosti zdravljenja in ocena tveganja ugotavljajo, da lahko simpatomimetiki, ki jih  [3]jemljemo ob koncu nosečnosti, zmanjšajo kontraktilnost materničnih mišic, to pomeni, da oslabijo porod in lahko povzročijo tahikardijo pri plodu. [4]

 

Pozor!

Za poenostavitev zaznavanja informacij je to navodilo za uporabo zdravila "Rinofluimucil med nosečnostjo" prevedeno in predstavljeno v posebni obliki na podlagi uradnih navodil za medicinsko uporabo zdravila. Pred uporabo preberite pripombe, ki so prišle neposredno v zdravilo.

Opis je namenjen informativnim namenom in ni vodilo pri samozdravljenju. Potreba po tem zdravilu, namen režima zdravljenja, metod in odmerka zdravil določi samo zdravnik, ki se je udeležil. Samozdravljenje je nevarno za vaše zdravje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.