^
A
A
A

Simptomi multiple skleroze se razlikujejo glede na vreme

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

29 September 2021, 10:55

Klinična slika pri multipli sklerozi se jasneje kaže z ostro spremembo vlažnosti in temperature okolice.

V telesu ljudi, ki trpijo za multiplo sklerozo , pride do imunskega napada mielinske nevronske ovojnice. Mijelin ločuje smeri nevronov in spodbuja prevod živčnih impulzov. Ko je mielin poškodovan, se impulzna prevodnost poslabša, nevroni začnejo odmirati. Simptomi bolezni so različni: pri nekaterih bolnikih prevladuje povečana utrujenost in poslabšanje vidne funkcije, pri drugih se pojavijo težave s koordinacijo ali urinska inkontinenca .

Ker vzroki bolezni še niso natančno pojasnjeni, strokovnjaki določajo njen razvoj z genetskimi dejavniki in vplivom okolja. Poleg tega nekateri zunanji dejavniki ne morejo prispevati le k pojavu patologije, ampak tudi povečati njene klinične manifestacije.

Predstavniki univerze v Miamiju so ugotovili, da so znaki multiple skleroze bolj izraziti ali oslabljeni zaradi podnebnih sprememb. Znanstveniki so pregledali zdravstvene kartoteke več ameriških bolnišnic in primerjali obisk bolnikov z multiplo sklerozo ter posebnosti vremenskih razmer. Upoštevane so bile spremembe temperature, skoki atmosferskega tlaka in vlažnosti zraka.

Posledično je bilo ugotovljeno, da je klinična slika bolezni izrazitejša zgodaj spomladi ali pozno poleti, manj intenzivni simptomi pa so opaženi pozimi. Geografsko je patologija pogosteje diagnosticirana pri prebivalcih pacifiškega severozahoda in severovzhodne ZDA, pa tudi v regijah s subtropskim podnebjem. S segrevanjem postane simptomatologija intenzivnejša, kar je mogoče razložiti s pojavom pojava Uthoff: menijo, da je ta pojav povezan z škodljivim učinkom povišane temperature na prevodnost živčnih vlaken.

Vendar pa so poleg temperature znanstveniki ugotovili vpliv na povečane simptome in visoko vlažnost. Največ obiskov pri zdravnikih je bilo v obdobjih ostrih temperaturnih sprememb - na primer, ko je močno nočno mrzlico nadomestila dnevna vročina.

Zdravljenje bolnikov z multiplo sklerozo danes temelji na odpravi simptomov in vzpostavitvi nadzora nad patologijo. Zdravniki priporočajo: poleg glavne terapije je treba upoštevati tudi podnebne razmere, v katerih je pacient. Poleg tega, ker so zgodnje stopnje razvoja bolezni pogosto asimptomatske, lahko nenadne podnebne spremembe spodbudijo pojav prvih bolečih znakov. Da bi to preprečili in upočasnili razvoj simptomov, je treba ljudem, ki imajo dedno nagnjenost k nastanku multiple skleroze, zagotoviti nežno okolje.

Informacije na strani Mednarodnega časopisa za okoljske raziskave in javno zdravje

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.