^

Zdravje

Addis-Kakovski test

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Test Addis-Kakovsky je zelo stari, vendar učinkovit način štetja števila rdečih krvnih celic - eritrocitov, kot tudi levkociti, valji ("spojeni" z beljakovinskimi elementi) v urinu.

Kakšen je namen takšne študije, kot je test Addis-Kakovski?

Mnoge bolezni imajo latentno obliko in oseba pogosto ne opazi grozljivih simptomov, ki se soočajo le z rahlim slabostim. Kakršne koli latentne bolezni, povezane z ledvicami in sečilnimi trakti, zahtevajo natančno diagnozo, ki rutinsko vključuje metode štetja beljakovinskih spojin, oblikovanih elementov v urinu. Test Addis-Kakovski je zelo podoben drugi analizi - test Nechiporenka, vendar se podatki izračunajo iz zbranega materiala na dan. V tem obdobju lahko vidite dinamiko in natančneje ugotovite, kaj je več v sedimentu urina - eritrocitov ali levkocitov.

Zgodovina razvoja metode je zanimiva, ker je leta 1910 znani zdravnik tistega časa Kakovsky Anton Fomich predlagal učinkovit način za diagnosticiranje nefritisa.

Kakovsky je v svoji poklicni karieri poskušal najti resnično učinkovite metode zdravljenja nefropatologije. Kot izkušen zdravnik je predlagal, da je štetje števila oblikovanih elementov v zbranem urinu potrebno skozi ves dan, z začetkom zgodaj zjutraj.

Takšno delno štetje je dejansko dalo bolj natančne in natančne informacije o poravnavi celic. Kot je pogosto tudi slučaj, na drugi strani planeta je ameriški Addis eksperimentiral tudi z analizo urina. Leta 1925 je kot osnovo uporabil Kakowski metodo, ki ga je malo izboljšal. Od takrat se je laboratorij začel ukvarjati s snovmi, zbranimi ne za dnevno, ampak za dan. Kolegi niso začeli bitke za palmo, ker je bil učinkovit diagnostični dogodek. In od takrat se je metoda imenoval dvojno ime, in sicer test Addis-Kakovski. Očitno je bil Addis prvič postavljen po abecedi in ne sledi kronologiji razvoja metodologije.

Kako je opravljen test Addis-Kakovskega?

Urin je treba zbrati v enem dnevu, manj redko pa v desetih urah. Obilno pijačo ni priporočljiva, uporaba tekočine ostane normalna. Edini pogoj, ki je postavljen pred bolnikom, je, če je mogoče, ne urinirati ponoči. Test Addis-Kakovsky prevzame delno študijo o materialu, to je, da vzamemo urin, izoliran v 10-15 minutah. Običajno na dan v urinu treba stati približno 4.000.000 belih krvnih celic zaščitnimi - levkocitov, manj kot 2 milijona rdeča - rdečih krvnih celic in okoli 20.000 spojin - valjev. Če so meje norme presežene v eni od njihovih kategorij enotnih celic, to signalizira okvare ledvic ali nalezljive bolezni v sečnem sistemu.

Test Addis-Kakovsky pomaga pri prepoznavanju razširjenosti eritrocitov ali levkocitov v sedimentu. Če belice presegajo normalne meje, potem je to najverjetneje dokaz o pielonefritisu. Leukociti včasih dosežejo šest milijonov, kar je že resna oblika bakterijske okužbe. Eritrociti, ki "prečkajo" normalne meje, govorijo o glomerulonefritisu, v takih primerih lahko rdeče krvne celice dosežejo 5 milijonov.

Test Addis-Kakowski je metoda, ki je bila preizkušena skozi celo stoletje in ga zdravniki niso nikoli izpustili, ta metoda je že prej in še naprej pripomogla k oblikovanju natančne diagnoze.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.