^

Biokemijske analize v nosečnosti

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Biokemijska analiza med nosečnostjo se nanaša na obvezne teste. S pomočjo biokemičnega testa krvi lahko ugotovite prisotnost žarišč vnetja v telesu, ugotovite kršitve pri delu vseh sistemov in organov.

Za analizo venske krvi na prazen želodec, na predvečer je bolje, da ne jedo hrane s konzervansi, maščobo, pijemo samo vodo bolje. Analiza se opravi ob registraciji, pri 28 in 34 tednih.

Podroben pregled krvi omogoča, da se seznanite s temi kazalniki:

 • Vsebnost beljakovin (albuminov, globulinov).
 • Vsebnost lipidnih frakcij (fosfolipidi, trigliceridi itd.).
 • Vsebnost frakcij ogljikovih hidratov, glukoze.
 • Vsebnost encimov (holinesteraza, kreatin kinaza, lipaza itd.).
 • Stanje elektrolitske bilance (odstotek železa, kalija, magnezija, natrija, fosforja itd.).
 • Identifikacija markerjev pomanjkanja železa - serumsko železo, LHS, transferrin, feritin.
 • Vsebnost bilirubina v krvi.
 • Vsebnost sečnine, kreatinina, sečnine.
 • Vsebnost protiteles.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Koga se lahko obrnete?

Analiza feritina v nosečnosti

Analiza feritina v nosečnosti je velika diagnostična vrednost. Na podlagi analize podatkov lahko opredelijo v zgodnji fazi razvoja anemijo zaradi pomanjkanja železa, in v nosečnosti je zelo pomembna, zaradi pomanjkanja železa ponavadi trpi ne samo mati, ampak tudi plod (povzročijo razvoj kisika stradanja).

S pomočjo analize je mogoče ne le diagnosticirati anemijo v času, temveč tudi oceniti zaloge železa v telesu, prepoznati žarišča kroničnega vnetja, diagnosticirati tumorske bolezni.

Analiza feritina je najprimernejša metoda za diagnosticiranje feritina. Prav tako omogoča oceno kakovosti asimilacije železa sorazmerno z odstotkom feritina v krvi. Običajno feritina 13-150 g / L. Če njegove odstotna povišanja do400 g / l ali več, potem pa predlaga jetri patologij v akutni ali kronični fazi kronične odpovedi ledvic, v nekaterih neoplastične bolezni (pljučni karcinom, karcinom kolona, karcinom lezija jetra, prostata, levkemija v akutni fazi, Hodgkinova bolezen). Če je vsebnost feritina manjša od 10-15 μg / l, se pojavi nekomplicirana pomanjkljivost železa.

Krv za analizo je bolje vzeti zjutraj, na prazen želodec, zadnji obrok ne bi smel biti pred 8 urami, hrana pa mora biti lahka in ne-kalorična. Tudi analize ni mogoče izvesti, če se zdravljenje izvaja vzporedno.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Analiza sladkorja v nosečnosti

Analiza sladkorja med nosečnostjo se ponavlja večkrat v času brejosti. Prihodnja mati donira ne le urin, temveč tudi krv za sladkor - zato lahko spremljate fiziološke spremembe v telesu in pravočasno, da opazite takšno kršitev kot sladkorno bolezen.

Nosečnost je eden od dejavnikov, ki prispevajo k razvoju sladkorne bolezni, zato je treba v "zanimivem" položaju posvetiti posebno pozornost ravni glukoze v krvi in urinu. V skupini za tveganja so tiste nosečnice, ki:

 • Imajo dedno nagnjenje k diabetiki.
 • Nosečnica je starejša od 35 let.
 • Nosečnica ima prekomerno telesno težo ali je določila debelost.
 • Prej nosečnost je bila zapletena ali končana z splavom.
 • Nosečnica je bila zdravljena zaradi neplodnosti s hormoni.
 • Nosečnica je že imela velike otroke (to kaže na latentno obliko diabetesa).

Za izvedbo analize o sladkorju v nosečnosti je potrebno dvakrat - za 8-12 in 30 tednov. Če je bila ob prvi dobi zabeležena zvišanje koncentracije sladkorja v krvi, se izvede dodaten TSH test, s katerim se preveri, kako se trebušna slinavka spopada z njeno nalogo. Pravično je dati krv sladkorju zjutraj na prazen želodec, da ne dobimo napačnega rezultata.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Analiza koagulacije med nosečnostjo

Analizo koagulograma v nosečnosti mora izvesti vsaka ženska. S pomočjo te analize lahko ugotovite, kako hitro se strjuje krv in se fiziološko izloča krvavitev. Premik stopenj koagulabilnosti lahko povzroči zelo resne zaplete v nosečnosti. Torej, nagnjenost k trombozi lahko povzroči kap, srčni napad, vensko trombozo in tudi povzroči splav. Tudi visoko stopnjo krvnih strdkov lahko vpliva na zdravje ploda - povzroči nastanek možganskih nenormalnosti.

Koagulogram je treba skozi nosečnost analizirati vsaj trikrat. Za predajo vzorca krvi je potreben prazen želodec, zadnji obrok ne sme biti pred 8 urami. Če obstajajo odstopanja pri rezultatih koagulacijskih testov, boste morda morali ponovno zasidrati kri ali opraviti dodatno preiskavo. Če ima nosečnica verižne žile, bolezen jeter ali avtoimunske patologije, je treba analizo dati več kot trikrat, tudi če je nosečnost brez nevarnih zapletov.

Normalna analiza koagulacije med nosečnostjo:

 • Vrednost APTTV je 17-20 s;
 • Pomen fibrinogena - do 6,5 g / l;
 • Pomembnost lupusnega antikoagulanta ni;
 • Število trombocitov je 131-402 tisoč / mkl;
 • Vrednost protrombina je 78-142%;
 • Trombinski čas je 18-25 s;
 • Vrednost D-dimerja je 33-726 ng / ml;
 • Vrednost antitrombina III je 70-115%.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38]

Analiza lupusa v nosečnosti

Analizo lupusa v nosečnosti je treba izvajati neizogibno, saj lahko bolezen nastane v neizraženi obliki, vendar pozneje pomembno otežuje potek nosečnosti. Lupus v nosečnosti lahko povzroči:

 • Pre-eklampsija je huda bolezen, v kateri vpliva delovanje ledvic in krvni tlak narašča.
 • Nenamernost nosečnosti. Četrtino nosečnosti z lupusom se spontano prekine ali povzroči mrtvorojenost.
 • Rojstvo pred rokom.
 • Intrauterinska rast in razvoj ploda.
 • Placentalna tromboza. Zaradi imunskega konflikta se v lupusu oblikuje veliko število fetusov, kar vodi v zmanjšanje prepustnosti posteljice in pomanjkanja hranilnih snovi in kisika v plodu.

Ko je lupus potrjen pri nosečnici v kronični obliki, je individualni režim zdravljenja pripravljen tako, da ne le podpira materinega telesa, temveč podpira njeno normalno rast in razvoj. Če se protitelesa Ro in La odkrijejo v krvi ženske, to pomeni, da bo prihodnji otrok že imel neonatalni lupus, ki se kaže v izpuščaju in zmanjšanju ravni trombocitov. Toda po 3-6 mesecih prehaja bolezen, vendar je možno, da bo dojenček imel blago srčno patologijo, ki zahteva dodatno zdravljenje.

trusted-source[39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Analiza protiteles v nosečnosti

Analiza za protitelesa med nosečnostjo poteka, da se izključi možnost konfuzije rhesus med materjo in nerojenim otrokom. Če ima bodoča mati negativen Rh in ima plod pozitiven, pogosto postane razlog za splav ali povzroča hemolitično bolezen pri otroku. Bolje je, da obravnava vprašanje določanja Rhesus krvno skupino in ugotoviti, ali obstaja alloimmune eritrocitnih protiteles v krvi pred nameravate zanositi ali povojih, naj sprejme potrebne ukrepe za nosečnice. Če je bodoča mati Rh pozitivna in je plod negativen, potem nosečnost ni ogrožena in ni razlogov za nastanek hemolitične bolezni.

Protitelesa so specifični proteini, povečanje ravni nekaterih od njih lahko negativno vpliva na zdravje nerojenega otroka. Če je vsebnost protiteles večja od 1: 4, bo potrebno nadzorovati plod nad ultrazvokom. Če se skozi nosečnost titer protiteles ne poveča, je to predpogoj za uspešen razvoj ploda.

Za testiranje protiteles proti krvi v nosečnosti je bolje zjutraj in predvečer ne jeste preveč maščob in beljakovin. Pri potrditvi dejstva Rh-konflikta in z visokim titrom protiteles, se odloča o posebnem kajenju nosečnosti.

Biokemijska analiza med nosečnostjo omogoča spremljanje sprememb v telesu bodoče mame med nosečnostjo in v zgodnji fazi diagnosticiranja nenormalnosti in zagotovitve učinkovite in pravilne obravnave problema.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.