^

Zdravje

Dokončajte krvno sliko

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 20.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Splošne klinične raziskave so ena najpomembnejših diagnostičnih metod, ki natančno odražajo reakcijo hematopoetskih organov na učinke različnih fizioloških in patoloških dejavnikov. V mnogih primerih je pri diagnostiki in pri boleznih sistema hematopoeze zelo pomembna vodilna vloga.

Izraz "klinična kri« (CBC) vključuje določanje koncentracije hemoglobina, štetje števila eritrocitov, barvni indeks, levkocitov, hitrosti sedimentacije eritrocitov (ESR) in leukocytic formuli. Če je potrebno, nadalje obsega določanje časa strjevanja krvi, trajanje krvavitve, število retikulocitov in trombocitov. Trenutno je večina kazalnikov določena na avtomatiziranih hematološke analizatorje ki omogočajo študija istočasno od 5 do 36 parametrov, od katerih je najbolj pomembna vključujejo koncentracijo hemoglobina, hematokrit, število eritrocitov, MCV, je povprečna koncentracija hemoglobina, povprečno vsebnost hemoglobina, distribucija Halfwidth eritrocitov velikost, število trombocitov, srednji volumen trombocitov, belih celic.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Priprava na splošni test krvi

Za izvedbo klinične analize kapilarne krvi je v uporabi, ki je pridobljen iz prsta (tipično - neimenovana, vsaj - srednji in indeks) po stranski vbodom površino mehkem tkivu končnih falang posebno enkratno lancet. Ta postopek običajno opravlja laboratorijski pomočnik.

Pred odvzemom krvi kožo obdelamo z 70% vodno raztopino alkohola, prvo kapljico krvi osušili volne posesti in ponovno uporabo za pripravo krvi brisa, določenem v posebnem stekleno kapilaro za določanje hitrosti sedimentacije eritrocitov in vrednotenje drugih parametrov, ki bodo obravnavani spodaj .

Osnovna pravila za odvzem krvi s prsta

Da bi se izognili napakam pri opravljanju klinične preiskave krvi, morate upoštevati določena pravila. Analizo krvi s prsta je treba dati v jutranjih urah po hitrosti čez noč, to je 8-12 ur po zadnjem obroku. Izjema je, če se sumi, da je zdravnik za razvoj resne akutne bolezni, npr, akutno slepiča, vnetje trebušne slinavke, miokardni infarkt, in drugi. V takšnih primerih je treba kri, ne glede na čas dneva ali zdroba.

Pred obiskom laboratorija je dovoljena zmerna uporaba pitne vode. Če je dan preden ste uporabili alkohol, je bolje, da krvi za analizo ne prej kot 2-3 dni kasneje.

Prav tako, se pred jemanjem krvi za analizo je zaželeno, da bi se izognili pretirani vajo (križ, dviganje uteži, itd) ali druga intenzivne učinke na telo (obisk parne savne, kopanje v hladni vodi, itd). Z drugimi besedami, naj bi bil najpogostejši režim telesne dejavnosti pred dajanjem krvi.

Preden vzamete kri, ne menjajte in ne prerežite prstov, saj lahko to privede do zvišanja ravni levkocitov v krvi in spremembe razmerja med tekočimi in gostimi deli krvi.

Glavni kazalci klinične analize krvi in kaj lahko kažejo na njihove spremembe

Najpomembnejši za ocenjevanje zdravstvenega stanja preiskovancu imajo kazalcev kot razmerje volumna tekočine in dele krvnih celic, število celičnih elementov krvi in leukocytic formulo in vsebnosti hemoglobina v eritrocitih in hitrosti sedimentacije eritrocitov.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.