^

Preskus ovulacije: načelo delovanja, občutljivost

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ovulacija se šteje za glavno stopnjo med menstruacijo, pri kateri se kaže največja verjetnost oploditve. Datum ovulacije je pomemben z vidika načrtovanja družine, kajti par, ki poskuša otroka, mora jasno vedeti, kdaj se pojavi ta pojav. Ovulacija pomeni največjo fizično pripravljenost za zasnovo. Danes za določitev jasnega datuma ni težko, da bi pomagali ustvariti  test ovulacije - Posebej razvit testni sistem, ki omogoča določanje točnega časa, ko jajčnik izstopi iz jajčnika. To pomeni popolno zrelost. Načelo preizkusa temelji na ujetju koncentracije hormonov, ki se v tem obdobju znatno spreminja. Z uporabo testov lahko znatno povečate možnosti za spočetje otroka, saj natančno poznavanje časa ovulacije omogoča izvajanje spolnih odnosov v tem obdobju.

Občutljivost testov ovulacije

Šteje se, da je visoka. Test temelji na dejstvu, da lahko določijo koncentracijo v vsakem trenutku ugotovitve luteinizirajočega hormona. To je hormon, ki je odgovoren za možnost oploditve. Njegova koncentracija močno naraste, ko se načrtuje vstop v jajcevodne cevi, kjer poteka nadaljnje gnojenje. Pri spodbujanju ali načrtovanju družine zdravnik z uporabo ultrazvoka določi, kako je zrel folikel. Doseganje velikosti okoli 18-20 mm kaže, da lahko ovulira. Nato zdravnik na domu priporoča redno testiranje ženske. Nadaljnji rezultati bodo doseženi, da bo natančno prikazal čas sproščanja oocitov. Da bi izboljšali natančnost, je bolje spremljati kazalnike v dinamiki.

Ali test ovulacije ni pravilen?

Na žalost obstaja tudi nevarnost napak in netočnosti. To je posledica mehanizma preskusa. Ulovi le spremembo v koncentraciji LH, ki se močno poveča v povezavi z ovulacijo. Toda zaradi različnih razlogov ovulacija ni mogoča.

Poleg tega, val hormon pojavlja tudi zaradi različnih nepravilnosti reproduktivnega sistema, v nekaterih fizioloških in funkcionalnih stanj. Povečanje ravni LH lahko prispeva k izčrpavanje jajčnikov, motnje normalnega hormonskega metabolizma in nevronskih procesov v telesu. Tudi odpoved ledvic lahko dramatično izkrivlja rezultate. Mnoge ženske v obdobju postmenopavze doživljajo podobne razpoke.

Takšne spremembe so lahko trajne in spremenljive. Veliko takih sprememb se pojavi, ko je ženska nenadoma prenehala jemati hormonska zdravila. Celo sprememba v prehrani (kruto) lahko vpliva na raven hormona. Na primer, če se je oseba nenadoma odločila, da bo postala surova hrana ali se prešla na vegetarijanstvo. To je posledica dejstva, da rastlinska hrana vsebuje veliko število fitohormonov, ki vplivajo tudi na celotno čustveno ozadje človeka.

Napaka se pojavi tudi pod vplivom hormonske odpovedi, ki ni posledica skokov LH, temveč je povezana z drugimi kazalniki. Tako ima LH na molekularni ravni strukturno identiteto s progesteronom, ki se proizvaja med nosečnostjo. Določena stopnja podobnosti obstaja med drugimi hormoni, predvsem z izvora glikoproteina: hCG, FSH, TSH. Proizvajajo se tudi navzkrižne reakcije, ki se odražajo kot lažno pozitivne rezultate. To se zgodi v primerih, ko je ženska namerno injicirala hormonska zdravila, ki umetno spodbujajo ovulacijo. Zato je treba ta trenutek upoštevati vnaprej, in ne opraviti testa neposredno po takšnih postopkih, bo popolnoma neinformiran. Lažni negativni kazalniki se skoraj nikoli ne zgodijo, razen če je test zamuden ali nepravilno uporabljen. Izogibajte se zmedi, ne morete računati v spornih situacijah in tudi v primeru hormonske odpovedi. Natančnejša je študija strojne opreme.

trusted-source[1], [2]

Načelo testov za ovulacijo

Sestoji iz sposobnosti preskusnega sistema, da prepozna LH, da komunicira z njim, kar je izraženo kot pozitiven rezultat. V odsotnosti (majhne koncentracije LH) se reakcija ne pojavi, rezultat testa je negativen.

To je zato, ker proces skupaj z nenadnim val LH zorenja kaže neizogibno ovulacijo, v katerem je mogoče zamisliti.

Kakšni so testi za ovulacijo?

Prvič, odlikujejo jih nekatere zunanje podobnosti s preskusi nosečnosti. Material študije je urina. Obstajajo testi različnih proizvajalcev. Vsebujejo določene značilnosti in natančnost. Se prodajajo v prostem dostopu, se razlikujejo v drugačni cenovni kategoriji. Asortiman predstavljajo tradicionalni testni trakovi, trakovi in tablice. Uporabljajo se tudi brizgalni in digitalni sistemi.

Poceni in poceni testi za ovulacijo

Glavna razlika med preskusi je natančnost in zanesljivost meritev. Danes so se trije proizvajalci izkazali za najboljše: Frautest, Eviplan in Clearblue. So relativno poceni. So najboljša možnost, če upoštevate razmerje med ceno in kakovostjo. Se prodajajo v prostem dostopu.

Podjetje Frautest lahko kupca zanima s tremi ostrimi različnimi izdelki, ki imajo drugačno natančnost in smer diagnoze. Glavne parametre lahko označimo kot visoko. Prva različica je predstavljena s testnimi trakovi, ki so na voljo v 5 kosih na paket. Priporočljivo je, da se v primeru, da se ženska lahko pohvali z zakonitostjo cikla. Drugi sklop je sestavljen iz 5 testnih trakov, ki vam omogočajo, da določite obdobje začetka ovulacije in dva preskusa, s katerimi preverite, ali je prišlo do nosečnosti. Tretji sklop je idealen za ženske, ki nimajo običajnega cikla. V paketu lahko najdete 7 trakov. Kategorija povprečne cene se giblje od 350 do 800 rubljev.

Podjetje Eviplan ponuja podoben testni sistem v količini 5 kosov. Zanesljivost ni nižja kot v prvi različici. Strošek je drugačen - povprečna cena je 300-310 rubljev.

Clearblue lahko potrošnikom ponudi edinstvene digitalne teste. Rezultate bo prepoznalo smeška, ki se bo pojavila na digitalnem zaslonu. Precej draga možnost: povprečni stroški v višini 1000 rubljev.

Prav tako je veliko domačih sistemov, ki zagotavljajo natančnost metode za 99%. To je visoka zanesljivost. Toda, kot kaže praksa, ti sistemi praktično ne privabljajo pozornosti žensk.

trusted-source[3]

Testni trakovi za ovulacijo

Reagirajo in lovijo LH v tekočini. Od preskusa nosečnosti se razlikuje, ker vsebuje različne reagente, ki reagirajo na neenakopravne snovi. Uporablja se za identifikacijo zelo različnih hormonov. Načelo uporabe je primitivno dovolj: samo vzamete trak in ga položite s pripomočki, napolnjenimi z urinom. Po nekaj minutah lahko že ugotovite rezultat. Seveda ta metoda ni brez pomanjkljivosti. Ne morejo imenovati visoke natančnosti. Kljub temu nihče ne trdi, da vam omogočajo dovolj učinkovito načrtovanje nosečnosti. To je precej enostavno. Če je pozitiven rezultat, mora ženska spolno dejanje, ker je pripravljena na oploditev. Če ne želite zanositi, morate biti kar se da previdni, zaščitite sami ali se izogibajte spolnemu odnosu.

Večkratni test za ovulacijo

Danes obstajajo tudi testi, ki jih je mogoče večkrat uporabljati. Ponavadi so predstavljeni v obliki prenosnega sklopa, ki ga predstavljajo bralci in testni trakovi. Črtice je treba nekaj minut spustiti v urin, nato pa jih morate vstaviti v posebno napravo, ki omogoča branje rezultatov.

Preskus mikroskopa za določanje ovulacije

To je digitalna različica. Precej informativno. Uporablja se večkrat. Slaščica se uporablja kot preskusni material. Vsebuje povečevalno napravo. Daje priložnost, da preuči brisanje. Ko zapustite jajce v slini, se bo pojavila slika, ki vizualno spominja na praprot, zmrzal na zimskem oknu.

Ovulacijski test za slino

Skoraj vsaka družba lahko predstavi preskus potrošniku, reagira s slino. Različni testi-mikroskopi in digitalni sistemi v glavnem uporabljajo slino kot predmet raziskav. Metoda temelji na dejstvu, da se sestava ženske pljuve spreminja in sestava sline določi faza menstrualnega cikla. Verjetnost napake je skoraj popolnoma odpravljena.

Preskus črnila za ovulacijo

Danes so našli široko uporabo, precej informativno. Da bi jih še olajšali: ne postavljajte nujno v posodo, samo pod neposrednim pritiskom na curek med straniščem. 

Kateri dan po ovulaciji naredite test?

Vse je odvisno od trajanja enega cikla. Diagnoza mora biti 5-6 dni zapored. Ne smete zamuditi en dan, ker lahko preskočite ovulacijo. Precej enostavno je narediti izračune. Torej, s trajanjem cikla 28 dni, se mora testiranje začeti z 11 dni. V tem primeru je treba prvi dan upoštevati datum menstruacije. Če cikel traja dlje kot 28 dni, morate začeti imeti 17 dni pred začetkom naslednje menstruacije. Če je cikel nepravilen, bo potrebno izbirati in narediti nekaj izračunih. Torej morate poznati najkrajši cikel v zadnjih 6 mesecih. In nadaljujte s tem parametrom.

Preskus ovulacije za nepravilni cikel

Določene težave nastanejo, kadar ženska nima rednega ciklusa. V tem primeru začnemo z začetnimi podatki, značilnimi za minimalni cikel v zadnjih 6 mesecih. Ti parametri so osnova za izračun začetnega časa testiranja. Prav tako je treba upoštevati, da če je cikel neenakomeren in pogoste disfunkcije, je takšno testiranje nerazumno, zahtevajo se bolj specializirane metode.

Kako naredim test ovulacije?

Pred uporabo testa je treba določiti točen čas, ki ga traja menstruacijski cikel. Če želite to narediti, morate izračunati, koliko časa je minilo od začetka ene menstruacije do začetka naslednjega. In vzemite povprečne podatke. Pred nadaljevanjem testiranja je priporočljivo prebrati navodila. Potem lahko nadaljujete.

Če želite to narediti, potrebujete pripomočke, v katerih lahko zberete urina. Vzemite majhno količino urina, potopite testni trak. Ploskev, ki mora biti potopljena, bo označena. S to oznako in je treba dati pojesti. Potem boste morali počakati nekaj sekund za rezultat. Prvih indikatorjev je mogoče oceniti po 5 sekundah, vendar za doseganje največje natančnosti in zanesljivosti je potrebno počakati 10 minut.

Pri izvedbi testov je treba upoštevati več točk. Prvič, preskuse je treba opraviti vsak dan, približno v istem času, kar bo znatno izboljšalo natančnost. Ne opravite testa takoj po spanju, ker v tem trenutku vsebuje urin večjo koncentracijo hormona. Kasneje se ta znesek stabilizira. Zato je rezultat natančnejši.

Tudi pred preskusom ni priporočljivo piti vode. Pomembno je tudi vzdrževati sterilnost in tesnost. Odstranite iz originalne embalaže neposredno pred uporabo. Ohraniti je treba sterilno, optimalno raven vlage je treba vzdrževati.

Kdaj testirati na ovulacijo: zjutraj ali zvečer?

Po zorenju jajca se dan za zaporedom odvija visoka raven hormonov. Povečajte verjetnost pozitivnih rezultatov s testiranjem dvakrat dnevno. Ko je priporočljivo preveriti zjutraj, drugič - zvečer pred spanjem. Nerazumno je, da takoj izvedete test, takoj ko se zbudiš. Po spanju koncentracija hormona v urinu močno naraste in se postopoma normalizira. Optimalni čas je časovni interval od 10-00 do 20-00, kar bo omogočilo izogibanje lažnim pozitivnim rezultatom.

Rezultati testa za ovulacijo

Rezultat je lahko negativen ali pozitiven. Tudi nikoli ne morete sprožiti možnosti pridobivanja lažnih rezultatov, ne glede na to, kako natančna je tehnika. Točnost vedno obstaja, tudi v visoko specializiranih laboratorijih. Rezultate določimo s primerjavo rezultatov s kontrolnim preskusom. Nadzor lahko najdete na robu testnega polja. Po preskusu se prikaže vrstica. Rezultat ne bo dolgotrajen. Lahko ga dešifrirate v 1-2 minutah.

Če ste dobili negativen rezultat - to pomeni, da ovulacije ni. Takoj po ovulaciji se pojavijo tudi negativni rezultati, ko je celica že izstopila iz jajčnika. Ta proces spremlja zmanjšanje ravni LH. Prav tako se pojavi negativna varianta, če je test zamuden in reagent ni reagiral. Priznajte, da je rezultat lahko posledica neprepustnosti testnega traku. V primerjavi z nadzorom bo zelo bleda.

Če se doseže pozitiven rezultat, bo to opazil videz temnega traku. To bo bodisi temnejšo, ali pa ne bo imelo nobenih razlik od kontrole. To je neposreden znak sproščanja hormonov. Možno je, da se trak sploh ne prikaže. To se zgodi, če pravila izvrševanja niso izpolnjena, če je bila zamuda, pokvarjena.

Mnenja o testu za ovulacijo

Obstajajo različni in zelo nasprotujoči pregledi testov. Mikroskopski test je zanimiv. Za mnoge družine, ki načrtujejo otroka, je postal pravi pomočnik. Omogoča vam nadzor nad trenutkom začetka ovulacije. Potrebna je le kapljica vode in po nekaj minutah lahko dobite rezultat. Priročnik vsebuje tudi podrobne pripombe, ki omogočajo izračun optimalnega časa za zasnovo in tudi začetek testiranja.

Preskusni mikroskop je primeren za tiste, ki imajo težave s pravilnostjo cikla. Ta naprava omogoča jasno spremljanje dinamike nastopa ovulacije. Napake pri delu so minimalne, zanesljivost rezultatov je zelo visoka. Kot piše ena ženska, je uspela ne samo izračunati obdobja, temveč tudi predvideti rojstvo deklice.

Zanimivo je tudi odziv ženske, ki ji deli izkušnje o tem, kako ji je uspelo spoznati dečka. Pred tem ni bilo mogoče zamisliti 3 let. O testu ovulacije ji je po pregledu svetoval ginekolog. Zdravnik je svetoval, naj uporabi mini mikroskop. Po nanosu mikroskopa je bilo mogoče prvič začeti, saj je bil dan ovulacije natančno izbran. Prednost je, da takšen mikroskop večkratne uporabe omogoča nenehno spremljanje svojih procesov v telesu. Slabosti je mogoče pripisati relativno visokim stroškom. Običajni  test za ovulacijo je  veliko cenejši.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.