^

Zdravje

Endokrinolog

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 27.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Endokrinolog - specialist, ki je bilo zdravljenje endokrinega sistema, ki sestoji iz endokrinih žlez: hipofizo, ščitnico in obščitnice, hipotalamus, nadledvične žleze, pankreasa in spolne žleze, ki proizvajajo hormone.

trusted-source[1], [2], [3]

Razlogi za vključitev v endokrinolog

Razlog za obisk je lahko stalno željo po pitju, saj visok krvni sladkor, suho kožo, šibkost v telesu, ki spadajo invalidnosti, dramatično izgubo teže ali prekomerna telesna teža (debelost), pogoste glavobole, migrene, razdražljivost, pogosto agresije, konstantno zaspanost od, motnje spanja, edem, zmanjšan spomin in inteligenca, povečano potenje, trepetanje rok, palpitacije.

Katere analize in raziskave se izvajajo, če ste na recepciji endokrinologa?

Če ima oseba vsaj enega od teh znakov, se mora posvetovati z endokrinologom. On se imenuje veliko raziskav: denzitometrijo, CT in magnetno resonanco (jedrske magnetne) skenira, rentgenskimi žarki lobanje, punktiranje in scintigrafijo ščitnice, kot tudi laboratorijske teste - biokemijsko analizo krvi, urina in krvno preiskavo za hormone, holesterol, krvni sladkor .

Če ne odkrijejo nobenih bolezni telesa, lahko endokrinolog prepusti preventivno zdravljenje, tako da se kasneje ne razvijejo nobene bolezni imunskega sistema.

Kaj je zdravljenje endokrinologa?

Hormoni spremljajo normalno delovanje človeškega telesa in splošno dobro počutje na splošno ter so odgovorni tudi za presnovne procese v telesu, rast in razvoj, metabolizem. Endokrinolog je sposoben izlociti hormonske motnje zaradi pomanjkanja ali preobilja izločenih hormonov. Čeprav so strokovnjaki na tem področju razdeljeni na ozke strokovnjake za določene bolezni: endokrinolog-ginekolog, endokrinolog-dietetik, endokrinolog, diabetolog.

Dietitski endokrinolog pomaga pacientu najti optimalno prehrano za hujšanje, brez tveganja za zdravje in post. Mnogi ljudje izgubijo težo pod vodstvom tega zdravnika.

Tudi endokrinolog zdravi motenj metabolizma ogljikovih hidratov, zdravi diabetes, ščitnične bolezni (npr hipotiroidizem, hipertiroidizem, nodozni golša, hipertiroidizem), metabolični sindrom.

Bolniki s presnovnim sindromom imajo povečano tveganje zgodnjega nastanka nevarnih bolezni, ki povzročajo invalidnost in pogosto povzročajo srčni napad in možgansko kap. Moderna medicina lahko zmanjša tveganje in odloži nastanek teh bolezni.

Pogosto prekomerno telesno težo vodi do diabetesa in je povezano s temi skupnimi terapevtskimi problemi, kot so angina pektoris, hipertenzija, bolezen ishemično srčno (koronarna srčna bolezen), povišane ravni "slabega" holesterola, aritmije in srčnega popuščanja, in tako naprej.

Endokrinolog in ginekolog sodeluje v različnih motenj reproduktivnega sistema, motnje menstruacije, amenoreja, hirzutizem, motnje menopavze, in pre-menopavzi sindrom, kakor tudi zdravniki olajšati ženskam simptome različnih bolezni spolne sfere in jim pomaga spet počutijo mlade.

Endokrinolog pomaga rešiti vzroke neplodnosti, ugotoviti težave različnih motenj rasti in pravilno spolni razvoj pri otrocih. Znaki endokrinih bolezni odkrijejo zdravniki drugih specialitet - terapevti, revmatologi, ginekologi, ki nato pacientka napotijo na endokrinologa. Nekatere bolezni, ne da bi se zatekli k temu posebnemu specialistu, gredo že več let in postanejo kronične, včasih se kršitve po naključju najdejo z analizo ali ultrazvokom. Endokrinolog lahko pomaga pri reševanju večine težav, povezanih z motnjami endokrinega sistema.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.