^
A
A
A

COVID-19 lahko vodi do impotence

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

26 May 2021, 09:00

Koronavirusna bolezen, ki se je sprva pokazala na Kitajskem in se je spremenila v svetovno pandemijo, ne preneha skrbeti znanstvenikov. Nove raziskave so pokazale, da sta receptor ACE-2 in gen TMPRSS-2 izražena na endotelijskih celicah, zato okužba vodi do razširjene endotelne disfunkcije.

Znani koronavirus, ki povzroča COVID-19, je lahko prisoten v tkivih reproduktivnega sistema pri moških tudi po okrevanju, poškoduje vaskularni endotel in povzroči erektilno disfunkcijo. Do tega sklepa so prišli strokovnjaki, ki predstavljajo Miller College of Medicine na Univerzi v Miamiju.

Prej je bilo ugotovljeno, da okužba s koronavirusom poškoduje žilni endotel pljuč, ledvic, srca. Do sedaj ni bilo nič znanega o kršitvah kavernoznega tkiva moškega spolnega organa z bogato žilno mrežo. Novo raziskovalno delo znanstvenikov je dokazalo obstoj povezave med COVID-19 in kasnejšim razvojem zapletene erektilne disfunkcije .

Urolog Ramasami, uslužbenec specializiranega oddelka na Miller College, je skupaj s kolegi opravil biopsijo tkiv reproduktivnih organov pri dveh moških bolnikih, ki so bili pred šestimi in osmimi meseci okuženi s koronavirusom. Eden od moških je bil zaradi bolezni COVID-19 zdravljen v bolnišnici, drugi pa je imel blagi potek bolezni in je bil zdravljen doma. Poleg tega so znanstveniki v študijo vključili dva moška, ki nista imela okužbe. Vsi štirje bolniki so bili zaradi oslabljene erektilne funkcije podvrženi falloprotetični intervenciji.

Odvzeti biološki materiali so bili analizirani na vsebnost endotelial dušikove oksid sintaze (indikator endotelijske funkcionalnosti) in kakovost izražanja proteina koronavirusa. Med elektronsko mikroskopsko analizo so odkrili zunajcelične virusne delce velikosti približno 100 nm s konicami v tkivih žil. Ekspresija endotelijske sintaze dušikovega oksida v kavernoznem telesu pri ozdravljenih bolnikih je bila nižja kot pri moških brez COVID-19, kar kaže na post-virusno endotelijsko disfunkcijo.

Do danes znanstveniki izvajajo novo študijo, ki bi morala določiti molekularni mehanizem okvare moči zaradi okužbe s koronavirusom.

Nekoliko prej so isti znanstveniki že opravili podobno delo in ugotovili, da virusni delci pri moških vstopijo v tkivo testisov, kar lahko tudi škodljivo vpliva na plodnost in spodbuja prenos spola.

Bolnike je treba obvestiti o možnih zapletih po COVID-19. Vse post -infekcijske spremembe, vključno z erektilno funkcijo, morajo spremljati zdravstveni delavci - tako za zdravljenje kot za olajšanje nadaljnjih raziskav.

Vir informacij:  Svetovna revija za zdravje moških

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.