^
A
A
A

Nosečnost: Načrtujte zdravo nosečnost

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Če načrtujete nosečnost, skrbite za svoje zdravje vnaprej. Če ste predhodno uporabljali tablete za nadzor kontracepcije, počakajte, da se vaš menstruacijski ciklus postane reden.

Plodnost po odpravi kontracepcijskih sredstev včasih ne pride takoj.

Zdaj bolj kot kdajkoli morate igrati šport, jesti uravnoteženo zdravo hrano, piti veliko vode in zmanjšati vnos ali popolno opustiti kofein. Izogibajte se drogam, cigaretam in alkoholnim pijačam. Prav tako morate izvleči nesteroidna protivnetna zdravila iz vašega domače medicinske skrinje, kot sta ibuprofen ali aspirin.

Če niste izbrali zdravnika, ki vas bo vodil med nosečnostjo, med porodom in po njej, uporabite nasvete prijateljev ali v kliniki poiščite potrebne podatke.

Še enkrat se pogovorite s svojim zdravnikom o cepljenju, ki ste jo prej opravili. Ravni napake, spontani splav ali rojstvo mrtvega ploda so lahko vzrok za okužbe, kot so rdečke ali ošpice, zato morate opraviti potrebna cepljenja in počakati nekaj časa pred začetkom nosečnosti.

Pogovorite se z zdravnikom, ki je prisoten, o potrebi po presejalnih testih za družinske bolezni (genske motnje). Takšni testi so podani, če ima eden od prihodnjih staršev družinske bolezni ali druge vrste kršitev med ljudmi vaše rase ali etnične skupine. Pregled genetskih motenj se izvaja z namenom razkrivanja:

  • bolezni srpastih celic, kar se pogosto opazi pri Afričanih;
  • amavrotična idiocija v zgodnjem otroštvu, bolezen, opažena v Aškenaziju (potomci judovskih priseljencev iz Nemčije), Cajunci ali Francozi iz Kanade;
  • fibro-cistična degeneracija je bolezen, ki se pogosto opazi pri ljudeh kavkaške ali evropske narodnosti, pa tudi v Aškenaziju (potomci judovskih priseljencev iz Nemčije).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.