^

Zdravje

Retikulociti

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Retikulociti so mlade oblike eritrocitov, ki vsebujejo granularno filamentno snov, zaznana s pomočjo posebne supripitalne barve. Čas zorenja retikulocitov traja 4-5 dni, od tega v 3 dneh zorijo v periferni krvi, nato pa postanejo zrele rdečih krvnih celic.

Retikulociti so "novorojenčki", nezreli eritrociti. Retikulociti izvirajo iz najpomembnejšega organa, kjer so dejansko nastale vse nove krvne celice, kostni mozeg. Tam je, kot posledica delitve in diferenciacije matičnih celic, prišlo do vseh stopenj zrelosti eritrocitov.

Novorojeni eritrociti vsebujejo krhko mrežo mikroskopskih krvnih žil - retikulum, iz katerega prihaja ime mladega rdečega trupla. Narašča v kostnem mozgu, retikulociti zorijo v njem še nekaj dni, nato pa se premaknejo v krvne žile - periferno. Tam tudi zorijo en ali dva dni, hitro "odraščajo". Zanimivo je, da zrele rdečih krvnih celic zapustijo polje za kroženje majhne količine retikulocitov, ne več kot 2%. Tako se skoraj vsak dan "družina" rdečih krvnih celic polni svežih, novih telet. Človeško telo je tako pametno oblikovano, da se poskuša držati stalnega vzorca cirkulacije eritrocitov. Življenje vsakega eritrocita traja največ 3 mesece, vendar zaradi stalnega delnega posodabljanja splošni sistem ne trpi. Stare in izrabljene rdeče krvne celice uporabljajo limfoidni sistem, natančneje - z vranico in novimi - retikulociti rojeni v kostnem mozgu vsakih dveh dni. Obstaja tudi nekakšen "dispečer" v tem neprekinjenem toku - hormon, ki ga izločajo ledvice, eritropoetin. Obstaja nadzor na ta način:

Ko se količina nujno potrebnega kisika v krvi zmanjša, ledvice sprošča eritropoetin, ki se prenaša s krvnim tokom v materinstvo doma v eritrocite v glavni sistem - kostni mozeg. Eritropoetin je stimulant za začetek retikulocitov. Če je hemopoetski organ "prevelik" in rdeče krvne celice preveč, eritropoetin preneha proizvajati takoj po ledvičnem sistemu.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Kakšen je namen analize, ki določa "novorojenčke" retikulocite?

 • Najprej je izredno pomemben pokazatelj stanja kostnega mozga in njegove regenerativne sposobnosti;
 • Drugič, retikulociti, oziroma njihovo število, kažejo učinkovitost terapevtskih ukrepov pri različnih oblikah anemije;
 • Tretjič, oceniti in preveriti delovanje vranice ali delovanje ledvice po presaditvi.

Prav tako je analiza pomembna za športna tekmovanja, ko se udeleženci preverijo za doping.

Na primer, retikulociti začenjajo aktivno potisniti bolj zrelih kolegov - eritrocitov, njihovo število se poveča. Takšna dejavnost lahko nakazuje pravilno strategijo pri zdravljenju anemije ali obratno, dejstvo izgube krvi v telesu, če se zdravljenje ne izvaja. Tudi iz popolnoma razumljivih razlogov se število "mladih" rdečih krvnih celic noseče ženske.

Zmanjšana količina retikulocitov, pa tudi njihovo izginotje, kaže na resno patologijo krvi in neučinkovitost zdravljenja. Kostni mozeg se ne spopade s svojimi funkcijami, njegovo stanje je značilno za zatiranje.

Poleg tega so retikulociti indikator hitrosti glavnega organa hematopoeze - kostnega mozga.

Kako se izračuna indeks retikulocitov?

Da bi natančno ocenili stopnjo anemije, stopnja njegove resnosti izračunava indeks retikulocitov po posebni formuli:

Odstotek retikulocitov se pomnoži s hematokritnim indeksom. Nato se rezultat razdeli na izdelek s številkami 45 in 1,85. 45 je raven norme hematokrita in slika 1.85 je povprečno obdobje, v katerem novi retikulociti vstopajo v kri.

Kaj lahko kaže, ko se retikulociti povišujejo?

Povečana količina retikulocitov v medicini se imenuje retikulocitoza. To je lahko znak bolezni in težav:

 • Akutna izguba krvi;
 • Hemolitični sindrom (hemolitična anemija);
 • Aktivno zdravljenje anemije, odvisne od tiamina;
 • Učinkovito zdravljenje pomanjkanja železne anemije;
 • Paroksizmalna okužba - malarija;
 • Hipoksija.

Če se retikulociti znižajo, lahko to kaže na bolezni, kot so:

 • Mielodisplazija ali aplastična anemija;
 • Hipoplastična patologija kostnega mozga je hipoplastična anemija;
 • Neučinkovito zdravljenje megaloblastne (B12-odvisne) anemije;
 • Avtoimunske patologije;
 • Kronični alkoholizem;
 • Kidne patologije.

Če ste prejeli rezultate kliničnih krvnih preiskav in se odločili, da jih boste samostojno razlagali, se boste v najboljšem primeru preprosto zmedli, v najslabšem primeru pa boste doživeli neuspeli alarm. Zato je oblika, kjer so opisani in prešteti retikulociti in druge komponente krvi, najbolje preneseni v zanesljive roke strokovnjaka. Pojasnite vse podrobnosti zdravnika, ki vas je poslal v študijo, ker so bili njegovi retikulociti, ki ga zanimajo.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.