^

Razvoj človeškega zarodka

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Da bi razumeli posamezne značilnosti strukture človeškega telesa, je treba poznati razvoj človeškega telesa v intrauterinem obdobju. Vsaka oseba ima posamezne značilnosti zunanjega videza in notranje strukture, katere prisotnost določata dva dejavnika. Najprej je to nasledstvo - lastnosti staršev, pa tudi posledica vpliva zunanjega okolja, v katerem oseba raste, razvija, uči in dela.

Individualni razvoj ali razvoj ontogeneze se pojavlja v vseh življenjskih obdobjih - od zasnove do smrti. V človeški ontogeni se razlikujeta dve obdobji: pred rojstvom (intrauterini, prenatalni, grški natos rojeni) in po rojstvu (ekstrauterin, postnatalni). V prenatalnem obdobju, od zasnove do rojstva, je zarodek (zarodek) v materinem telesu. V prvih 8 tednih so glavni procesi nastajanja organov, delov telesa. To obdobje se imenuje embrionalno, človeško telo pa je zarodek (zarodek). Od 9. Tedna, ko so se glavne zunanje človeške značilnosti že začele označevati, se organizem imenuje sadje in obdobje je plodno.

Po oploditvi (združitev semenčice in jajčeca), ki se običajno pojavlja v jajcevod, kondenzirani zarodnih celic tvori enocelični embrio - zigota ima vse lastnosti obeh gamet. Od takrat se prične razvijati nov (subsidiarni) organizem.

Prvi teden razvoja zarodkov

To je obdobje drobitve (delitve) zygote v hčerinske celice. V prvih 3-4 dneh je zigota razdeljena in hkrati premika vzdolž jajcevodne cevi proti maternični votlini. Zaradi delitve zygote se oblikuje večcelična vezikula - blastula z votlino znotraj (od grških blastov - kapljica). Stene tega mehurčka sestavljajo celice dveh vrst: velike in majhne. Iz zunanje plasti majhnih svetlobnih celic se tvorijo stene vesikola - trofoblasta. Nato trofoblastne celice tvorijo zunanjo plast lupin zarodkov. Večje temne celice (blastomeri) tvorijo skupek - embryoblast (embrionalni nodul, zarodni zarodek), ki se nahaja znotraj trofoblasta. Od tega kopičenja celic (embryoblast) se zarodek razvije in ekstragenične strukture, ki se ji pridružijo (razen trofoblasta). Med površinskim slojem (trofoblastom) in embrionalnim vozličkom se nabira majhna količina tekočine.

Do konca 1. Tedna razvoja (6-7 dni nosečnosti) je predstavil zarodek (vsajeni) v maternično sluznico. Površina zarodnih celic tvori viali - trofoblast (iz grškega trophe -. Hranilih, trophicus - trofičnih hranjenje) vschelyayut encimskega dezintegracijskega površinsko plast sluznice maternice. Slednji je že pripravljen za vnos zarodka vanj. Do ovulacije (izolacija jajčeca iz jajčnika) sluznica postane debelejša (do 8 mm). V njej rastejo maternice in krvne žile. Na trofoblastu so številni izrastki - vile, ki povečujejo površino njenega stika s tkivom sluznice v maternici. Trofoblast se pretvori v hranljivo lupino zarodka, ki se je imenovala vijolična lupina ali chorion. Na začetku ima chorion vile z vseh strani, nato pa so te vile ohranjene samo na strani, ki gleda na steno maternice. Na tem mestu se razvije nov organ, placenta (otrokovo mesto) iz koriona in sosednje sluznice maternice. Posteljica je organ, ki povezuje materino telo z zarodki in zagotavlja njegovo prehrano.

Drugi teden razvoja zarodkov

To je faza, ko so celice embryoblasta razdeljene v dve plasti (dve plošči), iz katerih nastajajo dva mehurčka. Iz zunanje plasti celic, ki mejijo na trofoblast, se oblikuje ectoblastični (amniotski) vezikel, napolnjen z amnijsko tekočino. Endoblastna (rumenkast) vezikla se tvori iz notranje celične plasti embrionalnega vozla embryoblasta. "Telo" zarodka se nahaja tam, kjer je amnijska vezikula v stiku z rumeno vrečko. V tem obdobju zarodek je dvoslojna ščit, ki obsega dve zarodnih plasti: (. Z grškim ontos - v) zunanja - ectoderm (. Iz grške ektos - je, Derma - - koža) in notranjo endoderm. Ektoderm je usmerjena v amnijsko vezikulo, endoderm je pritrjena na vezelec vitelina. Na tej stopnji je mogoče določiti površino zarodka. Dorsalna ploskev je pritrjena na amnijsko veziklo, ventralna površina pa v rumeno vrečko. Trofoblastna votlina okrog amniotskih in vitelinskih veziklov, ki so ohlapno napolnjena s celicami ekstraembrioničnega mezenhima. Do konca drugega tedna je dolžina zarodka le 1,5 mm. V tem obdobju se embrionalna drevesa v zadnjem (hudičnem) delu strdi. Pri tem se v prihodnosti začnejo razvijati aksialni organi (akord, nevronska cevka).

Tretji teden razvoja embrija 

Obdobje nastanka troslojne lopute. Celice v zunanjem, ektodermalnem, embrionalnem ščitnem listu se premaknejo na zadnji konec zarodka, kar povzroči nastanek osi, razširjenega v smeri osi zarodka. Ta celični kabel se imenuje primarni pas. V glavi (sprednji) delu primarnega pasu se celice rastejo in se množijo hitreje, kar ima za posledico rahlo višino - primarni nodul (Hansenov snop). Primarni trak določi dvostransko simetrijo telesa zarodka, t.j. Desno in levo stran. Mesto primarnega vozliča kaže na kranialni (glavo) konec telesa zarodka.

Zaradi hitre rasti primarnega pasu in primarnega vozlišča, ki se klijejo v straneh med ektodermom in endodermom, se tvori srednji germinalni list mesoderm. Mesodermne celice, ki se nahajajo med drsniki skuteluma, se imenujejo intragastrične mezoderme in mezoderme zunaj embrija, ki so se preselile izven nje.

Del mezodermnih celic znotraj primarnega vozla posebno aktivno raste naprej in tvori glava (hordalni) proces. Ta proces prodira med zunanjim in notranjim listom od glave do repnega konca zarodka in tvori celično vrvico - hrbtni niz (chorda). Glava (kranialni) del zarodka raste hitreje od repnega dela, ki se skupaj s predelom primarnega tuberkulozga umakne nazaj. Ob koncu tretjega tedna, zunaj primarnega tuberkula v zunanjem zarodnem listu, je izoliran vzdolžni pas aktivno rastočih celic - živčna plošča. Ta plošča se kmalu upogne in tvori vzdolžno brazgotino - živčni utor. Ko utor postane globlji, se njegovi robovi zgostijo, se približajo in se medsebojno uskladijo, zapirajo živčni utor v nevronsko cev. V prihodnosti se celoten živčni sistem razvije iz nevronske cevi. Ektoderm je zaprt preko formirane nevronske cevi in izgubi povezavo z njim.

V istem obdobju, od zadnjega dela notranjega (endodermal) stanja zarodka ščita v ekstraembrionalne mesenchyme (ti plodovnica stebla) vstopi v digitalni izraščanja - allantois, da oseba, ki ne opravlja določene funkcije. V teku alantoisno zarodkov skozi plodovnico noge na horionski resice raste, Popkov (placente) plovila krvi. COG vsebuje krvne žile, ki povezujejo embrio iz ekstraembrionalne membrane (placente) tvori v trebuhu pecelj. Torej, do konca tretjega tedna človeški zarodek ima videz troslojnega ščita. V regiji zunanjega embrionalnega lista je vidna nevronska cev, globlje pa hrbtenjača, i. Obstajajo aksialni organi človeškega zarodka.

Četrti teden razvoja embrija

To je obdobje, ko se zarodek, ki ima videz troslojne strmine, začne pregibati v prečni in vzdolžni smeri. Embrionalni scutellum postane konveksen in njegovi robovi so razmejeni od Amnion z globokim brazgotinastim grebenom. Telo zarodka iz ploščatega ščitnika se pretvori v večji del, eksodermija pa pokriva fetalno telo z vseh strani.

Endoderm, ki je znotraj telesa ploda, koagulira v epruveto in tvori zarodek v prihodnjem črevesu. Ozka odprtina, skozi katero embrionalna čreva komunicira z rumenjakovim vrečem, kasneje postane popkovina. Od endoderma nastanejo epitelija in žleze prebavnega trakta in dihalnega trakta. Iz ectoderm tvorjena živčni sistem, kožne povrhnjice in njihove derivate, oblogo oralno, analno, danke, nožnice. Mezoderma povzroča notranjih organov (razen derivatov endoderm), kardiovaskularnega sistema, organih mišično-skeletnega sistema (kosti, sklepov, mišic), dejanski kožo.

Embrionalni (primarni) črevesje je najprej zaprl spredaj in zadaj. Sprednji in zadnji konci telesa zarodka zdi invagination ectoderm - ustno Fossa (prihodnost usta) in analnem (anal) fovea. Med votlina primarni črevesja in ustne jame ima dvojni sloj (ectoderm in endoderm) spredaj (rdečina) plošča (ovojnico) med črevesja in analne Fosse - kloake (analno) ploščo (membrana) tudi dvoplastno. Anteriorna (orofaringealna) membrana prekine skozi četrti teden razvoja. Tretji mesec se pojavi hrbtna (analna) membrana.

Ker je posledica upogiba telesa zarodkov obdana z amnion vsebinami - amnijske tekočine, ki deluje kot zaščitni okolje zaščitena pred poškodbami zarodka, predvsem mehanska (tresenje). Žolčni vrečki se zaostajajo v rastu in na drugem mesecu intrauterinega razvoja izgleda, da je majhna vreča in nato popolnoma zmanjšana. Stegna trebuha se podaljša, postane relativno tanka in pozneje dobi ime popkovnične vrvi.

V četrtem tednu se diferenciacija mesoderma začne ob koncu tretjega tedna razvoja zarodka. Dorsalni del mesoderm, ki se nahaja na vsaki strani akorda, tvori parne izbokline - somite. Somiti so segmentirani, tj. So razdeljeni na metamerno locirana območja. Zato se hrbtni del mesodermema imenuje segmentirano. Segmentacija soma se pojavi postopoma v smeri spredaj-nazaj. 20. Dan se oblikuje tretji par somotov, do 30. Dne je že 30 let in 35. Dan - 43-44 parov. Ventralni del mezoderme ni razdeljen na segmente, temveč je na vsaki strani predstavljen z dvema ploščama (ne segmentiranim delom mezoderme). Medialni (visceralna) plošča je sosednji endoderm (primarni črevesa) in se imenuje splanhnoplevroy, stransko (zunanji) - s steno telesa zarodka, v ectoderm, in je bil imenovan somatopleure. Od splanhno- in somatopleure razviti epitelne zajema serozne membrane (mesothelium) in lamina propria od serozne membrane in podlage podseroznaya. Splanhnoplevry mesenchyme je tudi na izdelavo vseh plasti prebavnega cevi, poleg epitelija in žlez, ki se tvorijo iz endoderm. Endoderm povzroča požiralnika žlez, želodca, jeter, žolčnih poteh, trebušni slinavki žleznega tkiva, žlez in epitela dihal. Prostor med ploščama unsegmented mezoderma pretvorimo v votlino zarodka, ki je razdeljen v trebušni votlini, plevralni ter peri- kardialne votlino.

Mesoderm na meji med somovi in splanchnoplevroi tvori nefrotome (segmentne noge), iz katerih se razvijejo tubule primarnih ledvic. Od hrbtnega dela mesoderm - somite - tvorijo se tri zajeze. Ventromedialni del soma - sklerotom - gre za konstrukcijo skeletnega tkiva, zaradi česar nastanejo kosti in hrustanci aksialnega skeleta - hrbtenica. Stransko leži miotom, iz katerega se razvije razvita skeletna mišica. V dorsolateralnem delu somita je dermatome, tkiva je tvorjena vezna tkiva na koži, dermis.

Na 4. Tednu vzglavja na obeh straneh zarodka iz ectoderm tvori začetke notranjega ušesa (slušnih prvih lukenj, nato zvočni veziklov) in prihodnje oči leče, ki je nameščena nad stranske štrline možganov - optični veziklov. Istočasno se preoblikujejo visceralni deli glave, ki se razvrstijo okrog ustnega zaliva v obliki čelnih in maksilarnih procesov. Obrisi mandibularnih in sublingvalnih (hioidnih) visceralnih lokov so bolj opazni kot ti procesi.

Na sprednji površini trupa zarodka, srca, in za njim jeter hillocks. Poglabljanje med temi hribovskimi kraji kaže na tvorbo prečnega preseka - eno od zaokrožitev diafragme.

Hudobni kot jetrni hrbet je trebušno steblo, ki vključuje velike krvne žile in povezuje zarodek s placento (popkovina).

Obdobje od 5. Do 8. Tedna razvoja zarodkov

Obdobje razvoja organov (organogeneze) in tkiv (histogeneza). To obdobje zgodnjega razvoja srca, pljuč, otežuje strukturo črevesne cevi, nastanek visceralnih in žilavnih lokov, nastanek kapsul čutov. Nervna cev se popolnoma zapre in razširi v glavo (bodoči možgani). V starosti približno 31-32 dni (5. Teden, dolžina zarodkov 7,5 cm) na ravni spodnjih vratnih in 1. Prsnih segmentov telesa se pojavijo pernate česen (ledvice) roke. Do 40. Dneva se oblikujejo zaokroze nog (na ravni spodnjih ledenih in zgornjih sakralnih segmentov).

V 6. Tednu so ušesni brsti vidni, od konca 6. Do 7. Tedna - prste, nato pa noge.

Do konca sedmega tedna se začnejo pojavljati veke. Zahvaljujoč temu so oči natančneje opisane. 8. Teden se polagajo zarodki. Od 9. Tedna, tj. Od začetka tretjega meseca je zarodek v obliki osebe in se imenuje sadje.

Obdobje razvoja zarodkov od 3 do 9 mesecev

Začetek s tretjim mesecem in v celotnem obdobju ploda se pojavlja rast in nadaljnji razvoj organov in delov telesa. Istočasno se začne diferenciacija zunanjih genitalij. Nokti so na prstih. Od konca petega meseca postanejo obrvi in trepalnice opazne. V sedmem mesecu odprte veke se maščoba začne kopičiti v podkožni maščobi. Po 9 mesecih se rodi plod. Starostne značilnosti razvoja posameznih organov in organskih sistemov so navedene v ustreznih poglavjih učbenika.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.