^

Zdravje

Čas strjevanja krvi (s suharevom)

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Čas koagulacije krvi (po Sukharevu) je precej preprost krvni test, ki ga vzamemo s prsta. Sama po sebi je potreben faktor strjevanja za oceno stanja encimov, vendar ni informacija o mehanizmih njene kršitve.

Na splošno postopek koagulacije kaže, koliko telesa lahko ščiti, vključno z izgubo krvi. Utrujenost je neposredno odvisna od delovanja endokrinega sistema in živčnega sistema. Za določitev stanja in ocene hemostaze (skupni koagulacijski sistem) je predpisan koagulogram, ki ima številne indikatorje, vključno s koagulacijskim časom (po Sukharevu).

V bistvu nam Sukharev metoda omogoča oceno interval med odvzemom krvi in začetku svojega kondenzacije, ali bolje videz njenega fibrina (strdkov).

V preteklosti je bilo v medicini uporabljenih več kot trideset metod za določanje koagulabilnosti, danes pa sta uporabljena le dva laboratorija, najbolj zanesljiva in informativna - po metodi Sukharev in Lee-White. Sukharevova metoda določa čas koagulacije krvi le kapilarno, metoda Lee-White pa je le venska. To je njihova razlika in v celoti sta obe metodi dovolj informativni in brez njih ni mogoče dobiti popolne homeostatične slike.

Priprava te analize ni potrebna, poleg tega pa se vzorčenje opravlja zjutraj in na prazen želodec. Od tekočin lahko uporabite samo vodo, saj lahko vse vrste sokov, pa tudi čaj ali kava, izkrivljajo sliko koagulograma. Postopek sam traja zelo malo časa.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Kako je koagulogram, ki določa čas koagulacije (po Sukharevu)?

Material za študijo je majhna količina krvi s pacienta. Krv je nameščena v poseben stativ, tako imenovani Panchenkov aparat. Ker lahko prva kapljica vsebuje tkivno tekočino, se preučijo samo naslednji deli, prvi kapljice pa so namočeni in jih podrgnejo s prstom.

Material se vnaša v posebno posodo - kapilare, ki se nagne pod danim ritmom bodisi levo ali desno pod določenim kotom. Štoparica zazna čas, ko se kri preneha gibati znotraj plovila, to pomeni, da se začne strjevati. Čas krvne koagulacije (glede na Sukhareva) je običajno: začetek nastajanja fibrina od 30 do 120 sekund, konec postopka od 3 do 5 minut.

Treba je opozoriti, da se rezultati, to je čas krvnega koagulacije (glede na Sukhareva), lahko razlikujejo glede na droge, ki jih oseba proučuje. Na primer, obdobje od nastanka fibrina do konca procesa strjevanja se lahko poveča zaradi uporabe antikoagulantov (varfarina, fractiparina in drugih). Povečajte tudi čas koagulacije jetrne patologije ali hujših bolezni, kot je hemofilija.

Koagulacijski čas (po Sukharevu) je lahko precej nižji od normalnega, praviloma se to zgodi pri ženskah, ki jemljejo peroralne kontraceptive, možno pa je tudi pri veliki izgubi krvi.

Upoštevati je treba, da se lahko koagulabilnost poveča zaradi dejstva, da se je telo začelo oblikovati v velikih količinah protrombinaze. Vse informacije o času in hitrosti zmanjševanja krvnega pretoka so potrebne predvsem zato, da zdravnik pojasni diagnozo in spremlja učinkovitost terapije. V vsakem primeru je razlaga tako zapletenega kazalca naloga strokovnjaka, in ne bolnika samega.

čas strjevanja krvi (v Sukharev) - je eden od načinov, da opredelijo faze kompleksnega procesa encimsko ko fibrinogen, topen v običajnih okoljih, postane netopen oblika, kot je to začasen ukrep ima izjemno pomembno vlogo pri razlagi koagulacije nasploh.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.