^

Zdravje

Kaj je faloplastika?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.11.2022
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Faloplastika je korekcija in/ali rekonstrukcija moškega penisa s kirurškim posegom. Potreba po tej plastični operaciji se lahko pojavi iz različnih razlogov.

Indikacije za postopek

Indikacije za faloplastiko pri moških so:

 • poškodbe in poškodbe penisa , vključno z njegovo drobljenjem in popolno izgubo (travmatska amputacija), opekline, poškodbe s kasnejšo nekrozo tkiva itd.;
 • penektomija, prenesena iz zdravstvenih razlogov (zlasti pri malignih novotvorbah sečnice ali penisa);
 • okvare kože penisa, ki jih konzervativno zdravljenje ni mogoče;
 • nenormalna lokacija zunanje odprtine sečnice - epispadija ali  hipospadija ;
 • prirojena deviacija (ukrivljenost penisa) ali deformacija zaradi tvorbe vlaknastih plakov znotraj albuginee gobastih in kavernoznih teles (Peyroniejeva bolezen);
 • prirojene anatomske anomalije: ageneza penisa, mikropenis,  skriti penis ;
 • penoskrotalni limfedem - elefantizem ali elefantiaza penisa.

Poleg tega se nekateri moški, ki dvomijo v svoje spolne sposobnosti ali so preprosto nezadovoljni z videzom svojih genitalij – najverjetneje zaradi  dismorfofobije  –, odločijo za drastične ukrepe: s pomočjo plastične kirurgije povečajo »dimenzije« penisa. Vendar pa pri večini moških za takšno operacijo ni medicinske indikacije in v takih primerih je faloplastika estetska, njen namen pa je dvig samozavesti. [1]

Kako kirurgi naredijo penis daljši, podrobno v materialu -  Operacija ligamentotomija . In publikacija je posvečena tehniki povečanja penisa v obsegu -  Operacija za odebelitev penisa .

Faloplastika spremembe spola, ki jo Ameriško združenje plastičnih kirurgov (ASPS) imenuje operacija spremembe spola, vključuje tudi plastično kirurgijo, vendar je v tem primeru, tako kot pri travmatski amputaciji in po penektomiji, popolna faloplastika. Med tako obsežnim kirurškim posegom se transspolnemu moškemu (to je ženska, ki se počuti kot moški) ustvari umetni penis s presaditvijo tkiva iz njegovega lastnega telesa (avtotransplantata), ki je po videzu in funkciji podobno naravnemu eno. Bistvena razlika takšne operacije pri  menjavi spola  iz ženskega v moškega (ženskega v moškega ali FtM) je v tem, da se prvotna moška anatomija ne obnovi, ampak se pri ženskah opravi faloplastika z nastankom neofalusa - neobstoječega zunanjega spolovila. Organ. Upoštevati je treba, da umetna sprememba penisa s kirurškim posegom ni edini maskulinizirajoči kirurški poseg, ki se uporablja med spolno preobrazbo žensk s spolno disforijo,  motnjo spolne identitete, ki jo diagnosticira in potrdi konzilij psihiatrov .

Priprava

Ne glede na indikacije za faloplastiko pri moških in izbrano tehniko za njeno izvedbo je potrebna priprava, zlasti predoperativni pregled: EKG, ultrazvok penisa, doplerografija njegovih žil in pred operacijo hipospadije, ehografija sečnice.

Poleg splošnega krvnega testa in koagulograma so potrebne krvne preiskave za spolno prenosljive bolezni, HIV, hepatitis C, pa tudi obsežna presnovna plošča, ki vključuje več kot ducat krvnih preiskav, vključno s sladkorjem, elektroliti, albuminom, dušikom sečnine, kreatininom, alkalna fosfataza, C-reaktivni protein itd.

Lasersko odstranjevanje dlak se odstrani s kože, ki jo je treba presaditi, in iz predela genitalij.

Potrebna je tudi priprava črevesja: dva dni pred operacijo se iz prehrane izključi ocvrto in začinjeno, rdeče meso, stročnice, groba rastlinska vlakna in alkohol; dan pred operacijo peroralno vzamemo raztopino magnezijevega citrata ali odvajalne tablete Bisacodyl (do 20 mg), popoldne pa prenehamo s trdno hrano in naredimo čistilni klistir.

Plastična kirurgija penisa je dolgotrajna operacija, ki se izvaja v splošni anesteziji, pri pripravi nanjo pa sodeluje anesteziolog. Ugotavlja stanje bolnikovega srčno-žilnega in dihalnega sistema, njegov alergijski status ter sam določi zdravila za premedikacijo in anestezijo.

Obvezni pogoji za faloplastiko pri menjavi spola FtM: jemanje pripravkov moških spolnih hormonov (v 12 mesecih), izvedba histerektomije (odstranitev maternice), vaginektomije (odstranitev nožnice) in ooforektomije (odstranitev jajčnikov), kot tudi subkutano mastektomija (odstranitev mlečnih žlez) – vsaj tri do pet mesecev pred kirurškim nastankom neofalusa.

Tehnika Kaj je faloplastika?

Po skalpirani poškodbi penisa, opeklinah z znatno izgubo (nekroze) kože, odstranitvi abscesa ali eksciziji tkiv v primeru elefantiaze penisa, je potrebna faloplastika z nadomeščanjem kože, za katero je potrebna klasična tehnika avtodermoplastike. Se uporablja. V tem primeru se uporabljajo tako pedukulirani kožni zavihki (iz mošnje, spodnjega dela trebuha ali notranje strani stegna) kot prosti kožni presadki: v obliki debele lopute z notranje površine stegna in lopute polne debeline, vzete iz dimeljske regija. Zavihek je pritrjen s prekinjenimi vpojnimi šivi in pokrit s podpornim povojem; predel, kjer je bila odvzeta koža, zapremo z okluzivno ali vakuumsko oblogo.

Pri faloplastiki, ki se izvaja v primerih hipospadije, se penis poravnan; prilagodite lumen sečnice, ki prehaja v penis; zunanja odprtina sečnice (urinski meatus) se premakne na apikalno točko glave; kožne okvare zapremo z avtotransplantatom.

Pri ukrivljenosti penisa zaradi fibroznih sprememb v njegovi albuginei (tunika albuginea) se uporablja tehnika plastične kirurgije telesa penisa (corpus penis) - korporoplastika, plastika s prečno plikacijo, skrajšanje t. Albuginea na kontralateralni strani. Vse podrobnosti so v publikaciji  Peyroniejeva bolezen .

Material za nov penis pri totalni faloplastiki je:

 • prosti radialni kožni zavihek podlakti (s tanko usnjico, optimalno plastjo podkožnega maščobnega tkiva in zadostno inervacijo); krvne žile in živci so zašiti z mikrokirurgijo; sečnica za uriniranje v stoječem položaju se oblikuje hkrati - z metodo cevi znotraj cevi;
 • kožni zavihek (z nogami) anterolateralnega dela stegna - brez krvnih žil in živcev (lahko se oblikuje sečnica za stoječe uriniranje in vstavi penilni implantat);
 • pravokotna kožna loputa iz suprapubičnega dela trebušne votline (brez sečnice, ki prehaja skozi neofalus, to je, da se uriniranje izvaja v sedečem položaju);
 • prosti loputa muskulocutaneous latissimus dorsi (musculocutaneous latissimus dorsi) s torakalnimi žilami in torakodorzalnim živcem.

Totalna faloplastika se izvaja v več fazah; najprej se vzame kožni presadek z ustrezno obdelavo in nastane nov penis, ki se prenese na pubis in zašije v narejen rez. Med operacijo od ženske do moškega lahko sečnico pustimo v izvornem položaju ali jo izvlečemo (v obliki perinealne urostome) ali pa se s tkivi malih sramnih ustnic podaljša do dna penisa.

Na mestu darovalca (mesto, kjer je bila loputa odvzeta) se izvede dermoplastika z razcepljeno kožno loputo. Za odtok urina se postavi Foley uretralni kateter, prišit presadek s posebnim povojem dvignemo nekaj centimetrov od trebušne stene.

V naslednjih fazah, nastajanje glave penisa, obnova ali ustvarjanje mošnje (scrotoplasty), se novo ustvarjena sečnica poveže z mehurjem; zadnja faza je namestitev penisne proteze in mod. Seveda se vse to ne naredi v eni operaciji: med fazami minejo vsaj trije meseci, popolna faloplastika pa lahko traja do dve leti.

Faloplastika s protetiko

Za dodatno gostoto in aksialno stabilnost stebla neofalusa, ki nastane iz kožnega avtotransplantata, se izvede faloplastika s protetiko, ki je implantacija endoproteze penisa med ločenim kirurškim posegom. [2]

Uporabljata se lahko dve vrsti penilnih protez: poltoge palične naprave in napihljive. Prva vrsta je silikonska palica s fleksibilnim, a togim jedrom; togost ne omogoča "prenosa" neopenisa v sproščeno stanje in poleg tega nenehen pritisk na kožo, kar vodi do erozije.

Osnova hidravličnih napihljivih penilnih protez so napihljive cilindrične komore (nameščene v rekonstruirani penis), črpalka (vgrajena v mošnjo in aktivirana z ročno kompresijo) in s tekočino napolnjen rezervoar (ki se šije v trebušno votlino). [3]

Kontraindikacije za postopek

Kirurški poseg za rekonstrukcijo ali korekcijo penisa je kontraindiciran pri:

 • akutno vnetje ali poslabšanje kroničnega vnetnega procesa (kakršna koli lokalizacija);
 • spolno prenosljive bolezni, AIDS ali hepatitis C;
 • vročina
 • slabo strjevanje krvi;
 • sladkorna bolezen
 • prekomerna telesna teža (indeks telesne mase ˃30);
 • sistemske avtoimunske in kožne bolezni;
 • duševne motnje in bolezni.

Faloplastika pri moških ima starostne omejitve: po 60 letih se ne izvaja. In faloplastika pri spremembi spola se ne izvaja pri bolnikih, mlajših od 18 let.

Posledice po postopku

Takoj po operaciji faloplastike bolniki občutijo bolečino, tudi na mestu, od koder je bila odvzeta kožna loputa. Posledice operacije so navzea po daljši splošni anesteziji, poročanje o mehkih tkivih in hematomih v predelu kirurške rane, krvavitev, pekoč občutek in hematurija med uriniranjem.

Toda seznam, ki vključuje zaplete po faloplastiki, je daljši, kirurgi in drugi strokovnjaki pa so vanj vključili:

 • krvavitev;
 • bakterijska okužba, ki zahteva antibiotike;
 • težave s krvjo v neofalusu, kar lahko privede do delne ali popolne nekroze presadka;
 • bolečine v predelu medenice;
 • poškodba mehurja ali danke;
 • nastanek bolečih podkožnih granulomov;
 • venska tromboza;
 • izguba občutljivosti pri uriniranju (s potrebo po stalni uporabi sečničnega katetra);
 • ponavljajoče se okužbe sečil;
 • nastanek sečničnih fistul (fistul), ki zahtevajo uretrostomo;
 • uhajanje urina po odstranitvi katetra in stresna urinska inkontinenca;
 • kršitev uriniranja zaradi strikture sečnice novega penisa;
 • pomanjkanje občutka presajenega penisa in erekcije;
 • velike brazgotine na mestu, od koder je bila odvzeta kožna loputa.

Skrbi po postopku

Nega po posegu zahteva higieno in maksimalno omejitev telesne aktivnosti.

Prvi dan po operaciji bolniki ne dobijo hrane, nato pa - da ne bi preobremenili črevesja - je predpisana dieta brez vlaknin (za nekaj tednov). Pooperativno bolečino obvladujemo z analgetiki, za preprečevanje tromboze v venah nog uporabljamo kompresijske nogavice, za preprečevanje tromboze ven dimeljske regije pa acetilsalicilno kislino (Aspirin).

Prve tri dni nenehno spremljamo telesno temperaturo, nivo pretoka krvi in stanje krvnih žil, ki oskrbujejo penis (žilni doppler). Preveri se stanje donorske kože, po potrebi se spremeni povoj.

Po petih dneh je dovoljeno malo hoditi, potem ko si oblečete podporno spodnje perilo. Prvič po operaciji uriniranje poteka skozi suprapubični kateter, območje okoli njega pa je treba v prvem tednu po odhodu iz bolnišnice očistiti z gobo. Tuširati se je dovoljeno šele po dveh tednih: tako penis kot mesto darovalca na podlakti, stegnu itd. Morata biti suha, zato ju je treba pokriti pred vodo. Kopanje in plavanje v bazenu je prepovedano. [4]

Pri korporoplastiki, ki popravlja obliko penisa, kirurgi priporočajo nanos mazila Bacitracin, Baneocin ali Argosulfan (dvakrat na dan) na zareze in šive.

Penis je treba vzdrževati v dvignjenem položaju (vključno z ležanjem v postelji) in se izogibati pritisku nanj, zato je nemogoče upogniti telo v pasu pod kotom, večjim od 90 °. Tudi dvigovanje uteži je kontraindicirano.

In le zdravnik lahko po pregledu in posvetovanju dovoli operiranemu bolniku, da poskuša imeti spolni stik - vedno s kondomom. Kdaj se to lahko zgodi? Obdobje okrevanja - rehabilitacija po posegu, še posebej, če je bila faloplastika opravljena ob menjavi spola - lahko traja približno dve leti.

Strokovnjaki, ki analizirajo povratne informacije svojih pacientov o dejanskih rezultatih faloplastike – funkcionalnih in estetskih – ter težavah, ki nastanejo pri njenih zapletih, opozarjajo, da urogenitalna plastična kirurgija kljub nenehnemu izboljševanju fiziologije spolne funkcije še ni uspela obnoviti  fiziologije spolne funkcije. tehnike tega kirurškega posega in zbrane klinične izkušnje.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.