^

Varnost in preprečevanje poškodb potapljanja

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Potapljanje je relativno varen hobi za zdrave, ustrezno usposobljene in usposobljene ljudi. Obstajajo tečaji o varnosti potapljanja, ki jih ponujajo nacionalne potapljaške organizacije.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Varnostni ukrepi za potapljanje

Verjetnost se lahko zmanjša barotravma aktivno tlačno izravnavo v različnih zračnih prostorih, vključno z masko (piha zrak iz nosu na masko) in srednjega ušesa (zehanje, požiranju ali opravlja Valsalva sprejem). Potapljači izognili dih in dih običajno med dvigom, ki ne sme biti hitreje 0,5-1 metrov na sekundo, hitrost postopoma izkoristil odpraviti N in sprostitev zraka napolni votlino (npr pljuča, sinusov). Sodobna priporočila za dodatno izenačitev tlaka vključujejo tudi stopnjo dekompresije 3-5 minut na globini 4,6 m (15 ft). Poleg tega potapljači ne smejo uporabljati zračnega prevoza v 15-18 urah po potapljanju.

Potapljači morajo poznati določene pogoje, ki otežujejo potop (npr. Slaba vidljivost, močni podvodni tokovi) in se jim izogibajte. Nizka temperatura vode je še posebej nevarna za hiter razvoj hipotermije, ki ogroža hitro izginjanje treznosti uma in spretnosti ali smrtno aritmijo pri ljudeh, ki so pred njo. Ni priporočljivo, da se sam potopite.

Uporaba kakršne koli količine alkohola in drog pred potapljanjem lahko povzroči nepredvidljive in nepričakovane posledice na globini in je treba izključiti. Zdravila, ki jih predpiše zdravnik, redko preprečujejo potapljanje, če pa je bilo zdravilo predpisano za zdravljenje bolezni, ki je kontraindikacija za potapljanje, je bolje, da ga zapustite.

Kontraindikacije za potapljanje

Ker je potapljanje povezano z visokimi obremenitvami, potapljači ne bi smeli trpeti zaradi bolezni srca in ožilja ali pljuč in bi morali imeti nad povprečjem ravni izmenjave kisika. Potapljanje je kontraindicirano pri boleznih, pri katerih lahko pride do motenj v zavesti, budnosti in kritičnosti. Če kakšne bolezni povzročajo dvome kot možne kontraindikacije za potapljanje, je potrebno posvetovanje s priznanim strokovnjakom.

Posebne kontraindikacije za potapljanje

Medicinske kontraindikacije za kopanje Primeri bolezni in neželeni učinki
Bolezni pljuč Bronhialna astma v aktivni obliki, KOPB, cistična fibroza, bronhiektazija, intersticijska pljučna bolezen, spontani pnevmotoraks v anamnezi
Kardiovaskularne bolezni Ventrikularne aritmije v zgodovini, koronarni bypass, srčno popuščanje, IHD
Psihične bolezni Panika in fobija
Ekološke bolezni Ingealna dimeljska kila
Nevrološke bolezni Konvulzije, omedlevica
Presnovne bolezni Inzulinsko odvisni diabetes mellitus, presežek telesne mase
Izolirane votline v telesu (nezmožnost izenačevanja tlaka) Ciste v pljučih, zlom buprenega membrana, okužba zgornjih dihal, alergijski rinitis
Nosečnost Povečana pogostnost prirojenih malformacij, smrt ploda
Slabo fizično usposabljanje  
Hudo gastroezofagealni refluks Poslabšanje zaradi slabljenja gravitacije na trebuhu, ko je potopljeno
Otroci, mlajši od 10 let  
Vročinska aerofagija Razpad gastrointestinalnega trakta ob vzponu zaradi zaužitja stisnjenega zraka na globini

trusted-source[5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.