^

Adolescence

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Mladost je obdobje, ki se začne približno pri starosti 10 let in traja do konca starostne šole ali do 21 leta, v katerem so otroci izpostavljeni občutnim fizičnim, intelektualnim in čustvenim spremembam. Pomoč otroku skozi to obdobje ni enostavna naloga za starše in zdravstvene delavce.

Na srečo, najstniki imajo dobro telesno zdravje, ampak psihosocialne težave so razširjena, tako da tudi normalen človek bori z protislovij v svoje lastne individualnosti, avtonomije, spolnost, medosebne odnose. "Kdo sem jaz, kam grem, kako se povezujem z vsemi temi ljudmi v mojem življenju?" - to so glavna vprašanja, ki zasedajo misli večine mladostnikov. Mnoge vedenjske anomalije, ki se začnejo v adolescentnem obdobju (npr. Kajenje, uporaba drog, nasilje) so možni vzroki smrtnosti v poznejši starosti.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Fizični razvoj mladostnikov

Vsi organi in sistemi, pa tudi organizem kot celota, so v obdobju adolescence največji; najbolj presenetljive spremembe se pojavijo pri žlezah pri deklicah, spolnih organih in dlakah pri mladostnikih obeh spolov. Četudi ta proces poteka normalno, otrok potrebuje čustveno podporo. Če je čas kršen, zlasti pri dečkih s poznim razvojem ali pri dekletih z zgodnjim, je verjetno razvoj dodatnega čustvenega stresa. Večina fantov, ki se počasi razvijajo, ima ustavno zamudo in nato dohiteva svoje kolege. Vendar pa je treba otrok preučiti, da izključi patološke vzroke.

Mladostniki so potrebni pri organizaciji racionalne prehrane, vadbe, načina življenja, posebno pozornost je treba nameniti pomenu različnih dejavnosti, kot so šport, umetnost, družabne dejavnosti in vloga javnih služb v življenju posameznikov. Relativna zahteva organizma za beljakovine in kalorije (g ali kcal / kg telesne mase) se postopoma zmanjšuje od konca prvega leta do konca mladostnega obdobja, medtem ko se absolutna zahteva poveča. Ob koncu mladostnega obdobja je potreba beljakovin 0,9 g / (kg x dan); Povprečna poraba energije je 40 kcal / kg.

Spolnost mladostnikov

Poleg prilagajanja spremembam, ki se pojavljajo v njihovih telesih, se morajo mladostniki navaditi na vlogo odraslih moških in žensk in ne podlegati spolni privlačnosti, kar je lahko zelo močno. Potrebno je določiti odnos do sebe, pa tudi odnos z nasprotnim spolom; preden nekateri najstniki postavljajo vprašanje o spolni samozaposlenosti. Manj elementov človeških izkušenj združuje telesne, duševne in čustvene vidike tako globoko kot spolnost. Izjemno pomembno je pomagati najstniku pri zdravem oblikovanju spolnosti, vključno z vprašanji morale in ustvarjanjem družine.

Intelektualni razvoj mladostnikov

Ko najstnik naleti na težje naloge v šoli, začne sama določati področja, ki so mu dani lažje in ki so težje. Teža odločanja o prihodnji karieri se povečuje in mnogi najstniki nimajo jasno določenega cilja, čeprav postopoma določajo področja, ki jih zanima in v katerih so nadarjeni. Starši in zdravniki bi se morali zavedati priložnosti najstnika, pomagati pri oblikovanju realnih pričakovanj in biti pripravljeni prepoznati ovire za učenje, ki zahtevajo popravek, kot so težave z učenjem, pozornost in napetost v šoli.

Čustveni razvoj mladostnikov

Čustveni vidik je najtežja, pogosto izzivna potrpljenja staršev, učiteljev in zdravnikov. Čustvena labilnost je zelo pogosta, kot je frustracija, ki se pojavlja zaradi poskusov, da se takoj razvijejo na več načinov. Večji del konfliktov se razvija zaradi želje najstnika, da ima več svobode, ki se sooča z najmočnejšim instinktom staršev, da zaščiti svojega otroka pred težavami. Komuniciranje je lahko težavno tudi v stabilnih družinah in se poslabša, če sta starša razvezana ali se sama doživljajo čustvene težave. Zdravniki lahko v veliko pomoč pri tem, da mladostnikom in njihovim staršem nudijo razumno, resnično pomoč in podporo pri vzpostavljanju odnosov v družini.

trusted-source[14], [15]

Medicinski problemi v adolescenci

Čeprav mladostniki trpijo zaradi istih bolezni kot mlajši otroci, so na splošno zdrava skupina. Mladostnike je treba še naprej cepljati v skladu s priporočenim časovnim razporedom). Mnogi v tej starosti so zaskrbljeni zaradi mladostnih aken; Ta problem je treba obravnavati, saj zmanjšuje samozavest. Poškodbe so zelo pogoste v mladostnem obdobju, najpogosteje po športnih ali poškodovanih avtomobilih. Nasilje, včasih z uporabo orožja, je vsakodnevna grožnja pri nekaterih skupinah mladostnikov.

Debelost je eden najpogostejših vzrokov za obisk adolescentnih klinik. Večina primerov debelosti je povezana s prekomerno prehrano, pogosto v kombinaciji s sedentarnim življenjskim slogom. Genetska nagnjenost je pogosta, geni, odgovorni za debelost, so že bili ugotovljeni. Definicija indeksa telesne mase (BMI) se šteje za pomemben vidik ocenjevanja fizičnega razvoja. Primarni endokrin (npr. Hiperkortizem, hipotiroidizem) ali presnovni vzroki debelosti so redki. Hipotiroidizem kot vzrok je treba izključiti in ga je mogoče domnevati s pomembno zaostalnostjo rasti. Če ima otrok majhno višino in ima hipertenzijo, je treba prevzeti Cushingov sindrom. Zaradi debelosti mladostniki pogosto imajo diabetes mellitus tipa 2. Kljub velikemu številu obstoječih pristopov je zdravljenje debelosti eden najtežjih problemov.

Infekcijska mononukleoza je še posebej značilna za adolescenco. Pomemben problem so spolno prenosljive bolezni, okužba sečil (IMS) je pogosta pri dekletih. Nekatere endokrine motnje, zlasti patološko ščitnico, se pogosto pojavljajo pri mladostnikih, pa tudi pri menstrualni disfunkciji. Pomanjkanje železa je relativno pogoste pri mladostnicah. Čeprav so redke, lahko pa se pojavijo tudi onkološke bolezni, kot so levkemija, limfom, tumorji kosti, možgani.

Psihosocialne motnje v mladostništvu

Zdravniki se morajo zavedati visoke incidence psihosocialnih motenj, ki se pojavijo v tem težkem obdobju življenja. Depresija je pogosta in jo je treba aktivno prepoznati. Sami in zlasti samomorilni poskusi so pogosti. Anksiozna motnja se pogosto kaže v adolescenci, pa tudi čustvena labilnost. V času adolescence se lahko pokaže prvenec obstoječe duševne bolezni. Kršitev odnosa do hrane, zlasti pri deklicah, je pogosta. Nekateri pacienti se odločijo za izredne ukrepe za skrivanje anoreksije ali bulimije.

Težave v šoli, zlasti če so povezane s težavami pri učenju predmeta ali problemov s pozornostjo, lahko reši zdravnik, ki mora tesno sodelovati s šolskim osebjem in starši. Spremembe v okolju in včasih z zdravili lahko znatno izboljšajo položaj težav učencev.

Stalna skrb je zloraba psihoaktivnih snovi, kar predstavlja psihosocialni problem. Ekstremna uporaba alkohola in kajenja, ki ji sledita marihuana in druga zdravila.

Zdravnik, ki je uspel zgraditi odprt, zaupanja vreden odnos s najstnikom, lahko pogosto sami identificira te težave, nudi podporo in praktične nasvete ter lahko po potrebi poda najstnikovo soglasje k bolj poglobljenemu preizkusu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.