^

Učinkovite vaje s kili esophagusa: izbira, tehnika, previdnostni ukrepi

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 16.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Kriza požiralnika je izcedek nekaterih organov prebavnega sistema, ki se nahaja pod diafragmo v peritoneju, v prsno votlino. V glavnem gre za spodnji del požiralnika, različne dele želodca in dvanajstnika. Izpadanje teh organov povzroči povečanje intraabdominalnega tlaka, ki jih tako potisne v ezofagealno odprtino diafragme in, če je šibka, nastane kila. Zdi se, da bi morala vsaka fizična aktivnost in vaje s kiljo požiralnika zapletiti situacijo. Dejansko pravilna telesna dejavnost pomaga pri zdravljenju bolezni. Pomembno pa je vedeti, katere vaje bodo koristne in katere lahko veliko škodijo.

Koristi telesne aktivnosti v kile požiralnika

Kriza odprtine diafragme ezofage je patologija, ki lahko, kot napreduje, lahko znatno zaplete pacientovo življenje in v primeru kršitve celo ogroža življenje bolnika. Na splošno pa oseba ne onemogoči in ne zahteva imobilizacije.

Nasprotno, hipodinamija bo škodovala samo bolnikom, saj ta pogoj povzroči stalne pojave v prebavnem sistemu. Njihovi simptomi so:

 • zamude pri hrani v želodcu in s tem povezan občutek težkega in bolečega v epigastriju,
 • motnje črevesa, ki so izražene v atoniji in kroničnem zaprtju,
 • proces fermentacije in gnitja v prebavnem traktu, ki se kaže v motnji črevesa zaradi zastrupitve s produkti propadanja hrane (diareje), povečane proizvodnje plinov in napihnjenosti.

Vse to ni koristno za bolnike s kiljo požiralnika. Nizka fizična aktivnost bo bodisi prispevala k razvoju in napredovanju refluksne bolezni ali povečala intra-trebušni pritisk, s čimer je požiral požiralnik in želodec v prsno votlino. Zato zdravniki ne priporočajo pacientom, da se strogo omejijo na gibanja, zavračajo opravljanje gimnastike in posebne fizične vaje s kili esophagusa v strahu, da bodo povzročili zaplete kile.

Poleg tega so v okviru programov kurativnega telesnega izobraževanja razvili posebne vaje, ki ne bodo le škodovali, ampak bodo imeli tudi terapevtski učinek. Takšna gimnastika je del kompleksne terapije bolezni, saj je zelo težko okrepiti mišice diafragme na druge načine in določiti doseženi rezultat. Zdravila in fizioterapija v bistvu lajšajo bolečine in izboljšujejo trofizem tkiv, pospešujejo regenerativne procese, vendar ne morejo krepiti mišic, kot je redno treniranje.

Kako opravljati vaje s kiljo požiralnika?

Ker je telo vsakega posameznika individualno in se klinična slika kile kirurga pri različnih bolnikih lahko razlikuje, mora biti učinkovit učinek tudi individualen. Vzroke, ki povzročajo kijesto požiralnika in zapletajo njen tečaj, se lahko korigirajo s fizičnimi vajami na enak način kot znižen mišični ton diafragme.

Torej, za bolnike s prekomerno telesno težo bo kompleks vključeval vaje za zmanjšanje telesne mase, ki bodo v kombinaciji z dieto dale dokaj hitre rezultate. Z drsno kilo požiralnika so vključene vaje, ki pomagajo obnavljati organe v normalen položaj brez operacije. In tudi tiste, ki pomagajo v boju proti refluksu in bolečini, ki jih povzroča, izbruh, hiccough.

Če govorimo o parazedralni kili esophagusa, bodo vaje v tem primeru primerne po operaciji in vračanju želodca in črevesja pod diafragmo. Ko bo mogoče začeti vaje, se bo zdravnik odločil o tem, kako hitro se brazgotina šivalov odvija na mestu šivanja membranske odprtine.

Fizične vaje bodo usmerjene v krepitev mišic diafragme in obnavljanje kontraktilne funkcije odprtine, ki služi kot dodatni zunanji sfinkter za požiralnik in ne dovoljuje, da se hrana vrne iz želodca. To so lahko vaje dihalne gimnastike, v katerih je neposredno vključena membrana, kot tudi navadne fizične vaje, ki ne vključujejo zvišanja tlaka znotraj peritoneuma. V tem trenutku je treba pozornost posvetiti, da se ne poškodujete sami, če se sami odločite za vaje, namesto da bi jo zaupali strokovnjaku.

Če opravite vaje s kiljo požiralnika diafragme, se morate spomniti nekaj pomembnih točk:

 • V nobenem primeru ne smete vaditi takoj po obroku. Priporočamo telesne vaje zjutraj na prazen želodec in dan pred glavnimi obroki. Dihalno gimnastiko lahko naredite nekaj ur po obroku, in če menite, da je s kilo priporočamo razdeljeni obrok v časovnih presledkih 2,5-3 ure, nato pa se spet izkaže, da bodo vaje izvedene pred obroki.
 • Med razredi (vendar pa tudi v preostalem času) ne sme biti ostrih gibov: pobočja, zavojev, upogibanja, ravnanje, trki. Vse vaje je treba narediti počasi, nežno in gladko, poslušanje vaših občutkov. Če se bolečina intenzivira, je to znak dejstva, da se vaja izvaja nepravilno ali je presežena telesna aktivnost in je potreben počitek.
 • Izvedite niz fizičnih vaj, ki jih morate natančno nadzorovati z dihanjem. Brez potrebe po odlašanju s sproščanjem lahko s tem povzročimo povečanje intraabdominalnega tlaka.
 • Ko se kila požiralnika ne priporoča za stiskanje trebušnih oblačil, med treningom obleke morajo biti brezplačno in ne motijo pravilnega dihanja.
 • Razredi se ne izvajajo v akutnem obdobju bolezni s hudim sindromom bolečine in mučenjem zgage. Prvič, s pomočjo zdravil in alternativnih terapij morate odstraniti akutne simptome in nato začeti trenirati mišice diafragme. To velja za vse vaje, razen za sprostitvene vaje, ki lahko, nasprotno, odstranijo akutne bolečine.
 • Po operaciji s kiljo požiralnika so fizične in dihalne vaje možne le po zdravniškem receptu. V prvih dneh in tednih po operaciji s šivanjem diafragmatično odpiranje, pa tudi v primeru perforacije požiralnika ali perforirane razjede, aktivna telesna aktivnost lahko povzroči razhajanje sklepov.

Če izberete vaje za zmanjšanje telesne mase ali vzdrževanje fizične oblike, se morate izogibati tistim, ki zahtevajo napetost trebušnih mišic, nenadne gibe, vključujejo uporabo ponderiranja.

Katere vaje ne morete narediti s kiljo požiralnika? Vse te vaje, za katere želite napeti želodec. Zdravniki ne priporočajo skala pritisnite, dvignite deblo iz ležečega položaja na hrbtu, za delo z Štangla čepenje z utežmi, vajo "škarje", ki krepijo trebušne mišice, itd Konvencionalni sit-ups, trupa, hrbtenice zasuk, osnovne vaje za roke in noge bolnikov z hiatal kile niso prepovedane, vendar jih potrebujejo, da se delaš, da se prepreči utrujenost in nenadnih gibov.

Če upoštevate vse te zahteve, telesna aktivnost s kiljo požiralnika ne škoduje, ampak bo koristna le, če opozorite na ponovitev bolezni.

LFK s kili esophagusa

No, po razpravi o tem, kdaj in kako voditi fizioterapevtske razrede, je čas, da se odpravite neposredno na vaje same. Standardnega kompleksa s kili esophagusa ne obstaja, vendar pa lahko bolnikom ponudi več fizičnih vaj za okrepitev diafragme in preprečitev ponovitve bolezni.

Na primer, pri boleznih hrbtenice in sklepov, vključno hernija diski, so zelo priljubljeni vadba Bubnovskaya (kompleks 20 vaj ali posamezne sheme za zdravljenje nekaterih obolenj), in kila požiralnika takšnega kompleksa št. Uporabi zgoraj kompleks pri tej bolezni nima smisla, saj je namenjena bolj za usposabljanje hrbtne mišice in trebušne mišice zagotavlja napetost, ko je večina vaj. Če bolnik poleg požiralnika kile je tudi bolečine v križu ali artritisa, potem bo mogoče izvajati samo vaje Bubnovskaya v katerih je tlak v trebušni povečanega, tako da ne povzročajo zapletov, povezanih s kilo.

Obstaja veliko preprostih vaj, ki učinkovito krepijo mišice membranske plošče, vendar večina od njih doseže svoj cilj z zvišanjem intraabdominalnega tlaka, kar je zelo nezaželeno v kile požiralnika. Zato je treba pri izbiri učinkovitih in varnih vaj obravnavati posebno odgovornost in previdnost.

Tukaj je nekaj vaj, ki jih je mogoče vključiti v kompleks zdravljenja s kiljo požiralnika:

 1. V stojnem položaju dvignite roke navzgor in rahlo ob straneh. Tako izdihni. Potem se naslonimo naprej, spustimo roke in vdihavamo. Mišice trebuha med vdihavanjem in izdihom niso umaknjene, kar pomaga vzdrževati intra-trebušni tlak v normi. V dihalnem postopku je treba vključiti samo membrano.
 2. V stojnem položaju roke na šivih počasi obrnejo prtljažnik izmenično na desno in levo, poskušajo medsebojno zadržati medenico in dihanje je enako.
 3. Z drsno kilo požiralnika je koristno opraviti skoke na mestu, ki pomagajo potisniti želodec navzdol. Ta vaja, čeprav ne resno usposabljanje za mišice diafragme in trebušne stiskalnice, vendar pomaga pri boju proti simptomom patologije, vsaj v začasni zaustavitvi prebavnih organov v normalen položaj.
 4. V stojnem položaju na kolenih izvedemo trup trupa naprej. Med nagibi dihajte v zrak in izdihnite - izdihajte. Isti nakloni so na desnem in levem delu, dihanje v zraku pri nagibanju in izhlapevanju po vrnitvi v navpični položaj.
 5. Iz istega položaja smo položili dlani na tla. Zgornji del prtljažnika spustimo na tla in premikamo dlani naprej. Telo se premika naprej.
 6. Isto vajo poteka s spuščanjem medenice navzdol. Kolena so rahlo ločena na straneh, da ne bi stisnila želodca.
 7. Krepitev mišic v predelu prsnega koša in odstranjevanje bolečine olajšujejo tudi gugalnice rok. Vaja se izvaja ena po ena, nato pa druga. Spravimo roko na stran, jo dvignemo, spet na stran in jo spustimo, pri tem pa preverjamo, da dihanje ni prekinjeno. Vaja lahko stojite ali sedite.
 8. V položaju na hrbtni strani na hrbtni strani je priporočljivo izvrtati telo (zasuka) v levo in desno. Izvedite vajo počasi in nadzirate dihanje.
 9. Če se obrnete na svojo stran, se prosto roko vzame čim dlje nazaj in se vrne nazaj. To počnemo večkrat in obrniti na drugi strani. Ponavljamo vajo z drugo roko.
 10.  Leži na hrbtu in upogne kolena, odbije kolena v desno in nato na levi, kar pomaga sprostiti mišice trebuha. Dobra praksa je dokončati to vajo.

Če opravite vaje s kiljo požiralnika, morate natančno nadzorovati dihanje, ker napačno dihanje lahko zmanjša vse napore na nič, povečuje pritisk v trebuhu in potisne organe v prsni koš.

Toda pri zdravljenju kile esophagusa se aktivno izvaja tudi dihalna gimnastika, ki je pogosto povezana s telesno aktivnostjo. Živahen primer takšne kombinacije je prva in tretja vaja zgoraj opisanega kompleksa.

Tukaj je nekaj primerov vaje dihalne gimnastike s kiljo požiralnika:

 • V položaju na hrbtni strani na hrbtu vzemite dih, malo zadržite dih in izdihnite.
 • Dihanje prsnega koša: v stojnem ali sedečem položaju položimo eno roko na prsni koš, drugi pa na zgornji trebuh. Globoko vdihnite zrak, nadzirate, da se prsni koš dvigne in želodec ne spremeni svojega položaja. Nato izhlapimo vse skupaj s prsnim košem. Trebušne mišice ne smejo sodelovati v dihalnem procesu.
 • V spodnjem položaju na strani s povišanim zgornjim delom telesa (lahko položite roke na tla, tako da je razdalja od rame do tal približno 15-20 cm) globoko vdihnite in izstopite iz trebuha. Izhlapevanje je počasno, želodec ni umaknjen.
 • Za učinkovitejše treniranje mišic diafragme pri izdihu je priporočljivo, da se v trebuhu črpate in dovolj močno. Toda taka vaja je mogoča samo v drugi fazi vaj in le z dovoljenjem zdravnika.
 • Vaja za sprostitev in sprostitev trebušnih mišic. Ležimo na hrbtu, začnemo dihati počasi in enakomerno, miselno predstavljamo, da je trebuh morje, na katerih valovi jadrnica pluje navzdol in se dviga. Občutek sproščanja, opravljamo enostavno masažo trebuha, ki ročno krožno gibanje ročno v smeri urinega kazalca približno 50-60 krat.

Dihalne vaje s kiljo požiralnika povzročajo, da se mišice diafragme obremenijo in se sprostijo, s tem pa jih usposabljajo in povečajo ton mišic samih in sosednjih vezi. Te vaje so še bolj učinkovite kot fizične, ker je diafragma globoko v telesu, brez drsnic in muh z rokami pa lahko vpliva na ton mišic, če je dihanje napačno.

Izvajanje fizičnih in dihalnih vaj s kiljo požiralnika se priporoča 3-4 krat na dan. Za vadbo traja 10-15 minut, saj prekomerno utrujenost s kili esophagealnega odpiranja diafragme ne deluje.

Dobra fizična in dihalna gimnastika za diafragmo se prav tako štejejo za dolge sprehode na svežem zraku. Za takšne sprehode je bolje izbrati gozdnate površine in parke, kjer lahko dihate v polnih prsih in s tem trenirate oslabljeno diafragmo.

Joga in masaža s kili esophagus

Poleg splošno sprejetih so tudi netradicionalne metode zdravljenja kile požiralnika: joga in masažnih postopkov v kombinaciji z dihalno gimnastiko. Na prvi pogled prispevajo le k zmanjšanju simptomov bolezni, vendar je pri natančnejšem pregledu terapevtski učinek takih postopkov opazen, če se izvajajo redno in pravilno.

V nasprotju z vadbo, ki se nanaša na to, kdaj je hiatalna hernija dvoumno, ki jih mnogih virov joga priporočljiva, ki temelji na dejstvu, da asan vključujejo ohranjanje statični položaj in ne vključuje nobenih nenadnih gibov. Toda izbiro asan je prav tako treba razumno obravnavati. Niso vsi lahko koristni za kile požiralnika.

Na primer, s poslabšanjem dihalnih vaj v obliki vreče s peskom na trebuh in zvijanje hatha joge, ki povečujejo pritisk znotraj trebuhu in tako pripravniki zaslanja ne bo najboljša izbira. Toda obrnjene pozicije, ko se notranji organi na vrhu ustvarjajo odpornost proti dihanju, se lahko izvajajo z dovoljenjem zdravnika.

Po nekaterih študijah diaphragmatični živec, ki izvira iz materničnega pleksusa, vpliva na stanje diafragme in njegovo sposobnost sklepanja pogodbe. Spastična napetost stopalskih mišic vrat lahko stisne živčna vlakna, ki posredno vplivajo na mišični ton diafragme, ki jo inervira membranski živec. Z drugimi besedami, mišične objemke lahko štejemo za enega od razlogov za razvoj kile požiralnika. Mimogrede, tak simptom, kot je grlo v grlu, je lahko tudi posledica mišičnih objemk v vratu.

Z namenom, da razvijejo cervikalno regijo in odstranijo mišične spone, so najbolj obetavne Simhasana, bhujangasanu, dhanurasana, shalabhasanu. Toda za usposabljanje diafragme je popolno diafragmatično dihanje, ki mora biti glede na tezo joge globoko, gladko, gladko in brezhibno, popolnoma prilega. Dolžina navdiha mora ustrezati trajanju izdiha.

Pri bolnikih z požiralnika kile je dihanje mora postati norma, ki je dosežen z rednimi in precej dolgočasno vadbo, saj lahko veliko joga zdi dolgočasen in izguba časa, saj so njeni rezultati vidni takoj.

Z refluksom so dobri rezultati praksa kapalabhati, kar pomeni nadzor nad dihanjem za trening membrane (pasivno vdihavanje in aktivno izdihavanje, pri katerem sodelujejo trebušne mišice). Za izboljšanje prebave in motilitete gastrointestinalnega trakta je primerna praksa agnisar kriya - tehnika omejevanja trebušnih mišic.

Izločanje prebavnih encimov je neposredno odvisno od stanja centralnega in avtonomnega živčnega sistema. Sprostitveni postopki lahko posredno vplivajo na pogodbeno delovanje gastrointestinalnega trakta in izločanje prebavnih encimov, kar pomaga znatno zmanjšati pogostost refluksa in normalizirati kislost želodčnega soka.

Sama po sebi, joge vaje s kilo požiralnika ne moremo obravnavati kot polnopravni način za zdravljenje bolezni. To so precej načini preventivnega načrta, vendar v kombinaciji z zdravljenjem z zdravili in vadbami terapevtske terapije z njihovo pomočjo lahko dosežete dobre rezultate.

Pomoč pri kili pri požiralnikih in postopkih masaže. In to je lahko ročna masaža, ki jo izvaja specialist, in individualne vaje, ki jih lahko naredite sami doma.

Kar se tiče pomoči ročnih terapevtov, je bilo prej mišljeno, da zdravijo le patologijo kosti in sklepov. Do ročnega zdravljenja do danes pride veliko bolezni gastrointestinalnega trakta. Profesionalcu ne bo težko obnoviti normalnega položaja organov v nekaj minutah ali celo sekundah, s pritiskom na določene točke. Prvič, njihov cilj je sprostitev diafragme, nato pa gibanje želodca in črevesja skozi požiralnik v njej.

V samo nekaj postopkov ročnega terapevt lahko "naučil" traktu organov v normalnem položaju prebavo, prilagoditi tlak znotraj trebuha, normalizira delovanje želodca in črevesja, izboljša tonus mišice diafragme. Glavna stvar je, da bi moral biti strokovnjak za vaše podjetje, zato je treba izbrati ročnega terapevta zelo skrbno, na podlagi povratnih informacij drugih bolnikov in rezultatov zdravnikovega dela. V idealnem primeru bi morala biti oseba z zdravstveno izobrazbo ustreznega profila.

Če pa ni dober kiropraktik, ne obupajte. V tem primeru lahko ukrepate na načelu "pomagajte sami", tj. Izvajajo posebne masažne vaje, dostopne vsem. Vzemimo primere takšnih vaj s kiljo požiralnika:

 • Spodaj in zgornji del telesa položimo s pomočjo vzglavnikov ali posebnih valjev, ki so nekoliko dvignjeni nad nivojem tal. Roke se stisnejo v pesti, tako da sta dva prsta ravna (običajno, indeks in sredina). Prsti obeh roka se pritisnejo proti območju medijastina pod obalnim lokom v samem središču vzdolž osi hrbtenice, ki se nekoliko pomakne na tem mestu navzgor in na desno, proti prsnemu košu.

Ko globoko vdihnemo, iz zraka vdihnemo in hkrati poskušamo prsti priti čim manj pod rebri. Počasi, pazljivo, v nekaj obiskih. Zdaj, z naporom, da se razkrijejo prsti, s čimer poskušate premakniti želodec navzdol in levo, kjer mora biti v normalnem položaju.

Za korekcijo položaja želodca je lahko strogo pri izdihu, večkrat ponovite vajo. Če je vse opravljeno pravilno, potem po 3-5 ponovitvah v grlu pride do vlečnega občutka zaradi premikanja požiralnika in napetosti njenih sten ter bolečine v epigastriju.

 • Zdaj se usedite in malo nagnite naprej, upognite prsno hrbtenico. Pred vajo se sprostimo čim bolj. Podložki 4 prste vsake roke (razen velikega) so nameščene pod ustreznim obalnim lokom, tako da so črte, ki jih tvorijo prsti, vzporedne med seboj in na središčno os telesa. V tem primeru bi morali palci ostati vzporedni z zemljo in se blazinice dotakniti skozi posebej oblikovano kožno gubo.

Zdaj globoko vdihnite in med njo poskušamo premakniti kožo pod palcem gor. Pri izdihu izvajamo povratno gibanje, premikanje in stiskanje kože navzdol in hrbtenico.

Priporočamo, da se oba masažna vadba ponovita 3 do 6-krat, pri čemer traja navdih in traja od 6 do 8 sekund. Začnemo in končamo masažo, priporočamo gibanje gibov v krogu v zgornjem delu trebuha. To morate narediti v smeri urinega kazalca. Ta postopek bo pomagal sprostiti mišice trebušne stene. To isto vajo je priporočljivo narediti za izboljšanje prebave, ko se v želodcu občutijo občutki težnosti. Preprečuje stagnirajoće pojave, nežno spodbuja gibljivost želodca in črevesja.

Masaže (razen sprostitvenih vaj za trebušne stene, ki izboljša prebavni proces), kot tudi vse druge vaje s kilo požiralnika v nobenem primeru ni mogoče izvesti s polnim želodcem, saj lahko takšne manipulacije sproži refluks, spahovanje, kolcanje in drugih neprijetnih simptomov kile.

Priporočila za izbiro vaja

Ne glede na to, kako varni so zgornje vaje, je priporočljivo, da se pred vsako uporabo ustrezno posvetuje z zdravnikom. Navsezadnje, kar je koristno pri drsni kili ezofagusa, lahko škoduje fiksni varianti (parestezije), kar povzroča, na primer, kršitev hernija. Za ljudi s tovrstno boleznijo bodo vaje koristne v rehabilitacijskem obdobju po operaciji, saj so odlično preprečevanje ponovitve kile.

Izbira učinkovitih vaj je odvisna od stopnje razvoja patologije. Ker skoki pomagati želodca in požiralnika sprejme normalen položaj bo ustrezna za 1 in 2 stopinji v aksialni (drsenje) kila požiralnika, in 3 bolj primerne masaže gibanja, pod katerimi imajo strogo smeri in večji vpliv na izbokline v organih prsnega koša kot navadne vibracije.

Po fiksni hiatal kila ravnanja samo-masaža je zelo nevarno, saj je prebavni sistem že močno vpet v phrenic luknjo, ki povečuje tveganje za ščipanje, ogroža življenje bolnika. Zato je treba takšne postopke zaupati strokovnjakom.

Terapevtska gimnastika s kiljo požiralnika je tako imenovana, da njeno načelo ni "več", temveč "pogosteje in v zmernih razmerah". Ni nujno, da vaje vključijo veliko število različnih vaj in naložijo telo pol ure ali več. Naj bodo boljši 3-4, vendar z dovolj ponovitvami, da dosežejo 10-15 minutni tečaj, ki je vreden ponoviti med obroki 3-4 krat na dan.

Aktivni življenjski slog, postopki masaže, fizične in dihalne vaje s kiljo požiralnika so polnopravne metode zdravljenja bolezni, ki jih ni mogoče zanemariti, še posebej, ker imajo veliko manj stranskih učinkov kot medicinska terapija. Vendar je treba razumeti, da je vsaka bolezen slabi telo, zato bo pretirana vadba izčrpa le njegove moči, zato je potrebno, da se ukvarjajo s to boleznijo, pa zmerna da bi jim pomagali obnoviti.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.