^

Zdravje

Hematokrit

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Hematokrit - prostorninski delež eritrocitov v polni krvi (razmerje med prostornino eritrocitov in plazme). Količina hematokrita je odvisna od števila in volumna rdečih krvnih celic. V sodobnih hematoloških števcih je Ht-izračunan (sekundarni) parameter izpeljan iz števila rdečih krvnih celic in njihovega volumna (Ht = RBCxMCV).

Hematokrit je poseben pokazatelj odstotnega ravnovesja plazme in rdečih krvnih celic v človeški krvi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Zakaj je pomembno določiti hematokrit?

Rdeče krvne celice, tako imenovane rdeče krvne celice, vsebujejo "dihalne" beljakovine - hemoglobin. Pomembno vlogo pri prehranjevanju tkiv ima hemoglobin, ki je »transport« za kisik in pospešuje tudi proizvodnjo ogljikovega dioksida. Idealno bi bilo, da kri vsebuje približno šestdeset odstotkov specifične tekočine - plazme, ostalo pa so beljakovine: bele celice - levkociti, ploščate krvne plošče - trombociti in prave eritrociti. Vrednost hematokrita je norma razmerja rdečih krvničk, ki prevladujejo v krvi (do 99%) do plazme, ali merilo odstopanja od navedenih norm. Tako lahko rečemo, da hematokrit kaže, kako dobro rdeče krvne celice opravljajo dihalno funkcijo.

Kaj določa vrednost hematokrita?

Veliko patoloških stanj, bolezni zahtevajo celovit pregled, podrobne laboratorijske teste, v katerih so specifični krvni parametri. Pomaga določiti diagnozo in začeti učinkovito zdravljenje. Vsak pristojni zdravnik ne bo dovolj informacij, ki določa samo raven hemoglobina, najverjetneje bo zdravnik predpisal multifaktorsko študijo. Hematokrit je v bistvu nič več kot informacija in indikator volumna (in skupnega) rdečih krvnih celic, ne pa tudi njihovega števila, zato kot sestavljanke v celotni sliki dopolnjuje oceno stanja rdečih krvnih celic. Skupaj z barvnim označevalcem, nivojem hemoglobina, drugimi informacijami in indeksi hematokrita lahko dopolnjujejo in dopolnjujejo diagnostični kompleks, ki bo zdravniku pomagal pravilno interpretirati klinični krvni test. Nenormalno število hematokritov kaže spremembe v sistemu eritrocitov, kar kaže na bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, anemija, onkopatologija in bolezni prebavil.

Kako poteka analiza?

Hematokrit ni le del splošnih informacij o kliničnem krvnem testu, temveč tudi steklena kapilara, cevka, ki izgleda kot majhna pipeta. Naprava ima jasno delitev - sto enakih delov. Za analizo se iz žile vzame kri z iglo, iz dojenčkov pa se vzame kri manj traumatično - z uporabo lancete. Stekleni hematokrit, napolnjen z materialom za raziskovanje, se postavi za uro in pol v posebno centrifugo. Pod delovanjem centrifugalnih vrtljajev (do 1,5 tisoč na minuto) se eritrociti začnejo do dna hematokritne kapilare do določene stopnje, kar je informativni indikator.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Kako se izračuna hematokrit, kakšna je njegova stopnja?

Pogojna normalna raven za ženske je od 35% do 42%, za predstavnike močnejšega spola je ta kazalnik drugačen - od 40% do 47% in več, do 52%. Pri otrocih, starih od enega do petih let, je lahko hematokrit nižji za 8–10% kot pri odraslih, pri novorojenčkih pa je nasprotno, hematokrit, povečan za 20%, sprejemljiva norma.

trusted-source[23], [24]

Kaj pomeni hematokrit?

Če popolnoma poenostavimo, je hematokrit pokazatelj, kako visoka ali nizka je raven krvne gostote. Seveda je lastnost hematokrita interpretirana glede na veliko bolj resen in specifičen vzorec in se imenuje zmanjšana, normalna - znotraj meja ali zmanjšana.

Ko je odstotek višji od običajnih številk, obstaja razlog za pogovor o nevarnosti eritrocitoze - znatno povečanje števila rdečih delcev v krvi, kar pa zahteva nadaljnjo diagnozo. Prav tako lahko povišan hematokrit signalizira eritremijo, ki je zelo huda bolezen. V eritremiji se eritrociti začnejo hitro povečevati v najpomembnejšem področju tvorbe krvi - kostnem mozgu. Poleg tega je lahko hematokrit nad normalno raven z latentno, latentno ali akutno hipoksijo (stradanje s kisikom), s policistično boleznijo ledvic ali tumorji v njih. Levkemija, peritonitis, tromboza, sladkorna bolezen, opekline in celo nepomembno znojenje lahko povzročijo povečanje hematokrita.

Zmanjšanje hematokrita je značilno za skoraj vse vrste anemije in se dogaja tudi pri slabem delovanju ledvic. Hematokrit pod normalno ravnjo je tudi v primeru velike izgube krvi, povezane s poškodbami ali operacijo. Opozoriti je treba, da se pri nosečnicah v zadnjem tretjem trimesečju vrednost hematokrita zmanjša iz očitnih razlogov. Resnejše bolezni, kot so rak, vključno s krvnimi boleznimi - mieloidna levkemija, hemoblaztoza spremlja tudi nizek hematokrit.

Ne bi smeli panike, samostojno preučevati rezultate kliničnega krvnega testa, ker takšne informacije niso dokončna diagnoza. Če se hematokrit ne ujema z normalnim razponom, to ne pomeni, da imate smrtno bolezen. Obseg rdečih krvnih celic, pa tudi njihov odnos do plazme, je le del splošne klinične slike in ne neposreden kazalec bolezni. Z eno besedo, hematokrit in njegovo kompetentno dekodiranje je odvisno samo od strokovnjakov, ki bodo upoštevali vse kazalnike hematoloških raziskav v agregatu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.