^

Kako estradiol vpliva na naše telo?

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 19.10.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Študije potrjujejo, da hormon iz skupine estrogena estradiola pomaga mišicam srca okrepiti in srce aktivneje delati. Katere skupine mišic in organov še vedno vplivajo na estradiol in kako to vpliva na gibanje našega telesa in telesne mase?

trusted-source[1], [2], [3], [4],

Kako estradiol deluje na telesu?

Kako estradiol deluje na telesu?

Estradiol (na normalni ravni v telesu) ne vpliva le na srčnožilni sistem, temveč tudi na gladke mišice. Te mišice so del mehurja in črevesja. To pomeni, da je delo teh organov odvisno tudi od količine estradiola v krvi.

Ta hormon nadzira tudi mišice okostja. Izboljša našo mobilnost, povečuje moč kostnega tkiva. Študije v športnih centrih kažejo, da če v času menopavze ženska nadzoruje raven estradiola v krvi, bo imela močnejši skelet, ne bo nagnjen k zlomu.

Kako estradiol vpliva na delovanje mišic?

Zahvaljujoč estradiolu se moč krčenja mišic izboljšuje in to naredi ženske bolj športno in primerno. Če estradiol vpliva na silo krčenja, potem tudi možnost hitrejše sprostitve.

To daje ženskam možnost, da mirneje obravnavajo stresne situacije in se upirajo stresu. Torej se utrujenost zmanjša in povečuje delovna zmogljivost. Z aktivnim učinkom estradiola se teža ne poveča, ostaja normalna.

Rezultati študije učinka estradiola na delovanje mišic so pokazali presenetljive rezultate. Znanstveniki iz ameriške države Colorado so ugotovili, da sila ročne kompresije pri tistih ženskah, ki so v času menopavze dopolnjevale rezerve estradiola, višje od žensk, ne prejemajo hormonov.

Estrogeni in šport

Če je estradiol v kombinaciji s športom, je učinek še višji. Najbolj najslabše kot rezultat študije so bile ženske, ki so se odločile za hormonsko nadomestno terapijo in delale na simulatorjih.

Znanstveniki Killlonen Jensen in ob različnih časih poskusov s hormoni, ugotovili, da estrogena v kombinaciji z aerobno vadbo izboljšuje sliko, povečuje mišične mase in količino maščob okoli pasu in stegna zmanjšuje.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Estrogeni in teža

Res je, da teža ni skočila na levo ali desno, ostala nespremenjena. Znanstveniki so se naučili zakaj. Maščobno tkivo je 6-krat lažje od mišičnega tkiva. In ko maščoba v telesu postane manjša in mišično tkivo - več, obstaja nadomestek. In masa ostaja na isti ravni.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15]

Kaj še vpliva na estrogene?

Poleg tega, da mišice rastejo močnejše, moč postane večja, utrujenost se zmanjša. Toda poleg tega postane tudi kostno tkivo močnejše. Toda ta učinek je opazen le pri kombiniranju vadbe in hormonske terapije. Ko ženska med športom ne uporablja hormonov, kostno tkivo krepi veliko počasneje.

Značilnost študije je, da imajo ženske, ki so nagnjene k debelosti, več koristi od hormonske terapije. Dejstvo je, da imajo ženske, ki imajo več mišičnega tkiva in maščob, bolj aktivno izmenjavo hormonov.

To je preprosto pojasnjeno: več maščob in mišičnega tkiva, več estrogena v njih. Torej, izmenjava estrogena je bolj aktivna. Plus - kosti in mišice žensk, ki so nagnjene k pitanju, so močnejše od tistih, ki jih imajo njihovi vitki koleni. Toda polne ženske po hormonski terapiji težijo k pridobivanju telesne mase ali preprosto ne izgubiti telesne teže, ki ostanejo v isti kategoriji teže.

Estrogeni in menstruacijski ciklus

Hormoni med menstruacijo lahko vplivajo tudi na težo in gibanje telesa, pa tudi na moč mišic. In njihova sposobnost sklepanja pogodb. To dokazuje dr. Phillipsova raziskava, izvedena leta 1993. Skupina bolnikov od 20 do 30 let med ovulacijo je opozorila na moč mišic, ki se je povečevala včasih.

Razložimo: med ovulacijo v telesu se raven hormona estradiol močno poveča, bolniki dobijo priložnost, da okrepijo svoje telo. Če se v tem času ukvarjamo z več športi, se močno poveča volumen mišic in količina maščobnega tkiva se zmanjša.

Kar zadeva obdobje menstruacije, to je čas, ko ženska krvavi, hormonski progesteron zavira nivo estradiola. In potem moč mišic izgubljena, ženska se počuti šibka, lahko ima nenadno spremembo razpoloženja, večjo utrujenost.

Poskusi dr. Sauerja leta 1996 so pokazali, da je bila takšna utrujenost in sprememba sila kontrakcij še posebej opazna v bokih in podlakti. In tudi hormonska terapija v tem primeru ni dala posebnih rezultatov. Narava je to časovno obdobje zagotovila ostalim ženskam in ne za aktivne dejavnosti.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Značilnosti dela estradiola

Študije kažejo, da ko se hormonska raven estradiola v telesu pade, postane mišično tkivo manjše. To pomeni, da je ženska videti tanjša, njena koža je bolj poševna. Toda, ko je obnovljena raven estradiola v krvi, se mišična masa ponovno obnovi v normalno stanje. Enako kot teža.

Zaradi znanstvenih raziskav je postalo znano tudi, da estradiol deluje neposredno na mišice. Zaradi svoje prisotnosti so mišice zaščitene pred vplivom prostih radikalov (snovi, ki povzročajo staranje). To je še posebej pomembno v času aktivne telesne aktivnosti (plavanje, aerobika, fitnes, tek).

Znanstveniki so ugotovili, da ko mišic izgubimo estradiol, so mišice bolj nagnjene k propadanju drobovja. Poleg tega se ne morejo celo okrevati, dokler se raven estradiola ne prilagodi.

Zavedajte se, da za normalno razvijanje mišic potrebujejo več kalorij kot ostalo tkivo. Ko izgubimo mišično maso, se maščobe manj pogosto spali in človek lahko opomore. Da bi zagotovili, da so mišice dobre, močne in maščobe aktivneje spali, je pomembno, da vzamete potrebne hormone in vadite.

Kakšno je koncentracijo estrogena v telesu, zlasti estradiol, je mogoče določiti s pomočjo hormonskih testov. Sčasoma se obrnite na endokrinologa in bodite zdravi! Kako estrogeni vplivajo na metabolizem?

Študije o vplivu estrogenov na telo kažejo, da se med vrhuncem v telesu pojavijo nepopravljive spremembe. In estrogeni prispevajo k izboljšanju številnih procesov, vključno z aktiviranjem metabolizma. Kako se to zgodi?

trusted-source[22], [23], [24]

Med menopavzo se izgubi kalij

To dokazujejo raziskave ameriških znanstvenikov leta 1991. Kadar ima ženska klimakterično obdobje, se nivo kalija v telesu precej zmanjša in te izgube so nepovratne. Zakaj je kalij manjši? Ker se raven estradiola, hormona iz skupine estrogena, izgubi. In zaradi tega zatiranja proizvodnje kalija.

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Učinek estradiola na razvoj mišic in kosti

Zaradi tega se lahko mišice razvijejo slabo, postanejo mračne in letargične. Poleg tega, če želite dopolniti telo z dobavo koristnih snovi, se bodo zaradi nizke ravni estradiola slabo prebavili. To so snovi, kot so magnezij, kalij in cink, ki so bistvenega pomena za delovanje notranjih organov.

Estradiol pomaga absorbirati te snovi in njeno odsotnost ali majhne odmerke - nasprotno. Brez kalija, magnezija in cinka bo metabolizem v telesu počasen, počasen, nato pa se bodo kopičile maščobe. Slab metabolizem upočasni tudi moč in gostoto kostnega tkiva ter negativno vpliva na delo in razvoj mišic.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39]

Vpliv estradiola na holesterol

Holesterol je slab in dober. Prvi ima negativen učinek na telo, drugi - pozitivno. Če je raven estradiola v krvi visoka, se raven dobrega holesterola dvigne, raven slabega holesterola pa se zmanjša. In obratno: nizka raven estradiola povzroča aktivnost slabega holesterola in posledično različne bolezni.

Študije kažejo, da slabi bolniki s holesterolom pri bolnikih, ki so debeli, opazujejo. Zato je treba enkrat na leto enkrat letno preverjati krvoto, da se ravni holesterola opravijo s hormonskimi testi. To bo zagotovilo priložnost za pravočasno dopolnjevanje ravni estradiola, da bi normalizirali delo celotnega organizma.

trusted-source[40], [41], [42], [43], [44], [45], [46], [47], [48], [49]

Učinek estradiola na kri

Ko estradiol v krvi ni dovolj, raste maščobe v krvnih celicah, zlasti pri ženskah z debelostjo. Posledično so takšne ženske bolj verjetno razvile sladkorno bolezen, saj se raven krvnega sladkorja tudi povečuje.

Dobra normalna raven estradiola v krvi zmanjša vsebnost maščobe v krvi in tvorbo trombusa. Če zvišate raven estradiola v normalno stanje, se izogibajte tveganju za bolezni srca in ožilja.

trusted-source[50], [51], [52], [53], [54], [55]

Estradiol in zdrav spanje

Ste opazili, da včasih ne spite dobro in celo spalne tablete ne morejo veliko pomagati? Krivci tega neprijetnega izčrpanega stanja so lahko spet hormoni. Če v krvi ni dovolj estradiola - spolni hormon iz skupine estrogena - oseba v sanjah ne more počivati v celoti. Tudi njegova rast je zaradi tega bistveno upočasnjena.

Telo proizvaja več progesterona in ta hormon ima možnost za zatiranje proizvodnje rastnih hormonov. Ampak kje je dodatna teža?

Dejstvo je, da rastni hormon neposredno vpliva na to, kako mišice rastejo in če se nabira preveč maščob. Če v telesu obstaja dovolj rastnega hormona, potem z rastjo in elastičnostjo mišic ne bo nobenih težav.

Pri polnih ženskah se razvoj rastnega hormona v organizmu upočasni. Zato se maščobno tkivo kopičijo, mišično tkivo pa se ne razvije. Tudi nasprotno, je izgubljena, potem mišice postanejo počasne in neposlušne.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Menopavza in rastni hormon

V času, ko ženska začne obdobje pred vrhuncem, se njena hormonska ozadja drastično spreminja. Estradiol v telesu je manjši in to zmanjša raven rastnega hormona. In potem dobimo zanimivo situacijo: ne glede na to, kako igraš šport in kaj obremenitve, ki si ga ne daste, mišična masa ne bo rasla.

Kosti bodo še vedno šibke, mišice pa mrzle. To pomeni, da šport brez potrebnih hormonov ne bo prinesel nobenega rezultata.

Po nekaterih poročilih, zahvaljujoč testosteronu, mišična masa ljudi obeh spolov narašča. Toda v resnici normalno delo mišic lahko podpira ženski hormon estradiol. Zahvaljujoč mu je mišična masa, poleg tega pa se preganjajo prekomerne maščobe. To je predmet izvajanja.

Poleg tega se zahvaljujoč estradiolu prilagaja delo celotnega organizma in ne samo izboljša njene posamezne funkcije.

Sčasoma povečajte nivo hormonov v telesu in bodite zdravi. Kako estradiol vpliva na razpoloženje?

Za apetit nam je mrtev ne toliko, in smo imeli priložnost za gorenje maščob, poskušamo povečati količino serotonina v telesu. Zakaj in kako lahko hormoni vplivajo na naše razpoloženje? Zlasti hormoni iz skupine estrogenov.

Serotonin in naša teža

Znanstvene raziskave, ki so trajale več kot tri desetletja, so pokazale zanimive rezultate. Znižana koncentracija serotonina v krvi osebe vodi do prekomerne teže. Poleg tega pomanjkanje serotonina vodi v zmanjšanje razpoloženja, solzence, razdražljivosti, nezmožnosti koncentracije pozornosti. In druga oseba z znižanim nivojem serotonina začne počutiti zelo malo bolečine. Lahko ima motnje v prebavnem traktu, absorpcijo in prebavo hrane.

Psiha se tudi spreminja: lahko pride do obsesivnih idej, moti spanec, razpoloženje je lahko tako slabo, da oseba ne želi ničesar.

Zakaj nastanejo takšne države?

Vsako leto lahko oseba zmanjša ravni serotonina. Če ga ne sledite, seveda ne vzemite potrebnih hormonov po priporočilu zdravnika. Zmanjšane ravni serotonina sprožajo tudi stalni stres, pomanjkanje spanja, slaba prehrana, nenehna uporaba alkohola, nenadzorovana uporaba zdravil, zlasti pomirjeval.

Zdravila iz alergij, ki jih ljudje vzamejo nenehno in v velikih odmerkih, lahko tudi zmanjšajo proizvodnjo serotonina. Enak negativen učinek na proizvodnjo serotonina povzroča kajenje. Kadilci trpijo zaradi nihanj razpoloženja pogosteje kot drugi ljudje.

Skupine tveganj

V skupini za tveganja med žrtvami hormonskega neravnovesja - ženske od 45 do 49 let. V tej kategoriji žensk se prekomerno telesno težo in depresivna stanja zaradi hormonskih sprememb lahko izrazito izrazijo. Imajo veliko nižjo raven estradiola kot prej.

Pri ženskah pred menopavzo se dramatično spreminjajo razpoloženje in zdravstveno stanje. Težko se nadzirajo. Ženske priznavajo, da se počutijo kot roller coaster, in to je strašljivo.

Kako se žensko telo spremeni med menopavzo?

Misli: telo ženske v tem obdobju lahko opomore in občutke - spremeniti. Ženska vrže nekaj v vročino, nato pa v mraz. Razpoloženje se lahko premika tudi od občutka globoke sreče do enake hude depresije.

To je pomembno, če se ne pogrešate, zato se morate posvetovati z zdravnikom o nadomestnem zdravljenju s hormoni.

Kako hormoni vplivajo na delovanje možganov?

Če ima telo dovolj estradiola, lahko vpliva na delovanje drugih hormonov, ki jih povzročajo možgani. To neposredno vpliva na nihanja razpoloženja. Torej, učinek estradiola na endorfine, hormone vazopresin, oksitocin in vazopresin.

To povečuje apetit, medtem ko se metabolizem zavira. In ženska gotovo postane boljša. Poleg tega je zaradi aktivnega vpliva hormonov na možganske centre moten mehanizem, ki nadzira apetit.

Ženska ne more več uravnavati svoje telesne teže. Grozi in draži jo. In samo preverite raven hormonov, ki so opravili hormonske teste.

Estradiol in endorfini

Ti hormoni so še posebej močni v njihovem učinku na telo nosečnic. Predvsem - v zadnjih tednih. Potem so endorfini, kot estradiol, v telesu bodoče mame precej veliko, bolj kot normalno.

To je dobro, ker apetit ni več tako brutalen, saj imajo endorfini lastnost zmanjšanja.

Ko pa se je ženska rodila, se raven endorfina v krvi znatno zmanjša. To pomeni, da lahko ženska in razpoloženje občutno padeta - do kritične ocene. Zato ženske imajo pogosto postpartalno depresijo.

To so vsi hormoni, ne življenjske težave. Ta pogoj se lahko primerja s prenehanjem uporabe prepovedanih drog. Sprva je bila ženska srečna, potem pa je bil ta vir odvzet od nje - količina endorfinov se je močno zmanjšala.

Seveda, ženska reagira s plaznostjo, napadi agresije, potem apatija, trpi vročine, skrbi, trpi bolezni želodca.

To se ne konča le z duševnimi motnjami, ampak tudi s fizičnimi spremembami. Ženska je težko izgubiti telesno težo, razen če ne dopolni pomanjkanja endorfinov. To je mogoče storiti z jemanjem hormonov, ki jih predpisuje zdravnik v povezavi s športom.

Sčasoma se obrnite na ginekologa in endokrinologa in bodite zdravi.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65], [66], [67], [68]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.