^

Izdelki za izgorevanje maščob

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Uporaba nekaterih živil zahteva veliko porabo kalorij. In to načelo temelji na številnih ljudskih dietah, katerih cilj je zmanjšati telesno težo. Dietičari so ugotovili, da so najboljši izdelki za zgorevanje maščob, katerih zaloge ne pokvari le številke, pač pa tudi težave z zdravjem.

trusted-source[1], [2], [3]

Seznam izdelkov za gorenje maščob: toplotni učinek in vlakna

Maščoba se nabira, ko poraba energije v obliki kalorij presega njegove odhodke, ker so maščobne celice, ki hranijo presežek energije. Edini način, kako se znebiti, je, da zažgejo kalorije, to je, da aktivirajo metabolizem energije.

Izdelki z visoko stopnjo termogeneze, ki jih povzroča hrana, so bili vključeni v seznam izdelkov za zgorevanje maščob. To pomeni, da takšni izdelki zahtevajo več kalorij za prebavo in asimilacijo, kot jih dajejo.

Čeprav mehanizem termičnega učinka hrane (TEF) ni v celoti razumljen, se običajno ocenjuje za maščobe in ogljikove hidrate pri 5-15% njihove kalorične vrednosti. Toda proteinska hrana TEF je višja - od 20 do 35%, ker se beljakovine živalskega izvora nanašajo na izdelke, ki jih je težko prebaviti.

Torej, poglejmo najboljše izdelke za kurjenje maščob. Po mnenju strokovnjakov Ameriškega združenja za klinično Nutritio so najprej bogati z vlakni bogati zrnci, zlasti oves, ječmen in rjavi riž. Po njihovem prebavljanju organizem porabi, to je opeklina, dvakrat več kalorij, kot jih prejme.

To je tako, ker vlakna ni mogoče asimilirati v tanko črevo. Poleg tega obstajata dve vrsti prehranskih vlaken: vodotopen in netopen. Netopna cepitev je delna (v debelem črevesju) in zagotavlja normalno mikrofloro.

Topno vlakno (kljub hitremu cepenju) upočasni vnos glukoze v krvno snov iz viskoznosti vlakna. Kot navajajo strokovnjaki za prehrano, viskoznost topnih vlaken upočasni prehode prehrambenih izdelkov v zgornjem delu prebavnega trakta in s tem zmanjša stopnjo absorpcije hranil. To pa posledično vodi k zmanjšanju količine absorbirane energije.

Izdelki za izgorevanje maščob: regulacija metabolizma

Nato sledite takšnim izdelkom za zgorevanje maščob v predelu trebuha in drugih "skladiščih", kot so:

  • prehrambeno meso (zlasti piščančji file, 300 kalorij, prejetih iz 100-gramovega dela skoraj 90 kalorij, gre za zagotovitev prebavnega procesa);
  • posneto mleko (zaradi visoke vsebnosti kalcija);

  • Fižol (vsebuje železo in esencialne aminokisline, nezadosten vnos, ki upočasni presnovo);

  • zeleni čaj (čajni katehini povečajo stopnjo presnovnih procesov v telesu, zlasti v jetrih);

  • orehi in mandlji (ti so vir omega-3 maščobnih kislin, ki povečujejo občutljivost telesa na insulin);

  • maščobnih ribe (losos, skuša, sled, tuna, itd), ki obsega mono in polinenasičenih olj in bistveni (ne sintetizira v telesu) omega-3 maščobne kisline;

  • rastlinska olja (oljka, sončnica, laneno seme, koruza), kot zdrave vire nenasičenih maščob, ki jih je treba porabiti v majhnih količinah;
  • jabolka, hruške, sladka paprika, buča in zelena (zahvaljujoč vlaken in raznolikosti flavonoidov);

  • pomaranče, mandarine in grenivke (najbogatejši vir organskih kislin);

  • grenak poper (čili). V njem vsebuje alkalid kapsaicina, ki vsebuje ta produkt z eno najvišjih ravni termogeneze, ki jo povzroča hrana, kar poveča ta indikator hrane, ki je aromo z vročim poprom.

Raziskovalci Funkcionalna Nutrition Center (Funkcionalno hrane center), Oxford Brookes University izvedli študijo maščob gorenja lastnosti vroče poper in prišel do zaključka, da dodatek tega poper v hrani poveča TEF za več kot 50%, kar lahko sčasoma izgradnjo in vam pomaga izgubiti odvečno težo.

Tudi izdelki za opekline maščobe morajo imeti nizek glikemični indeks in vključujejo skoraj vse zelenjave (razen korenja) in sadja. Preberite več - Izdelki z nizkim glikemičnim indeksom.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.