^

Krvni test za hCG med nosečnostjo: interpretacija rezultatov

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ena najpomembnejših laboratorijskih študij v porodništvu je analiza hCG med nosečnostjo ali določanje humanega horionskega gonadotropina v krvi.

To je pozitivna analiza hCG v zgodnji nosečnosti je jasen pokazatelj uspešnega jajc oploditev, zigota tvorbe, ki ji sledi blastociste - z uvedbo maternice endotelija ji trofoblast in začetek razvoja zarodka.

HCG - kaj je to?

HCG je gonadotropom, biološko aktivna heterodimerni glikoprotein spojina več kot dvesto aminokislin, t.j. Hormon dobimo nekaterih biokemičnih procesov med nosečnostjo. V sestavi hCG sta dve podenoti - alfa in beta. Alfa-podenoto sestavljen iz 92 aminokislin, veljajo enake hormone, kot luteinizirajoči (LH), folikle stimulirajoči hormon (FSH) in ščitnico stimulirajoči (TSH). In  z vobodnaya beta-podenote humanega horionskega gonadotropina  (beta HCG) je sestavljen iz 145 amino kislin, in določa edinstvene lastnosti hormona.

Imenuje se horionski, ker ga proizvaja začasni organ zarodka - njena vila - s chorionom. Postopek nastajanja koriona iz trofoblastnih celic in ekstembrionske mezoderme notranjega blastocistnega lista nastane takoj po njeni pritrditvi na maternično steno.

Po približno enem tednu horionskega trofoblast celice začnejo proizvajati humanega horionskega gonadotropina, ki sodeluje z receptorji LHCG zarodek in pomaga ohraniti rumenega telesca do 8. Tedna nosečnosti. To je zelo pomembno funkcijo hCG med nosečnostjo, glede na postavitev in delovanje placente sintetiziramo s corpus luteum drugi HCG - progesterona, ki podpira supresijo nosečnosti ovulacije stimulirajočega transformacijo endometrija in tvorbo kapilarne mreže.

Poleg tega hCG zaradi negativnega naboja odstranjuje imunske celice mame iz zarodka in preprečuje zavrnitev ploda v prvem trimesečju. Tudi ta hormon igra vlogo pri proliferaciji embrionalnih celic. Po njihovi diferenciaciji v vrste tkiv in popolni tvorbi posteljice (v četrtem mesecu nosečnosti) sinteza hCG prevzame placento.

Pri 85% nosečnic se je raven hCG v krvi podvojila vsakih 48-72 ur v prvih štirih tednih nosečnosti. Hormon najprej najdemo v krvi, nato pa v urinu.

Kdaj je mogoče opraviti analizo hCG med nosečnostjo in ko test za hCG kaže nosečnost? V zgodnjih fazah nosečnosti je mogoče analizirati hCG 12 dni po zamudi naslednjega meseca. Krvni test bo pokazal nosečnost 10-11 dni po zajemanju in na dan 12-14 dan se lahko hormon odkrije z urinom.

Čeprav so ravni hCG v urinu običajno nižje kot v serumu, se izločanje hormona pri ledvicah uporablja v hitrih testnih trakovih. Na vprašanje, kaj je bolj zanesljivo - analiza HCG ali test nosečnosti? - Akušenci-ginekologi poudarjajo večjo občutljivost hCG analize v krvi. To pomeni, da lahko pri preučevanju krvnega vzorca ugotovite, ali je nosečnost nekaj dni prej kot pri uporabi testa.

Poleg tega, če se ženski preskus nosečnosti uporablja kratek čas po domnevni zasnovi, ko raven hCG, vključno z urinom, ni dovolj visoka, dobimo lažno negativen rezultat. Glejte tudi -  Preskus nosečnosti doma

Indikacije za postopek HCG med nosečnostjo

Najprej analiziramo hCG med nosečnostjo, da bi potrdili nosečnost.

Tudi ta analiza omogoča spremljanje nosečnosti, zlasti pri diabetesu in gestozah pri nosečnicah; vzpostaviti zamrznjeno (nerazvito) nosečnost; zgodnja diagnoza ektopične (ektopične) nosečnosti; pravočasno prepoznati in preprečiti nevarnost samovoljnega prenehanja nosečnosti (navadni splav); za določitev pomanjkanja posteljice.

Za identifikacijo genetske nenormalnosti zarodka (Patau sindrom, Downov sindrom, Edwards, Turner, Klinefelterjev, Albright) in ploda zastoj rasti nosečnosti pred rojstvom presejalne poteka - s pomočjo testa krvi za beta-hCG v časovnem 9-12 in 16-18 tednov.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Priprava

Pravila za izvedbo preskusa nosečnosti HCG so preprosta in celotna priprava za to je, da mora biti zadnji obrok 6-8 ur pred odvzemom krvi iz vene; tri dni pred postopkom naj omeji vnos beljakovin živalskega izvora in telesne dejavnosti ter ne sme vzeti nobenega zdravila. Dostava krvi je predpisana za jutranje ure - na prazen želodec.

Tehnika popolnoma ustreza metodi odvzema krvi iz periferne vene s sterilnim zaprtim sistemom za enkratno uporabo (brizgo s cevjo z iglo).

Koliko je hCG uporabljen v nosečnosti? Krv se jemlje v 10-15 minutah, dekodiranje pa je praviloma pripravljeno v dveh ali treh dneh.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Normalna učinkovitost

Absolutni kazalniki ravni korionskega gonadotropina v krvi so v nosečnosti odsotni, vendar je za vsak izraz določen obseg njegove vsebine, ki zagotavlja normalni plodni nos.

To bi bilo treba upoštevati obstoj različnih ravni enot hCG v krvni plazmi (ie / l, ie / ml ali ng / ml), so različni in zato so rezultati in analiza sprejetih pravil, ki povzroča veliko težav v nosečnosti.

Normalno je analizirati hCG v zgodnji nosečnosti z naslednjimi indikatorji: 1- 2 tedna - 25-300 mIU / ml (mU / ml), 2-3 tedne - 1500-4900. Hkrati se lahko v zgodnji fazi zdi normalno, da se hCG poveča za 35% za 48 ur ali 50% - vsakih 72 ur.

Sprejeta norma analize hCG med nosečnostjo v tednih od trenutka zanositve (v mIU / ml) je:

  • v obdobju 3-4 tednov - 1110-31500;
  • 4-5 tednov - 2600-82400;
  • 5-6 tednov - 23000 -150000;
  • 6-7 tednov - 27000 - 233000;
  • 9-12 tednov - 25700- 290000;
  • 13-16 tednov - 6170-253000:
  • 17-24 tednov - 4700-165000;
  • 25 tednov in nadalje - od 3640 do 117 000.

Za obdobje 11-13 tednov je bila norma vzeta povprečna statistična vrednost v razponu od 50 000-55 000 mIU / ml. Povprečni indeksi za tedne (od 14. Do 21. Leta) so navedeni v publikaciji -  Korionski gonadotropin v krvi

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Interpretacija hCG analize v nosečnosti

Raven HCG pod 5 mIU / ml se šteje za negativno; pozitiven kazalnik, to je, ko ženska zanosi, je 25 mIU / ml in višja. Če rezultat kaže 6-24 mIU / ml, je za potrditev nosečnosti potreben drugi test (7-10 dni).

Kakšna naj bi bila analiza hCG med nosečnostjo? Kot je navedeno zgoraj, je raven tega hormona je dinamičen in se nenehno povečuje, doseže maksimalno učinkovitost v obdobju 9-12 tednov, potem pa se začne postopoma upadati, po 20 tednih se stabilizira raven, vendar hormon, ki ga proizvaja posteljice še do konca nosečnosti.

Zdravila HCG ne smemo zaznati v krvi ali urinu teden po dobavi. Norma HCG pri nosečnicah je 0-5 mIU / ml; Pri ženskah po menopavzi je lahko raven hCG do 14 mIU / ml normalna.

Pomembno je spremljati dvig in padec ravni hCG. Krvni test za hCG v zunajmaternični nosečnosti se izvaja tedensko, da se določi stopnja hormona v dinamiki, ki se izkaže za manj izrazito kot pri normalni nosečnosti. Preberite več -  Ektopična nosečnost

Znatno zmanjšanje vsebnosti tega hormona v krvi opazili v primerih ogrožena spontani splav in intrauterini razvoj, hitrega padca v rezultatih analize kažejo hCG ko zgrešil splava in v primerih, ko zarodek umre v obdobju po 9-12 tednih. Več informacij v članku -  Kako določiti zamrznjeno nosečnost?

Povečanje ravni je mogoče zaradi razvoja večplodne nosečnosti, z genetsko določenimi anomalijami ploda, diabetes mellitusom in gestozo pri nosečnicah. Tudi nivo hCG se lahko zgodi nad normo, če se bolniki zmotijo s pogoji zanositve. Toda glede na raven človeškega horionskega gonadotropina v krvi lahko zdravnik pravilno oceni gestacijsko starost ploda.

Za odkrivanje kromosomskih nepravilnosti pri plodovih nerojenega otroka poteka  predporodnih diagnozo prirojene bolezni :  analiza ultrazvoka na protein-A krvne plazme (PAPP-A), analiza ravni prostega estriola, za vzdrževanje proizvedene posteljice gonadotropa inhibin-A, kot tudi analize hCG in AFP med nosečnostjo (v obdobju 14-25 tednov). Kaj je ACE in kaj je njegova analiza, podrobno cm. -  Analiza alfa-fetoproteinom v nosečnosti

Normalna rast hCG je indikator sposobne preživetje. Po mnenju porodničarjev je pomembna pravočasna analiza hCG med nosečnostjo, saj prej, ko se ženska izve, da je noseča, hitreje lahko spremeni vse navade, ki bi lahko škodovale njeni in njenemu bodočemu otroku.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.