^

Kolesarske dirke

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 24.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Dirka na kolesih se je pojavila, očitno, od rojstva prvega kolesa. To ni pomembno, kdo je izumil to čudovito vozilo - veliko Leonarda, preprosto ruski kmet Artamonov ali nemški ozadje Dresen, kolesarjenje danes veloigry postala ena po in priljubljenih oddaj najbolj iskanih.

Prva dirka na kolesu pritrjen vedoželjne novinarjem ob koncu XIX-tega stoletja, je bilo 1869 leto označena kolesarska dirka Pariz-Rouen, ki je osvojil predstavnik Albion je dosegel hitrost 11 kilometrov na uro. Evropski tekmovalci so ljubili konkurenco na avtocesti in Britanci so zaradi groznega stanja cest v tistem času želeli kolesariti. Od leta 1896 se je v program olimpijskih iger vključil šport, ki se hitro razvija.

Kasneje so kolesarske dirke začele trajati več dni in prva, pomembna večdnevna tekma je bila dirka 1200 km - Pariz-Brest-Pariz, ki se je začel leta 1891. Faze v njej niso bile predvidene, vsak udeleženec je neodvisno določil svojo hitrost pri prizadevanju za nagrado. Dvanajst let kasneje se je rodila resnično grandiozna dirka, ki je danes ena najprestižnejših kolesarjev - velika turneja, imenovana Tour de France. Sodobna kolesarska dirka ima različne možnosti, vrste, discipline, vključno z ekstremnimi. Pravila in predpisi, ki določajo postopek kolesarski je bil razvit leta 1900, ko so bili športniki, združeni v organizaciji - Mednarodna kolesarska zveza, UCI kasneje ustvaril več enot, ki urejajo tekmovanja med amatersko in profesionalno kolesarstvo.

trusted-source[1]

Dirke na kolesih, kategorije, vrste

Kolesarjenje na avtocestah, ki je za danes precej veliko, vendar najbolj priljubljene kolesarijo v obliki posameznih dirk. Individualna kolesarska tekma poteka na naslednji način: vsak kolesar začne dirko ločeno, ponavadi minuto po naslednjem. Naloga kolesarske dirke je, da se čim hitreje premakne določena razdalja ali da se kolikor je mogoče potuje v določenem časovnem obdobju. Razdalja je lahko od 16 kilometrov do 160 kilometrov, običajno določen čas za taka tekmovanja pa znaša med 12 in dnevi.

Obstajajo takšne cestne kolesarske dirke, če se začne hkrati dati vsem tekmovalcem ali ekipam, če je cestna tekma naj bi bila tekmovalna ekipa. "Criterium" je varianta kolesarske dirke, v kateri je določen precej kratek obročni del avtoceste, praviloma ne več kot pet kilometrov, ki se nahaja znotraj meja mesta. Naloga športnikov je, da pride po prvem krogu po prvem številu krogov. Obstaja tudi možnost dirkanja na odprtem avtocesti ali daljši obročni ciklus. Kolesarjenje na kolesih ne traja več kot en dan.

Daljši, večdnevnih cestne dirke na kolesih - mejnik dogodek ob odprtem, dolge avtoceste, je naloga športnikov -, da gredo skozi proces s minimalen čas, ne glede na prvenstvu v vsaki fazi. Najprestižnejša svetovna konkurenca te vrste je mednarodni Tour de France, ki vključuje premagovanje okoli 5000 kilometrov (4000 do 4800) na cestah Francije in drugih sosednjih držav. Vsako leto organizatorji potovanj spreminjajo pot, vključno z novimi cestami in gorskimi prelazi. Ta kolesar, ki postane vesel lastnik "rumenega dresa", ves čas nosi ponosni naslov najboljšega, najhitrejšega in najtežjega kolesarja na svetu.

Cestno kolesarjenje vključuje tekmovanja in vzdržljivost, ko tekmovalci dobijo zelo dolgo, težko pot, ki jo morajo premagati skoraj brez postankov in počitka, dirka se nadaljuje dobesedno okrog 24 ur.

Tudi kolesarske dirke vzdolž avtoceste so vključene v večvrstno tekmovanje - triatlon, kjer športniki tekmujejo za zmago ne samo na kolesih, ampak tudi v bazenih in teku.

Kolesarske dirke so tekmovanja na strmih zavojih, ki so umetno (na velodromu) ali zgrajena pod odprto nebo. Proga je ovalna zaprta pot, ki ima določen razred (42 stopinj) na ovinkah, s betonom ali leseno prevleko. Dolžina proge je v povprečju 333 metrov, vendar lahko v zraku doseže 500 metrov.

Kolesarska dirka s hendikepom je tekmovanje z velikim začetkom in določitvijo dosežkov športnikov, ki so bili prej prikazani tako v hitrosti, vzdržljivosti in spretnosti.

Sprint dirke na tekmah je tekmovanje v več krogov (do treh), ko zmaga dobesedno izbije iz nasprotnika na zadnjih 200 metrov. Sprint - to je eno najstarejših tekmovanj, ki se kolesarje skrbno izberejo s pomočjo kvalifikacijskih dirk.

Dirke na progi so skupinske dirke, ko se začnejo udeleženci istočasno. Tisti, ki zaostaja le za en krog, takoj izgine iz tekmovanja, tisti, ki je pred vsemi tekmeci v krogu, ki se premika naprej, se določi kot zmagovalec in dirka se šteje za popolno.

Japonci so izumirali izvirno vrsto kolesarjenja na progi - Keirin, ko hkrati začetni udeleženci hitijo za "turf" - motorist. Skoraj do konca (za 2,5 kroge) se morajo športniki premakniti za motociklom, ne da bi ga prehitevali. Takoj, ko se "derni" izklopi s steze, se tekmovalci med seboj začnejo tekmovati za zmago. Seveda je zmagovalec prvi, ki pride do cilja.

Dirkaške kolesarske steze so lahko v obliki splošnih dirk za precej kratko razdaljo, obstajajo dirke s preganjanjem, več kot kolesarske igre, kolesarjenje za hitrost, čas in srednjo razdaljo.

Terensko kolesarjenje - evropske kolesarske poti do 25 kilometrov v krogu s premagovanjem ovir - jarki, padla drevesa, koče, pregrade, struge in potoki. V jesensko-zimskem obdobju potekajo ciklični križi, kar je očitno dodati dodatne težave v obliki vremenskih razmer. Kolesarski kolesarji se začnejo hkrati, med vožnjo lahko celo vozijo ali hodijo v bližini kolesa, imajo pa tudi asistentke. Takšna konkurenca, igra in kolesa se morata ujemati, zato je vozilo opremljeno s širokimi posebnimi pnevmatikami in ima močne platišča. V Združenih državah dirkalne dirkalne dirke potekajo z najtežjimi ovirami, ki se včasih mejijo na ekstremne.

Obstajajo tudi bolj ekstremne dirke na kolesih, med katerimi so mauntibayk - dirka na posebnih, gorskih koles, dertdzhamping - skoki Dvogrba skokov, free-ride, štiri-cross, dvojno, BMX, dirke, ulice, in še veliko drugih zanimivih možnosti velodistsiplin. .

Igre na kolesih

Očitno ljubitelji kolesarjenja niso imeli dovolj dirk in samostojnega treninga, zato so od konca XIX. Stoletja igrali na kolesu. Kolo ne izključuje iger, saj proces nadzora dvokolesnega vozila spominja na vrsto igre z lastno koordinacijo in vzdržljivostjo. Kolesarjenje je ekipno tekmovanje, usmerjeno, tako kot katera koli druga konkurenca, da dobite nagrado.

Bike Polo - kolo polo ali kolo polo

To je najbolj znana in "starodavna" igra, ki vključuje zamenjavo konj s kolesi. Bike Polo je končno oblikoval kot samostojno vrsto do leta 1891, zahvaljujoč prizadevanjem irskega kolesarskega navijača - Richarda Mekredija. Podjetniški kolesar je celo uspel pridobiti registrirani patent za njegov "izum", ki je bil v prvotnem Cycle Polu. Od leta 1908, ko je kolesarjenje vključeno v olimpijski program, do druge svetovne vojne je bil Cycle Polo ena izmed najbolj priljubljenih vrst konkurence v Evropi in Združenih državah. Drugo rojstvo sindikata "igralnih koles" je bilo v 80. Letih prejšnjega stoletja v Indiji, nato pa v Ameriki. Danes so kolesarske igre zelo različne od prejšnjih tekmovanj, prav tako pa je bil Bike Polo, ki se je preimenoval v Urban Cycle Polo. Za sodobno igro mora biti kolo opremljeno z zaščitnimi diski na sprednjih kolesih, športnik potrebuje atribut v obliki koščke, pa tudi žogico ali palico, ki ga je treba dejansko doseči v nasprotnikovem cilju. Hitra rast popularnosti Urban Cycle Pola ni pustila ravnodušnih članov mednarodnega kolesarskega združenja, ki je priznalo uradno kolo in ga vključilo v seznam njihovih načrtovanih letnih dogodkov. Kljub uradnemu priznanju Bike Pola v vsaki regiji ima svoje lastne nianse in pravila glede števila članov ekipe, trajanje igre. Obstajajo tudi enotna pravila, ki so naslednja: 

  • Športnik nima pravice dotikati nog na površini, tleh, razen če je potrebno dotakniti palice posebej dodeljene cone na sredini igrišča. Za kršitev je globa. 
  • Vpliv na žogico mora izvesti samo ozka stran športnega tepsa, sicer se štart ali gol ne bo štel. 
  • Ekipa, ki je dosegla cilj, mora počakati, dokler nasprotniki ne prečkajo sredine linije, ali žoga prečka črto. Dokler "Rubicon" ne prečka žogo ali nasprotnike, morajo biti točkovani športniki v mejah svojega območja.

Bike Polo še vedno postaja priljubljena kot zanimiva in vznemirljiva igra, ki od udeležencev zahteva obvladovanje mojstrstva kolesa, strateško razmišljanje, hitro in hitro razmišljanje ter reakcijo. 

Cycleball - ali kolesarjenje

Ta kombinacija "iger in koles", seveda, spominja na nogomet, s svojimi edinstvenimi odtenki, ker vsi igralci ne dosežejo cilja nasprotnika z nogami, temveč s kolesom. Kolesarjenje poteka v zaprtih dvoranah in na odprtih prostorih, vendar je igra v dvorani najbolj priljubljena. Ekipa lahko sestavlja le dva igralca, največje število udeležencev v eni skupini je šest. Kolesarjenje je otrok ameriških kolesarjev, ki se je rodil skoraj istočasno s kolo polo. Po legendi, ko se je sprehodil na kolesu, je nekdo Kaufman srečal agresiven pes, ga metal pod kolesa. Kot da bi virtuoz kolesarske vožnje peljal psa s kolesom, in ga brez poškodbe zlo žival je vrgel v stran. Torej je prišlo do zamisli o manipuliranju žoge s kolesnim kolesom. Leta 1883 je iznajdba Kaufman v sodelovanju s kolegi Ferley presenetila javnost, ko je igrala žogo na kolesih. Velobol se je zaljubil v Amerike, nato pa so palice pobrali evropski kolesarji. Sodobne kolesarske igre so še bolj presenetljive, na ledu so celo kolesa, ki pa niso tako razširjena kot Cycleball. Velobol je razdeljen na naslednje posebne kategorije: 

  • Igre na kolesih z udeležbo 4 igralcev - dve ekipi dveh udeležencev. Polje je velikosti 11 in 14 metrov. 
  • Kolesarjenje, ki vključuje 10 ljudi, dve skupini petih kolesarjev. Velikost polja ustreza velikosti polja za rokomet. 
  • Kolesarjenje z dvema ekipama, vsak s šestimi igralci. Igra se igra z nogometno žogo na odprtem velikem prostoru.

Naloga igralcev je podobna cilju katerekoli ekipne igre, ki vključuje manipulacijo z žogo - doseči čim več ciljev. Žoga je zamašena s pomočjo sprednjega kolesa, lahko uporabite tudi glavo ali prtljažnik. Nedopustno je, da se dotakne žoge z rokami ali nogami, napadalcu na točkovanje žoge ima stroga omejitev na enak način kot različni močni upori (udarci, točke). Trajanje te vrste kolesa je le 14 minut - dve polovici sedmih minut. Odmor - ne več kot 2-3 minute, če v tako kratkem času nihče ne zmaga, dodajte še en čas. V bikeballu se uporablja posebna žoga, pripravljena platforma in sam koles z zelo gibljivim, manipulativnim volanom. 

trusted-source[2], [3]

Flash Cross

To je ena izmed najmlajših iger, ki se rodijo na stičišču "igrišče", v katerem udeleženci potrebujejo zelo dobro športno usposabljanje, iznajdljivost, hiter odziv. Bliskovni križ se imenuje tudi kolesarska poteza ali foto ciklo-križ, ker se fotoaparat uporablja med igro. Naloga igre je, da prvič dosežete ciljno črto, tako da izvajajo nekatere naloge vzporedno. Pred začetkom udeležencev dobijo podroben zemljevid območja in fotografsko sejo. Športniki morajo v resničnem kraju najti točke, ki so zapečatene, in določi njihov prihod do točke na sliki. Posebnost iskanja kolesa je, da mora biti slika čim bližje originalu. Tudi na fotografiji mora biti udeleženec vtisnjen s svojim zvestim "prijateljem" - kolesom. Na ciljni liniji žirija izračunava rezultate celotne ekipe, ki povzema dosežke vsakega udeleženca. Če mesto fotografirajo vsi člani ekipe, je treba določiti minimalen rezultat, saj je posamezni "najde" rezultat višji, saj je zelo težko in zmedeno mesto pri iskanju mesta dano največji rezultat. Bliskovni križ traja čez dan in se konča ob določeni uri, za zamudo se šteje kazen v obliki prikrajšanosti točk.

Igre in kolesa, kolesarjenje, kolesarjenje in samo kolesarjenje so odličen način za polnjenje energije, vzdrževanje mišičnega tona in s tem zdravje, dobite obremenitev pozitivnih čustev. Očitno je, da dokler je oseba "prijatelji" s kolesom, se bodo pojavile nove vrste tekem in igre. Bojijo izginotje kolesarskega športa v naslednjem stoletju, verjetno ne splača, in možnost človekovega razvoja v skladu z pisatelj Mark Twain se zdi zelo pozitivno, ker je trdil, naslednje :. "Kdaj in litsezreyu človeka na kolesu, se ne bojim za prihodnost človeštva"

trusted-source[4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.