^

Zdravje

Urinaliza

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Splošni test urina je študija, izvedena v posebnem laboratoriju in dodeljena pacientu v postopku diagnosticiranja bolezni. Analiza urina je sestavljena iz naslednjih faz:

 • Organoleptična študija - vključuje analizo količine urina, njene barve, vonja, pene in prosojnosti.
 • Fizikalno-kemijska analiza urina - omogoča določanje specifične stopnje gravitacije in kislosti urina.
 • Izvaja se biohemijska analiza urina za odkrivanje proteinov v urinu.
 • Mikroskopska analiza urina vam omogoča, da ugotovite obseg prisotnosti rdečih krvnih celic in levkocitov.

Namreč podatki, pridobljeni z analizo urina, ki se uporablja za detekcijo kronične nefropatije, zlasti pojavljajo latentno, ter pustimo, da se oceni aktivnosti in pri izvajanju dinamiko, hitrosti napredovanja ledvične poškodbe in odziv na zdravljenje.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Zbiranje urina

Preverite povprečni delež jutranga urina. Mikroskopijo je treba izvesti najpozneje 2 uri po zbiranju urina. Če takojšnje mikroskopije ni mogoče, je treba urin hraniti pri nizkih temperaturah, da se prepreči rast bakterij in liza celičnih elementov (eritrociti, bele krvničke, valji). Da bi ohranili celovitost rdečih krvnih celic in levkocitov, namerno alkalijski urini nakisajo. Če je nemogoče upoštevati pravila za zbiranje urina, na primer pri bolnikih z motnjami zavesti, priporočamo, da izvedete kateterizacijo mehurja.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Kako lahko vzamem test za urin?

Jutro se običajno vzame za analizo. Pred izpraznitvijo mehurja morate nujno opraviti intimen higienski postopek z uporabo mila. Urin je treba izsušiti v plastično embalažo, ki se prodaja v lekarni. Urinaliza se običajno opravi najpozneje eno uro in pol po zbiranju urina. Pred jemanjem urina je prepovedano jemanje zdravil, ker to lahko vpliva na rezultate, zato urina ne smemo pustiti pri temperaturi pod ničlo.

Urinaliza Nechiporenka

Urina razkriva nechyporenko vnetnih procesov, ki se pojavljajo v sečilih in določiti raven levkocitov, eritrocitov in valji. Pravila dovoljujejo take parametre: bele krvničke - do 2000 ml v moških in do 4000 ml za ženske; eritrociti - 1000 ml; jeklenke - do 20 ml. Pred uriniranju, mora najprej pripraviti suho plastično posodo, ki potem morate zbrati približno 200 ml jutranji urin (vsaj sto petdeset mililitrov). Urina poteka na naslednji način: zbrani urin stresamo, nato nekoliko umakne v epruveti, ki je nekaj minut centrifugirali, potem je zgornji del urina zberemo in vitro pusti 1 mililiter urina s sedimenta, ki je temeljito pomešali in damo v posebno celico, nato prešteti levkocitov, eritrocitov in cilindri.

Urinaliza med nosečnostjo

Na začetku nosečnosti morajo ženske opraviti teste urina skoraj vsak teden. Sečil nosečnice izpostavljena dvojni obremenitvi, kot med nosečnostjo, ne samo povečuje maternico, vendar pa je stiskanje ledvice, mehur, povezana z rastjo in položaj zarodka. Zato je dostava urinalize med nosečnostjo obvezen reden postopek. Za nosečnice je lahko majhna količina beljakovin v urinu norma, čeprav v običajnem stanju ni nobenega proteina v urinu. Če v urinu nosečnice najdemo več kot tristo mg beljakovin, lahko to signalizira patologije ledvic, vključno s kroničnimi, ki se med nosečnostjo lahko poslabšajo. V takšnih primerih je predpisano bolnišnično zdravljenje. Proteinurija (beljakovine v urinu), ki se pojavi na 32. Tednu nosečnosti, lahko signalizira razvoj nefropatije, ki jo spremlja povečan krvni tlak in poslabšanje delovanja posteljice. V urinu nosečnic se pogosto pojavljajo različne bakterije. Bakteriurija lahko povzroči nastanek pielonefritisa, kar lahko povzroči nevarnost prezgodnjega rojstva. Poseben pomen je analiza urina z asimptomatsko bakteriurijo, saj le na ta način lahko odkrije skrite patologije. V urinu nosečnic ne sme biti levkocitov, motnje genitourinarskega sistema pa lahko kažejo z zvišano vsebnostjo soli. Če so ketonska telesa odkrili v urinu nosečnice, to lahko kaže na razvoj toksičnosti. Zaradi pomanjkanja kalija in toksičnosti v urinu lahko znižamo nivo kislosti. Analiza urina med nosečnostjo vključuje pregled barve in prosojnosti, gostoto, epitel, bilirubin, eritrocit in vsebnost valja. V primeru neugodnih rezultatov so predpisani dodatni testi urina - po metodi Nechiporenko, kot tudi bacuzije urina itd.

Mikroskopija sedimentov urinov

Preučevanje sestavnih elementov urinskega sedimenta je zelo praktično pomembno, tudi za določitev stopnje lokalizacije patološkega procesa v sečnem sistemu. Elementi urinskega usedlina so razdeljeni v organske (celični elementi, cilindri) in anorganski (kristali različnih soli).

Med organskimi elementi sedimentov v urinu se proučujejo epitelijske celice, eritrociti, levkociti in valji.

Epitelne celice

Epitelijske celice se razlikujejo glede na vrsto epitelija. Celice ploščatega epitelija izvirajo iz spodnjih delov sečil; povečujejo njihovo vsebnost več kot 1-2 na vidnem polju, še posebej veliko jih kaže na vnetne procese v mehurju ali v sečnici. Vir celic cilindričnega epitelija je ledvična medenina in sečil; povečajo njihovo število pri pielonefritisu in uretritisu. Celice reninalnega tubularnega epitelija so zaokrožene, njihova detekcija v kompleksih z valji ali v velikih skupinah pa dokazuje njihovo ledvično poreklo. Ta vrsta celic najdemo pri različnih boleznih ledvic (tubulointerstitialni nefritis, kronični glomerulonefritis, vključno z lupusom).

trusted-source[12], [13]

Eritrociti

Eritrociti najdemo v sedimentu urina zdravih posameznikov v količini 0-1 na vidnem polju.

Prisotnost makromedurije pri pacientu ocenjuje značilna sprememba barve urina; da bi ga razlikovali med mioglobinurijo in hemoglobinurijo, obstajajo posebni testi ("Hematurija").

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Leukociti

Leukocyturia - povečanje vsebnosti levkocitov v sečninah (norma je 0-1 na področju mikroskopa pri moških in do 5-6 pri ženskah). Za natančno določitev virusa levkociturije se uporabljajo diferencialni diagnostični testi za določitev populacije levkocitov v sečninah.

Izolirajte nalezljive levkociturije, značilne za številne infekcijske in vnetne bolezni urinskega sistema (vključno s pielonefritisom). O nalezljivi naravi levkociturije se lahko oceni z detekcijo v sečnem sedimentu bakterij - bakteriurija (več kot 1x10 5 / ml urina). Med setvijo urin pogosto povzroči lažne negativne rezultate zaradi dejstva, da tudi na nepomembne kršitve pravil za vzorčenje in shranjevanje vzorcev vpliva na točnost te metode. Aseptična levkociturija, značilna za številne oblike kroničnega glomerulonefritisa, analgetična nefropatija; včasih opazimo pri amiloidozi.

Cilindri

Valji so oblikovani na priključni uromukoida Tamm-Horsfall (proteina epitelijske rastoče delom HENLE zanka OK izločenega), plazemske proteine, ki so opravili membrano glomerula in specifične komponente (celice, maščobne delcev).

 • Hyalinske jeklenke sestavljajo samo proteinske molekule, jih najdemo pri različnih boleznih ledvic in normalni (ne več kot 100 v 1 ml urina).
 • Voski cilindri so sestavljeni iz plazemskih proteinov in delujejo kot znak kronične nefropatije.
 • Celični valji (eritrocit, levkocit) vedno imajo ledvični izvor in kažejo na lezijo ledvičnega parenhima.
 • Maščobne jeklenke najdemo s pomembno proteinurijo, vključno z nefrotičnim sindromom.
 • Zrnasti valji so znak bolezni ledvic.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26]

Anorganski elementi urinskega sedimenta so kristali različnih soli

Odkrivanje sečil kristali sečne kisline, kalcijev oksalat, urat in amorfne fosfati in tripelfosfatov sama ni znak poškodbe ledvic, je treba upoštevati urin in klinični podatki.

Prisotnost v urinu kristalov holesterola, cistina, tirozina in levcina vedno kaže na poraz ledvic. Kristalurijo holesterola so opazili pri bolnikih z nefrotskim sindromom; kristali tirozina in levcin kažejo na prognostično neugodno poškodbo jeter.

V sedimentu se nahajajo tudi bakterije, glive, protozoji in paraziti. Bakteriurija je najpomembnejša v kombinaciji z levkociturijo; da bi razjasnili svojo genezo, je priporočljivo opraviti bakteriološko študijo urina. Od gliv v sedimentu se najbolj pogosto pojavljajo predstavniki rodu Candida, zlasti pri bolnikih z diabetesom mellitusom ali imunosupresivnim zdravljenjem. Včasih najdemo amebe; V prisotnosti disurije to kaže na genito-urinsko amebiozo. Odkrivanje jajčnikov Schistosoma haematobium kaže na vdor v sečnice.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Splošni test urina: normalno

Normalna barva urina se razlikuje od svetlo rumene do temno rumene barve. Preveč intenzivno rumena barva običajno kaže povečano gostoto urina, kar običajno opazimo med dehidracijo, preveč lahki urin, nasprotno, kaže, da je gostota nizka. To pomeni, da obstaja možnost odpovedi ledvic. Kakršne koli spremembe v barvi urina od svetlo roza do temno rjave barve so lahko kazalniki resnih patoloških procesov. Hkrati lahko nekatera zdravila, pa tudi obilna poraba pese in korenja, vplivajo na obarvanje urina. Če med analizo, je bilo ugotovljeno, da je urin ni prozoren, je to mogoče razložiti s prisotnostjo v njej bakterij, rdečih krvnih celic, soli, maščobe, sluz, et al. Stresamo Če urin, na njej pojavi pena. Če je pena motna, bogata in obstojna, lahko pomeni, da je v urinu beljakovine. Običajno je pena čista in hitro topna. Če je stopnja beljakovin v urinu večja od 0,033 g / l, se to šteje za odstopanje od običajnih indikatorjev.

Interpretacija analize urina

Analiza urina vključuje vrednotenje naslednjih parametrov.

 • Barva, prosojnost.
 • Relativna gostota.
 • Kemični testi:
  • pH;
  • beljakovine;
  • glukoza;
  • ketonska telesa;
  • hemoglobin (določen je praviloma z ustrezno spremembo barve urina);
  • urobilinogen;
  • Myoglobin (določen je praviloma z ustrezno spremembo barve urina).
 • Mikroskopija:
  • kristali - urat, fosfat, oksalat ali kalcijev karbonat, tripolfosfat, cistin, zdravilni;
  • celice - levkociti, eritrociti, tubularne epitelijske celice, sečnice, atipične celice;
  • valji - hialin, granularni, eritrocitični, levkocitni, epitelijski, voski, granularni, lipidi;
  • infektivni agensi - bakterije, glive, paraziti.

Analiza urina pomeni obvezno določanje vsebnosti beljakovin, celičnih elementov (eritrocitov, levkocitov), bakterij in nekaterih drugih kazalcev. Poleg tega se s pomočjo dodatnih metod raziskovanja v urinu odkrijejo aktivne oblike levkocitov, pa tudi vsebina kemokinov, rastnih faktorjev in vazoaktivnih molekul.

Za diagnosticiranje mikroalbuminurije se uporablja standardni hitri test, ki omogoča spremljanje njegove velikosti, tudi v ambulantnih okoljih.

Barva in jasnost urina

Sveže izbrani urini so običajno jasni. Vzrok za motnost urina se ugotavlja s pomočjo dodatnih testov.

 • Izginotje motnosti po segrevanju urina na 60 ° C kaže na pretirano vsebnost urata in sečne kisline v njej.
 • Če se po dodatku 10% ocetne kisline prozorni prozor ocisti, potem pride do presežka fosfatov.
 • S prebitkom oksalatov se motnost po dodajanju razredčene klorovodikove kisline izgine.
 • Če je v urinu ali sluzi veliko število elementov, postane prozorno šele po filtraciji in centrifugiranju.
 • Odporen na vse kvalitativne preiskave in centrifugiranje, motnost označuje bakteriurijo.
 • Na površini urina, ki vsebuje veliko beljakovin, se tvori obstojna pena.

Urin zdrave osebe je slamnato rumen, intenziteta barve je odvisna od stopnje razredčenja. Urin pacienta s kronično ledvično insuficienco je skoraj brezbarven. Sprememba barve urina je posledica prisotnosti raznih kemikalij, tudi zdravil in njihovih metabolitov ter gnoj, krvi in limfe.

trusted-source[38]

Vzroki za spremembo barve urina

Barva

Razlog

Bela

Rdeča / roza / rjava

Rumena / oranžna

Rjava / črna

Zelena, modra

Limf, gnoj, kristali fosfata

Eritrocitov, hemoglobina in mioglobina, porfirinov, levodopa, metiddopa, metronidazol, fenacetin, fenolftalein, prehranska barvila

Bilirubin, urobilin, preparati železa, nitrofurantoin, riboflavin, sulfasalazin, rifampicin, fenitoin

Methemoglobin, homogenzitinovaya kislina (z alkaponurijo), melanin (pri bolnikih z melanomom)

Biliverdin, barvila (metilen modro in indigo karmin), triamteren, vitamini, indican, fenol, klorofil, infekcija Pseudomonas aeruginosa

Mlečno bela barva urina je posledica vstopa velike količine limfne ali maščobe v njo. Masivno izločanje soli sečne kisline povzroči oranžno (opeko) ali rjavo barvo urina. Kadar se porfiriji urin zatemni, ko stoji v zraku.

Potrebna je pravilna interpretacija rdeče barve urina. Sveža kri v urinu madeži v rdeči barvi, hematurija ledvične izvora daje urinu značilno obliko "meso slops" - eden od znakov glomerulonefrtia, vključno z akutno, mioglobina - rdeče-rjave barve. Poleg tega se rdeča barva urina opazi z uporabo metildopa, derivatov fenotiazina.

trusted-source[39], [40], [41], [42]

Vonj urina

Urin ima značilen vonj. Njena sprememba se pojavlja pri različnih boleznih, vključno z metaboličnimi boleznimi.

Vzroki za spremembo vonja v urinu

Vonj

Razlog

Sladko, gnilo sadje

Ketonska telesa

Amonijak

Okužba sečnega trakta z bakterijami, ki razgrajujejo sečnino

Plesnevyj

Fenilketonurija

Znoj

Prisotnost izovaleričnih ali glutarnih kislin v krvi

Rancidna maščoba

Hipermetioninemija, tirozinemija

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Kislost urina

Reakcija v urinu se zelo razlikuje (pH 4,5-8,5). Ponovno alkalna reakcija urina dokazuje možnost okužbe sečil ali ledvične tubulne acidoze.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55], [56]

Relativna gostota urina

Relativna gostota urina pri zdravi osebi se giblje od 1.002 do 1.030. Ta indikator je odvisen od prehrane in režima vnosa tekočine. Depresija relativne gostote urina je zgodnji znak tubulointerstijskega nefritisa in kronične ledvične odpovedi. Da bi natančno določili ta indikator, je potrebno izvesti Zimnitsky poskus. S povečanjem vsebnosti beljakovin v urinu za 4 g / l ali glukoze za 2,7 g / l se ta indeks poveča za 0,001.

Urinaliza pri otrocih: prepis

Ko urina pri otrocih predstavljale indikatorje, kot so barvanje, vonj, preglednosti, specifične teže, stopnje eritrocitov in levkocitov, prisotnost beljakovin, sladkorjev, ketonov, soli, bakterije, sluz. Normalni indikatorji so odsotnost atipičnega vonja v urinu in mračnostih. Če ima urin vonj amonijaka, lahko signalizira okvaro z mehurjem. Stopnja kislosti v otroškem urinu se giblje od 4,8 do 7,5. Pri driski, bruhanju in razširjenosti rastlinske hrane in fizični preobremenitvi v prehrani se pojavi alkalna reakcija. Povečana kislost urina se opazuje pri temperaturi, sladkorni bolezni ali prekomerni porabi beljakovin v hrani. Normalni indikatorji gostote urina so odvisni od starosti od 1.003 do 1.025. Beljakovine, sladkorja, eritrocitov, valjev, bakterij, soli in ketonskih organov v otroškem urinu ne smejo biti. Takšne komponente se lahko pojavijo pri metaboličnih motenj, bolezni ledvic, sečnega mehurja, endokrinega sistema, bruhanje, vročina, diareja, zaprtje, živčne seva, anemije. Pri vnetnih procesih sečil se lahko pojavi povečano število belih krvnih celic.

Splošna analiza urina: prepis

Normalni kazalci za zdravo osebo:

 • Barva - zmerno rumena, ne preveč nasičena, vendar ne preveč bleda.
 • Transparentnost je norma.
 • Vonj ni oster.
 • Kislost - pH manj kot 7.
 • Gostota je od 1.018.
 • Proteina ni.
 • Ketonska telesa niso.
 • Bilirubin - ne.
 • Urolilinogen - od 5 do 10 mg / l.
 • Hemoglobin - ne.
 • Eritrociti - od nič do tri v vidnem polju za žensko, od nič do enega v vidnem polju za moške.
 • Leukociti - od nič do šest v vidnem polju pri ženskah, od nič do tri na področju vida pri moških.
 • Epitelija - od nič do deset v vidnem polju.
 • Cilindri - št.
 • Sol - ne.
 • Bakterije - ne.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.