^

Učinek testosterona na žensko telo

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Hormonski testosteron, ki velja za moškega hormona, lahko popolnoma spremeni vse procese v telesu ženske. Še zlasti o tem, kako izgleda njena slika, koža in lasje. Kako se to zgodi?

Kako testosteron deluje na ženska mišicah?

Kako testosteron deluje na ženska mišicah?

Kaj bo ženska mišična masa - flakcidna in pomanjkljiva ali elastična in močna - odvisna od dela testosterona. Če testosterona v telesu žensk nima, se bo njena mišična masa zmanjšala. Presnova se bo upočasnila in ženska bo rasla.

Nasprotno, normalna raven testosterona zagotavlja, da se vaša telesna vadba in zdrava prehrana dobro odplačata: imeli boste elastične, lepe mišice.

Ko v času menopavze testosterona v telesu ženske postanejo vse manj, se tvorijo maščobe, predvsem na področju dojk in želodca. Testosteron ima sposobnost, da vpliva na nastanek novih mišic. Pomaga tudi, da jih ohranja v dobri formi.

Bolj ko ste, se pričakuje večja izguba testosterona. Da bi ohranili presnovo in mišice normalno, potrebujete razumno ravnotežje med testosteronom in estradiolom.

Testosteron je pomemben za izdelavo kosti

Kostno tkivo - njegovo stanje - je odvisno tudi od ravni testosterona v telesu. Če je testosteron dovolj, je to odlično preprečevanje osteoporoze.

Vpliv testosterona na stanje kosti je še močnejši kot pri ženskem hormonskem estrogenu - znanem "pozitivnem" hormonu, ki ima lastnost zaščite tkiv in kosti pred poškodbami.

Ko ženska začne obdobje menopavze, začne hitro izgubljati hormone estradiol in testosteron, ki so izredno pomembni za moč kosti in mišic.

Ta proces poteka veliko hitreje kot pri moških - imajo čas oslabitve telesnih tkiv, ki trajajo več let, saj izgubijo testosteron mnogo počasneje in v majhnih količinah.

Upoštevati ga morate in pravočasno preveriti vaše hormonsko ozadje.

Testosteron proti sindromu kronične utrujenosti

Ta hormon, tako kot noben drug, pomaga ženi, da se počutijo bolj opozorilne in tonirane. Študije dokazujejo, da zadostna raven testosterona pomaga pri boju s kronično utrujenostjo, utrujenostjo.

Obstajajo primeri, ko se ženska, ki jemlje vitamine in ima zdravo sanje, pa tudi meni, še vedno počuti hitro utrujenost, šibkost in šibkost.

Takšne ženske bi morale zagotovo iti v raven testosterona v krvi. V nasprotnem primeru ne sme razkriti razlogov za negativno stanje.

Kako testosteron vpliva na ženske možgane?

Testosteron ima lastnost aktiviranja dela spolnih receptorjev prek možganskih ukazov. To pomeni, da ima v telesu zadostno raven testosterona, človek (moški in ženske) je v skladu s seksualno željo.

Toda to ni vse. Testosteron vpliva na področja možganov na način, ki poveča razpoloženje ženske, zmanjša stopnjo depresije in povzroči občutek zadovoljstva.

Zahvaljujoč testosteronu se lahko oseba bolje spomni, osredotoči pozornost, zaznava novo znanje.

Zato, če imate razpoložene skoke, odsotnost in celo depresijo, preprosto preverite raven testosterona. Če imate ta hormon pomanjkanje, morate dopolniti svoje rezerve, težave z depresiranim stanjem pa je mogoče enostavno odstraniti.

Kaj ogroža povečano raven testosterona?

Vzrok za povišano raven testosterona je lahko pretirana proizvodnja spolnih organov ali sprejem v obliki kemičnih pripravkov.

Rezultat zvišanja ravni tega hormona je nespečnost, nočne more med spanjem, spolno agresijo.

Na ravni vedenja lahko človek zlomi les. On lahko kriči brez razloga na druge, reagira na vsako majhno stvar, se razdraži brez vidnega razloga.

Če presežek testosterona opazimo pri ženskah, ki se ukvarjajo s športom, imajo tudi povečan apetit. Poleg tega ti športniki začnejo intenzivno graditi mišice in maščobe.

Z prebitkom testosterona pri ženskah se številka spremeni. V pasu in trebuhu se pojavijo maščobne usedline, ki spominjajo na valove. V vaši najljubši krilo ali kavbojke ne morete vzpenjati.

Enak učinek je opaziti tudi pri visoki ravni ne samo testosterona, temveč tudi drugih androgenov, zlasti inrostenediona in celo DHEA.

Kaj storiti s težo?

Boriš se, da izgubiš te dodatne kilograme, vendar se vsi kopičijo? Ali raste apetit? Vse je krivdo za testosteron, kar povečuje proizvodnjo v možganih hormonske stopnje norepinefrina.

Če torej želite vzeti antidepresive, najprej obrnite na endokrinologa, da preverite ravni testosterona. Ker v povezavi z antidepresivi povečani odmerki testosterona in estradiola spodbujajo hitro povečanje telesne mase.

Znanstvene študije kažejo, da testosteron deluje bolje, če ima optimalno razmerje z estradiolom.

Estradiol spodbuja dejstvo, da testosteron močneje vpliva na telo, saj daje vse uporabne lastnosti. Če estradiol v telesu ne obstaja ali če je majhnih količin, testosteronski receptorji ne bodo mogli pravilno delati v naših možganih.

Kako testosteron vpliva na zdravi spanec?

Če ne spite dobro, ste v slabem nadzoru nad svojo težo. To dokazujejo številne znanstvene študije. Če imate stres, tudi v sanjskem hormonskem neravnovesju vam ne bo uspelo normalno spati.

Hormoni kortizol in insulin, katerih izločanje se dramatično povečuje, še dodatno povečuje anksioznost ženske celo v spanju.

In povečani odmerki testosterona z zmanjšanjem količine estradiola še poslabšajo ta pogoj. Še slabše spimo, medtem ko pridobivate prekomerno težo in celotno zdravje se vse bolj poslabša.

Če vzamete testosteronski hormon pred spanjem, vas bodo mučili stalne motnje spanja, sanje pa bodo nočne more. Oseba v tej državi se bo počutila preobremenjena in oslabljena.

To je razloženo z dejstvom, da testosteron najbolj prizadene osebe v 4. Fazi spanja. V tej fazi se obnovita mišična tkiva in kosti, živčne celice se ponovno vzpostavi, najboljše počivamo. Pri najstnikih (in pri osebi do 21 let) se v tem času razvije rastni hormon.

Če v 4. Fazi spanja spate slabo, nemirno, bodo vsi ti procesi uničeni. Zato je najbolje, da zjutraj vzamete testosteron, da stimulirate telo in ne zvečer.

Kaj storiti s presežkom testosterona?

To že vemo, da s prebitkom testosterona na pasu in v prsnih žlezah maščobe kopičijo in težo je težko nadzorovati. Več znakov presežnega testosterona:

 • Dvignjeni dlani, zlasti na nogah, rokah, nad zgornjo ustnico in pod pazduho
 • Ostra izpadanje glave glave
 • Akne, ki jih je zelo težko zmanjšati - se ponovno pojavijo
 • Prekomerna agresivnost, ki se spreminja s šibkostjo in frustracijo
 • Motnje spanja
 • Bolečina v jajčnikih
 • Bolečina v ledvenem območju

Če imate vse te znake, morate preveriti raven hormonov:

 • DGEA
 • Testosteron
 • Dehidrotestosteron
 • DHEA-C

Če so ti hormoni v telesu bolj običajni, lahko najdete naslednje bolezni:

 • Sindrom policističnih jajčnikov
 • Tumor jajčnikov
 • Tumor v regiji nadledvične žleze

Dodatne metode pregledovanja: ultrazvok, diagnostika magnetne resonance, računalniška tomografija. Ti pregledi vam bodo pomagali znebiti bolezni v začetni fazi.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.