^

Kako estrogeni vplivajo na žensko težo?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Zelo težko je razumeti vse informacije, ki se nanašajo na učinek estrogenov na žensko telo. Zato smo se odločili pomagati našim bralcem in pojasniti te probleme zanje.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Kako tri vrste estrogenov vplivajo na vaše zdravje?

Obstajajo trije tipi estrogenov: estradiol (E2), estron (E1), estrol (E3). Raven teh hormonov v ženskem telesu je odvisna od količine maščobnih oblog, njihove gostote, genske nagnjenosti k debelosti in starostnosti. Seveda, najmanjša vloga v hormonskem ozadju ne igra ženska način življenja, njene navade in prehrambeni sistem.

Ker vsako leto hormonsko ravnovesje postane šibkejše, tresljivo, morate preprosto nadzorovati raven hormonov, tako da ne naredite nepopravljivih napak in ne rastejo maščobe. Posledice so lahko nepopravljive.

Pomembno je, da ne zamudite trenutka, ko estradiol postane manj, in raven drugih hormonov iz skupine estrogena niha in njihov učinek na telo je popolnoma drugačen. Podrobno pojasnimo vpliv vsakega od hormonov, da ne bi prišli do zamenjave informacij.

Pozitivni hormon beta-estradiol ali E2

Beta-estradiol je eden izmed najučinkovitejših estrogenov, ki se izloča v telesu od dneva, ko je deklica prva menstruacija, do trenutka začetka menopavze. E2 nadzira več kot 400 različnih funkcij telesa.

To je vizija, stanje kože, moč mišic in dober kostni sistem. Ta hormon se odziva tudi na normalno spolno željo.

Kako izgleda ženska z nizko stopnjo estradiola?

Predstavljajte si, kako se ženska lahko počuti v trenutku menopavze. To pomeni, da jajčniki zdaj proizvajajo vse manj spolnih hormonov. Torej, tudi beta-estradiol. Zaradi tega lahko ženska koža postane bleda in mračna, lasje rastejo dolgočasno, njeni nohti se zlomijo.

Ne samo, da trpijo, temveč tudi srce, plovila in sistem kosti. Cirkulacijski sistem nosi tudi izgube, krvni pretok se upočasni, kri je veliko počasnejša in se slabša s kisikom.

Če je beta-estradiol v telesu majhen, drugi hormoni ne morejo nadomestiti njegove odsotnosti. Res je, da se v maščobnem tkivu proizvaja še en ženski hormon, estron. Vendar se ne more v celoti spopasti z vlogo estradiola.

Če med menopavzo potrebujete nadomestilo za izgubo estrogena v telesu, potem je vredno izbirati med tremi vrstami estradiola in ne druga. To bo omogočilo dopolnitev kemičnih elementov, ki so pred začetkom, od dneva prvega menstruacije in do menopavze, dejavno razvili jajčnike.

Negativni hormonski estron (E1)

Ta hormon pomaga ženski, za katero je čas za menopavzo. Maščobno tkivo ženskega telesa ga lahko proizvede, tudi če jajčniki izgubijo svoje funkcije. Proizvodnja beta-estradiola je inhibirana ali popolnoma ukinjena, tako da proizvodnja estrona omogoča, da se nekako nadomestijo za izgubo estrogena.

Ampak ne bodite veseli, da se veselite. Študije kažejo, da estron lahko povzroči bolezni, kot so rak materničnega vratu, rak dojk. Še posebej pri tistih ženskah, ki so nagnjene k polnosti in so starejše od 45 let.

Kje je nastal estron?

Sintetizira jo jetra, jajčnike in nadledvične žleze, pa tudi maščobno tkivo. Estrone se uporablja v telesu za razmnoževanje estradiola. Res je, da se ti procesi pojavljajo v telesu še pred menopavzo.

Po menopavzi se estron pretvori v estradiol, ni več tako aktiven in ne v takšni količini. Razlog - skoraj popolna prekinitev jajčnikov. Čeprav je vir estrona, kot prej, lahko maščobno tkivo in v zelo majhnih količinah ga sintetizirajo nadledvične žleze in jetra.

Zaključek: Estrone, ki se zaradi svoje sposobnosti uničenja telesa imenuje slab estrogen, bolj proizvajajo tisti, ki imajo maščobe. To je polno žensk. Več maščob - več estrogenih hormonov, imenovanih estrone.

Eden najšibkejših ženskih hormonov estriol (E3)

Zakaj zdravniki imenujejo ta spolni hormon enega najšibkejših? Zelo majhna je pri nosečnicah. To je veliko več pri nosečnicah, saj se estriol sintetizira v posteljici.

Informacije o estorti so zelo sporne. Veliko navodil o zdravilih piše, da estrol pomaga pri izgubi teže, izboljšanju vida, spominu, sluha in drugih funkcij telesa. Dejansko je to daleč od primera.

Prvič, estriol pri nosečnicah je zanemarljiv, zato ne more vplivati na dobro počutje žensk. Drugič, razlikuje se od estradiola, ker ne vpliva pozitivno na spomin, sluh, pozornost ali na delo srca ali krvnih žil. Lahko se obravnava kot nevtralni hormon - ne tako dober, kot beta-estradiol, ne tako slab kot estron.

Estrogenski receptorji: kako in zakaj?

Hormoni niso samo snovi, ki vplivajo na vaše zdravje in videz. To je odlična metoda komuniciranja. Informacije o tem, kako delo organov in sistemov v telesu - sami in kako se medsebojno komunicirajo. Za hormonsko sporočilo, tako kot na telegrafu, med hormoni obstajajo posebne poti - receptorji. Na njih sprejemajo in dostavljajo informacije ter delujejo v skladu z njo.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Kje so hormonski receptorji?

Kje so hormonski receptorji?

V vseh organih: srcu, pljučih, možganih, mišicah, krvnih žilah, mehurju, črevesju, maternici. In celo očesne mišice so kraj prehodov sledi hormonskih receptorjev. Zlasti estrogena.

Ampak je vredno vedeti, da ima vsak organ različno količino hormonskih receptorjev in so razpršeni na različne načine.

Kako se prenašajo signali hormonskih receptorjev?

Da bi organi in sistemi razumeli te zapletene in pogosto šibke signale hormonov, mora biti v telesu dovolj beta-estradiola. Še posebej v tistih delih telesa, kjer so koncentrirani hormonski receptorji.

Ali obstaja nadomestek za estradiol? 

Po študijah je beta-estradiol, ki lahko aktivira in poveča signale drugih hormonov. In posledično, da bi olajšali njihov pravilen prenos med organi. Ko se ženska približa klimakteričnemu obdobju, estradiol v telesu postane precej manj, potem jajčniki ga popolnoma ne prenehajo. To vodi do kršitev organov. Zlasti na kršitev metabolizma in kot posledica - debelost.

Včasih v tiskovini beremo informacije, da estron lahko nadomesti delo estradiola, ker ga celo telo lahko proizvede tudi med menopavzo. Na žalost to ni tako. Estrone je prešibak, da bi prevzel vse funkcije estradiola.

Zato potrebujete zdravniško-endokrinolog za pregled in dajanje hormonske terapije.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.