^
A
A
A

Povezava med katarakto in demenco

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

26 January 2022, 09:00

Raziskovalci na Medicinski fakulteti Univerze v Washingtonu so ugotovili, da imajo ljudje, ki so jim odstranili sivo mreno, manj verjetnosti, da bodo zboleli za demenco, ne glede na njeno etiologijo. Če oseba še naprej živi z zamegljeno lečo, se tveganje za pridobljeno demenco znatno poveča.

Demenca je izjemno pogost sindrom, ki se razvije v ozadju možganskih motenj. Do danes se patologija šteje za neozdravljivo. Eden od dejavnikov za pojav trdovratne progresivne demence je kršitev vidne funkcije - zlasti starostna katarakta. Znanstveniki so ugotovili, da pravočasna obnova vida znatno zmanjša tveganje za demenco pri starejših ljudeh.

Raziskovalci so natančno pregledali informacije o zgodnjem delu na temo duševnih sprememb pri odraslih bolnikih. Proučevali so zgodovine več kot tri tisoč bolnikov v starostni kategoriji 65 let s potrjeno diagnozo glavkoma ali motnosti leče. Ko se je raziskovalni projekt začel, nihče od udeležencev študije ni imel diagnoze demence.

Med dolgotrajnim spremljanjem je več kot osemsto oseb zbolelo za različne oblike demence. Od tega je bilo pri sedemsto bolnikih diagnosticirana Alzheimerjeva bolezen . Na splošno je 45 % vseh bolnikov v študiji opravilo operacijo sive mrene.

Nadaljnje raziskave so pokazale, da so imeli ljudje, ki so imeli operacijo sive mrene , manjše tveganje za razvoj kakršne koli demence za približno 30 % – in ta stopnja je ostala stabilna vsaj deset let.

Kakšen točno je mehanizem vzpostavljene povezave med demenco in sivo mreno, še ni znano. Domnevno so bolniki po odpravi težave s slabim vidom lahko imeli boljšo senzorično aktivnost, kar je izboljšalo in ohranilo njihove kognitivne sposobnosti. Ugotovljeno je bilo, da na primer operacije, ki niso izboljšale vida (kot so intervencije proti glavkomu), ne izboljšajo ocene tveganja za demenco.

Po drugi domnevi se je po operaciji povrnilo zaznavanje modre barvne lestvice, ki je pri katarakti običajno blokirana. To gama po mnenju znanstvenikov uporabljajo na svetlobo občutljive ganglijske strukture mrežnice za uravnavanje cirkadianih ritmov.

Pomen kirurškega posega je naslednji: zdravnik odstrani motno lečo in na njeno mesto namesti umetno lečo, ki v celoti nadomesti naravni organ. Posledično si pacient povrne vse vidne možnosti, ki so bile izgubljene zaradi sive mrene.

Nadaljnje raziskave bi morale biti usmerjene v izboljšanje razumevanja razmerja med starostnimi intraokularnimi spremembami in delovanjem možganov. Znanstveniki morajo razviti možne preventivne in terapevtske metode za preprečevanje, upočasnitev ali zaustavitev razvoja starostne demence.

Vir informacij o študiji jamanetwork

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.