^

Analiza kostnega tkiva in krvi: kako izgubiti težo z njim?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Ali ste presenečeni, da iz analize kostnega tkiva lahko sklepate o nadzoru nad telesno težo? In to je tako. Povedali vam bomo, kaj morate iskati pri analizi kosti in krvi.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

N-telopeptidna snov

Ta snov je nastala kot posledica razpada kostnega tkiva. Njegovo raven je mogoče zaznati z urinom ali krvjo v laboratorij za analizo. Da bi bili testi bolj natančni, je treba urin vzeti vsak dan.

Iz te analize lahko ugotovite, ali se novo kostno tkivo hitro ustvari in ali se stara uniči. Če je drugi indikator (delitev kostnega tkiva) višji od prvega (ustvarjanje novega), potem bo raven N-telopeptida več kot 35 enot.

Če so stopnje uničevanja starega kostnega tkiva in nastanek nove kosti enake, bo N-telopeptidna snov manjša od 35 enot.

Ampak, če je raven NT veliko višja od 35 enot, potem so kosti uničene aktivno. In tudi če so videti zdrave in močne, se je proces njihovega uničenja že začel in kosti bodo kmalu postale krhke. To pomeni, da imate lahko pogoste zlome, ki jih je težko varovati.

Kaj lahko storim, da bi ohranili močne kosti?

Najprej morate ustaviti proces uničenja kostnega tkiva. Če želite to narediti, morate aktivno jemati kalcij po priporočilu zdravnika (presežek - tudi ni dober).

Toda za krepitev kosti potrebujete stalno aktivno, vendar izvedljivo vajo. Jutranja vadba, ki traja 15 minut vsako jutro, bo dobro darilo za vaše telo. Aktivno lahko povečal in kompaktno kostno tkivo.

Obstajajo tudi metode krepitve kosti. To je hormonsko nadomestno zdravljenje. Takšna zdravila, kot so fosamax, astonel, miicalcin, bodo vašemu telesu pomagala znižati raven NT in jo prenesti v normalno stanje.

Kakšen bo splošni test krvi?

Ta analiza je pokazatelj visoke ali nizke ravni krvnih celic, na katerih je odvisna kakovost krvi. Če je kazalnik premajhen, potem lahko trpijo zaradi anemije (še posebej velja za nosečnice). Ali pa ima oseba lahko levkemijo - grozljivo bolezen krvi, ki je zelo težko zdraviti.

Da bi se izognili aktivnemu poteku teh bolezni, morate vsaj enkrat letno opraviti splošno preiskavo krvi.

Analize za hematokrit in hemoglobin

Koliko krvnih celic v telesu, kakšne so njihove velikosti, je mogoče določiti s pomočjo testov za naslednje krvne snovi.

  1. Hemoglobin
  2. Eritrociti
  3. Hematokrit

Njihovi povprečni zneski bodo zdravniku omogočili, da določi koncentracijo teh snovi v telesu, njihovo raven in obseg porazdelitve po telesu.

Za ženske in moške so to različni kazalniki, zato morate poizvedovati o pravilih vašega zdravnika.

Ne pozabite na eno stvar: hitrost teh snovi je precej pod 38 enotami - to je pokazatelj razvoja anemije. Tako za moške kot za ženske.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

Analiza levkocitov

Analiza levkocitov

Te krvne celice igrajo pomembno vlogo v telesu. Pomagajo osebi, da se upira okužbam in krepi imuniteto. Kaj ima skupina levkocitov?

  1. Granulociti
  2. Monociti
  3. Limfociti

Za vsako od njih ima telo različne norme. Pomembno pa je, da veste: če je skupina veliko večja kot druga dva (do 90% celotnega števila celic), potem je to okvara v telesu.

Nevtrofilci - njihova raven je previsoka - do 80% - le, če imate okužbo v telesu. Virus lahko zviša to raven neverjetno visoko - do 90% in celo višje. Potem se dviga nivo monocitov in limfocitov.

Če je indeks teh snovi nekoliko višji od običajnih, to ni grozno. To se bo normaliziralo takoj, ko prilagodite način dela in počitek.

V normi krvnih celic bi morali imeti 4,5 - 10,6x103

Analiza trombocitov

Te krvne celice nadzirajo proces strjevanja krvi. Kako hitro ali počasi se krvni koagulati odvisna od njih. Če so trombociti precej nižji od norme - do 100.000 ali več kot 500.000, to pomeni, da telo gre skozi napačne procese hematopoeze in krvnega pretoka.

Analiza za antigene

V telesu so posebne snovi - antigeni, na katerih je odvisen, ali se bodo tumorji oblikovali in rastejo v različnih delih telesa.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Rak antigen RA 125

Ta antigen postane veliko, če ima ženska rak jajčnikov ali fibrozo. Njena raven je lahko tudi visoka, kadar se razvije cist jajčnikov ali se razvije maternična fibroza. Vzrok za zvišanje ravni antigena, imenovanega PA 125, je lahko endometrioza ali adenomatoza. Bodisi zgodnja nosečnost.

Takšen test protiteles je narejen tudi za tiste, ki trpijo zaradi debelosti. Ker je prisotnost te snovi skoraj vedno indikator razvoja benignih ali, še huje, malignih tumorjev.

Analizo tega protitelesa morajo nujno opraviti tisti, ki imajo gensko nagnjenost k raku, to je tisti, ki imajo z njimi bližnje sorodnike.

Če so simptomi ni jasno, da je oseba, ki doživlja neprijetne in nenavadne občutke ali bolečine v trebuhu, spodnji del trebuha, želodec ali črevesje, test protiteles mora tudi slediti, na katero bolezen je nagnjeni ljudje.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36]

Analiza raven železa

Ta analiza je potrebna za preverjanje delovanja srca in nagnjenosti k srčnožilnim boleznim. Norma železa v telesu je 50-90 enot, ki se merijo v ng / ml.

Če je železo v telesu več kot običajno, lahko to kaže na naklonjenost bolezni srca in krvnih žil.

Raven železa, več kot 200 enot, je lahko signal za bolezen hemoromatoze. To je genetska nenormalnost, v kateri ima oseba v krvi zvišane ravni železa. Taka visoka raven lahko pomeni tudi, da zlorabljate droge, ki vsebujejo železo. Nato so potrebni dodatni testi za ugotavljanje vzroka povišanih ravni železovega dodatka ali slabe dednosti.

Ko raven železa doseže več kot 150 enot, je znak slabe učinkovitosti ne le srca, pač pa tudi ledvic in mišic ter celo možganov. Za moške lahko to pomeni zmanjšanje libida in šibkost erekcije. Za ženske so zasvojeni s sladkorno boleznijo.

Če je železo več kot 125 enot, ni previsoko, vendar še vedno dovolj visoko, da preneha jemati vitaminske komplekse z železom. Da bi zmanjšali raven železa v krvi, je dovolj, da darovati kri večkrat kot darovalec (če ni kontraindikacij).

Če je železo normalno - lahko preprosto podprete telo z vnosom vitaminov, ki vsebujejo železo.

Če je železo manj kot normalno - to je manj kot 40 enot - lahko trpijo zaradi nespečnosti, utrujenosti v mišicah, zlasti mišic nog, napadov in povečane utrujenosti.

Izpadanje las je mogoče tudi v mejah dopustnosti (če so lase na laseh lase ali pa na vzglavniku, oblačilih veliko jih je).

Za povečanje železa v telesu je pomembno, da dobite zdravniško mnenje o jemanju vitaminskih kompleksov, ki vsebujejo železo. Potrebno jih jemati, dokler se ne pojavi anemija.

Trajanje teh dodatkov ni tako majhno - od šestih mesecev do devetih mesecev. Trajanje teh zdravil je odvisno od tega, kdaj stopnja železa stalno doseže normo - od 50 do 90 enot.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Kaj bo povedalo analizo urina, sline in las

Po opravljenih testih boste vedeli natančno sliko o tem, ali imate v telesu hormonsko odpoved. Veliko virov pravi, vam ponuja plačilo za te teste. Dejansko to ni tako. Iz teh rezultatov se lahko ali ne izračuna neravnovesje hormonov.

To dokazujejo študije, v katerih so zdravniki primerjali analize sline in krvi iste osebe v enem dnevu. Izkazalo se je, da analiza krvi in urina kaže tako različne rezultate, da natančna slika hormonskega ravnovesja v telesu ni delovala.

Kaj iskati pri analizi krvi?

Zdi se, da so vsi hormoni v telesu v običajnih mejah. Ampak še vedno zdravje ni v redu, in to je signalizirano, predvsem, po teži. Poveča se ali zmanjšuje. Oseba ne more nadzorovati svoje teže, ne da bi vedela, kaj je razlog.

Torej: povprečna stopnja hormonov v telesu se lahko bistveno razlikuje od vaše osebne stopnje, v kateri boste zdravi ali bolan. Zlasti se lahko razlikujejo naslednji kazalniki

  • Norma hormona pri jajčnikih: estradiol ali testosteron
  • Norma proizvodnje ščitničnih hormonov, na primer, ščitnični hormon

Ti kazalniki so lahko višji ali nižji od zdravniških standardov, vendar vam ustrezajo normativi. To pomeni, da mora zdravnik, potem ko odkrije nekoliko zvišane parametre nekaterih hormonov, najprej ugotoviti, kako se počutite istočasno.

Če je dobro - zdravljenje ni potrebno. Če to vpliva na vaše zdravje, potrebujete dodatne preskuse.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.