^

Beljakovine

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Protein (beljakovine) - pomemben sestavni del mišičnega tkiva, organska snov iz skupine polipeptidov, ki vključuje verige aminokisline, je ena glavnih dietnih sestavin. Ni skrivnost, da so beljakovine zelo pomembne za mišično rastno hranilo, ki opravlja številne pomembne funkcije, poleg oblikovanja mišičnega tkiva, aktivno sodeluje tudi v vitalnih procesih v telesu. Najpomembnejši viri beljakovin so mlečni izdelki, ribe, meso in žitni proizvodi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Kakšne so funkcije proteina?

 • Katalitično - poveča hitrost presnove energije in presnovnih reakcij v telesu.
 • Transport - zagotavlja povezavo in prevoz snovi iz enega telesa v drugega.
 • Zaščitni - se izvaja s pomočjo proteinskih protiteles, ki jih proizvaja telo. Odgovorni so za združitev potrebnih komponent in nevtralizacijo škodljivih snovi, ki se kopičijo v telesu kot posledica različnih neugodnih dejavnikov.
 • Contractile - zagotavlja kontrakcijo mišic z aktinom in miozinom.
 • Strukturno - osnova strukture celice, proteini sodelujejo pri konstrukciji celičnih membran in formacij v celicah.
 • Hormonalno - se izvaja s pomočjo beljakovin, ki uravnavajo metabolizem.
 • Prehrana - se izvaja s pomočjo nadomestnih, ali hranljivih beljakovin.

Koliko se telo dobavlja z beljakovinami, je zdravstveno stanje, fizična aktivnost odvisna, in pri majhnih otrocih - in duševni razvoj. Zaradi pomanjkanja beljakovin v telesu se lahko razvijejo jetrne patologije, motnje delovanja organov notranjega izločanja in obrambe telesa. Optimalna vsebnost beljakovin v porabljenih živilih izboljša regulatorno funkcijo možganske skorje, povečuje ton centralnega živčnega sistema.

Vrste beljakovin

 • Whey protein - razširjen, cenovno ugoden in zelo prebavljiv protein, izboljšuje obrambo telesa, kar je potrebno za povečanje energetskega presnovka. Dodatki, ki vsebujejo sirotkinje, pogosto vsebujejo vitamine in minerale. Sirotkini proteini lahko izboljšajo absorpcijo kalcija, pa tudi stanje črevesne mikroflore. Ko uporabljate ta beljakovine bi morali upoštevati njegove lastnosti niso le enostavno prebaviti, temveč tudi hitro odstraniti iz telesa. Zato je treba tako beljakovino porabiti pogosteje kot druge, da se zagotovi pravočasna dopolnitev beljakovin v telesu.
 • Mlečni beljakovini z majhno količino maščob lahko povečajo odpornost telesa, pozitivno vplivajo na obnovo in nastajanje mišic, za katero je značilna povprečna stopnja asimilacije. Nekatere sestavine so beljakovine sirotke (približno dvajset odstotkov) in kazein (osemdeset odstotkov), pa tudi mlečni ogljikovi hidrati. Mlečna beljakovina ima pozitiven učinek na korekcijo telesne teže, se lahko uporabi za znebitev prekomerne telesne teže in za zaščito mišic pred izčrpanostjo. Primeren je za ljudi, ki vodijo aktiven življenjski slog in profesionalno se ukvarjajo s športom.
 • Sojine beljakovine lahko odpravijo negativne učinke prekomerno aktivnih bremen, pospešijo proces mišične rasti, povečujejo njihove močne lastnosti. Sojine beljakovine veljajo za eno izmed najbolj dragocenih vrst beljakovin v prehrani, zato lahko preprečite razvoj bolezni srca in ožilja, prilagodite telesno težo in okrepite kosti. Rastlinska sojina beljakovina vsebuje aminokisline (na primer lizin in glutamin) za petintrideset odstotkov več kot druge vrste beljakovin. Sojinski protein je indiciran tudi za posamezno nestrpnost do mlečnih beljakovin. Upoštevati je treba, da pri stalni uporabi te vrste beljakovin pri moških lahko pride do motenj v endokrinem sistemu.
 • Beljakovine jajc - ima precej visoko biološko aktivnost, kljub dejstvu, da je pogosto ne najdemo v obliki ločenega izdelka. Vpliva na procese izločanja anaboličnih hormonov, ki vsebujejo žveplo vsebujoče kisline, ne vsebujejo ogljikovih hidratov.
 • Kazein - omogoča dolgo časa, da ohranja neranljivost mišičnega tkiva, ima protikatabolične lastnosti.

Uravnotežena in aktivno moč telesa potrebno športnike, vključuje tudi uporabo posebnih dodatkov, od katerih jih je zelo veliko. Še posebej pomembno vlogo v tem primeru je podana beljakovinske dodatke, ki v zameno, so razdeljeni v dve vrsti: dopolnilo s čistim proteinom (pospeševanje okrevanja mišic, ki je posledica poškodbe po vadbi) in kreatin (uporablja za izgradnjo mišic, se uporabljajo predvsem sportsmenami- strokovnjaki). Ko se ukvarjate s športom, da bi našli primerna za vas beljakovine, je bolje, da se posvetuje s strokovnjakom, ki bodo izbrali pravo zdravilo in predpiše ustrezno dozo.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.