^
A
A
A

Maščobne kisline

 
, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Maščobne kisline so najpreprostejši lipidi in so sestavljeni iz dolgih verig ogljikovodikov.

Maščobne kisline so sestavni del bolj zapletenih lipidov, zagotavljajo večino kalorij iz užitnih maščob.

Maščobne kisline so razvrščene glede na število atomov ogljika v molekuli (dolžina verige). Lahko so nasičeni, npr. Brez dvojnih vezi. Ti vključujejo lavrinske kisline (C12: 0), miristinska (C14: 0), palmitinske (C16: 0) in stearinske (C18: 0) kisline. Enkrat nenasičene maščobne kisline, kot je oleinska (C18: 1), vsebuje eno dvojno vez. Polinenasičenih maščobnih kislin, kot so linolenska kislina (C18: 2) vsebuje več kot eno dvojno vez. Nekateri polinenasičenih maščobnih kislin, in sicer linolne in linolenske kisline, ni mogoče sintetizira v telesu, zato se imenujejo esencialnih maščobnih kislin. Morajo vstopiti v telo s hrano. Te kisline se uporabljajo za sintezo drugih večkrat nenasičenih maščobnih kislin z dolgimi verigami, ki so zelo pomembni pri sintezi eikozanoidov. Nenasičene maščobne kisline so razvrščene glede na dvojno igro obveznice, tj. E. Omega-9 (Q-9, ali n-9), omega-6 (Q-C6 ali n-6), omega-3 (Q-3, ali n-3), glede na položaj prve dvojne vezi iz skupine metil končne skupine. Poleg tega so te nenasičene maščobne kisline uvrstiti tudi na osnovi izomerne konfiguracijo dvojnih vezi, namreč cis in trans, ki določajo lastnosti teh kislin.

Tip maščobne kisline lahko vpliva na fizikalne lastnosti maščobe, njegovo asimilacijo, absorpcijo, presnovo, izkoriščanje in, končno, zdravje.

V ameriški prehrani približno 80% skupne maščobe zagotavljajo meso, ribe, solate, maščobe, na katerih se pripravlja hrana in se dodaja k testu in mlečnim izdelkom. Poleg tega so glavni vir nasičenih maščobnih kislin meso, perutnina, ribe, jajca in mlečni izdelki. Izdelki iz žit, kot so kvasni kruh, pecivo in piškoti, močno prispevajo k porabi mono- in polinenasičenih maščobnih kislin. Ribe in raki so glavni viri polinenasičenih maščobnih kislin z dolgimi verigami.

Triacilgliceridi

Dietetična maščobe in rastlinska olja so triacilglicerolov (tags), v kateri tri maščobne kisline zaestrimo glicerola maščobne kisline prevlado lastnost, ki vpliva na celoten sestavek z dieto in izbiro prehrane. Maščobe in olja sestavljajo številne maščobne kisline, predstavljene v razmerjih, značilne za ustrezno maščobo ali olje. Običajno ena ali dve maščobni kislini prevladujejo v maščobah ali olju. Linoleinska kislina na primer predstavlja 78% maščobnih kislin v sončničnem olju. Obseg rastlinska olja, razen tropskih in kokosove palme, so glavni vir nenasičenih maščobnih kislin, ter živalske maščobe vir nasičenih maščobnih kislin, kljub temu, spreminjanje profila maščobnih kislin v prehrani lahko le z zamenjavo vir maščobe. Poleg biotehnologije omogoča proizvodnjo maščobe in izdelkov s specifično sestavo maščobnih kislin, ti inženirstva.

 Dietna priporočila in vnos maščobe

Splošna prehranska priporočila vključi skupno količino absorbirane energije <30% na račun skupne maščobe in <10% na račun nasičenih maščobnih kislin in vnosom holesterola <300 mg na dan.

Več nacionalnih raziskav, ki jih različne organizacije, navedene v ZDA, kažejo, da je skupna poraba prebivalstva maščobe zmanjšal za približno 34% kalorij v primerjavi s podatki 1990 kažejo, da le 18, 14 in 21% moških in 18, 18 in 25% žensk v starosti od 6 do 11 let, od 12 do 19 let in starejših od 20 let, je prejela <30% energije iz maščob.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.