^
A
A
A

Tuberkuloza v Ukrajini: realna števila

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

05 January 2019, 09:00

Po najnovejših statističnih podatkih so bile največje indikativne vrednosti, ki označujejo pojavnost virusa imunske pomanjkljivosti in tuberkuloze, zabeležene v regiji Odessa. Predstavniki tiskovne službe Centralnega zdravstvenega centra (Center za javno zdravje Ukrajine) so povedali o tem trendu.

Po podatkih za leto 2017 je incidenca tuberkuloze, ob upoštevanju na novo odkritih in ponavljajočih se primerov patologije na ozemlju Ukrajine, znašala skoraj 64 primerov na sto tisoč ljudi. Zabeleženih je bilo več kot 21 tisoč primerov tuberkulozne okužbe. Hkrati se študija eksponencialnih vrednosti v regiji Donetsk in Lugansk ni izvedla v celoti, ampak samo na ozemlju, kjer bi se lahko načeloma opravilo - to je na območjih, ki jih nadzira ukrajinska vlada. V zadnjem letu je bila v regijah Chernivtsi in Donetsk ugotovljena tendenca povečanja stopnje pojavnosti.

Poleg tega statistični podatki navajajo, da se je v zadnjih nekaj letih povečala pogostnost med moškimi: tako so moški bolni približno dvakrat pogosteje kot ženske. Mimogrede, moški so vedno bolj okuženi s tuberkulozo kot ženske, vendar se te številke občasno spreminjajo. Predstavniki oddelka ne navajajo trenda starosti.

Svetovna zdravstvena organizacija potrjuje: tuberkuloza spada med deset vodilnih vzrokov smrti med vsemi bolniki na planetu. V letu 2016 je na primer bolezen privedla do smrti več kot 1,6 milijona ljudi. Glede na ukrajinsko statistiko lahko 25% vseh bolnikov s to diagnozo predstavljajo osebe s tuberkulozo, ki jih zdravniki niso zabeležili. Eden od štirih bolnikov s to boleznijo ni dovolj raziskan ali skriva prisotnost nevarne patologije. Do danes je bila izvedena ambulantna registracija skoraj 35 tisoč Ukrajincev: med njimi okoli 8 tisoč bolnikov trpi zaradi tuberkuloze, odporne na zdravila.

Svetovna statistika Ukrajino uvršča med prvih pet svetovnih držav z najvišjim odstotkom odpornih na droge oblike bolezni. Predstavniki ministrstva za zdravje trdijo, da je stanje tuberkuloze v državi resno, vendar ga je mogoče nadzorovati. Prognozo še poslabša dejstvo, da se bolezen najpogosteje diagnosticira že v zaključni fazi, ko so bolnikove možnosti za okrevanje blizu "ničle". Vsako leto tuberkuloza vzame življenja štiri tisoč Ukrajincev - to je približno 10-11 bolnikov na dan. Na svetu več kot milijon ljudi vsako leto umre zaradi te bolezni.

Minilo je že 25 let, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija uvrstila tuberkulozo na svetovni ravni. Vendar ta naloga še vedno ostaja brez dokončne rešitve.

Informacije, objavljene na strani https://newsone.ua/news/zdorove/v-voz-rasskazali-skolko-ukraintsev-boleet-tuberkulezom.html

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.