^

Zdravje

Pregled izpušcnega tlaka

, Medicinski urednik
Zadnji pregled: 23.11.2021
Fact-checked
х

Vsa vsebina iLive je pregledana ali preverjena, da se zagotovi čim večja dejanska natančnost.

Imamo stroge smernice za pridobivanje virov in samo povezave do uglednih medijskih strani, akademskih raziskovalnih institucij in, kadar je to mogoče, medicinsko pregledanih študij. Upoštevajte, da so številke v oklepajih ([1], [2] itd.) Povezave, ki jih je mogoče klikniti na te študije.

Če menite, da je katera koli naša vsebina netočna, zastarela ali drugače vprašljiva, jo izberite in pritisnite Ctrl + Enter.

Sputum je patološka skrivnost dihalnega trakta, ki se izloča med kašljanjem in je posledica poškodb sluznice traheja, bronhijev in pljučnega tkiva z nalezljivimi, fizikalnimi ali kemičnimi sredstvi.

Analiza izpljujanja pri bolnikih s pljučnico v mnogih primerih (čeprav ne vedno) omogoča:

 • določiti naravo patološkega procesa;
 • razjasniti etiologijo vnetja dihalnega trakta in pljučnega tkiva, zlasti za izolacijo patogena vnetja;
 • določi glavne lastnosti patogena, vključno z njegovo občutljivostjo na antibiotike;
 • oceniti učinkovitost zdravljenja.

Analiza sputuma vključuje:

 1. Makroskopski pregled (določitev znaka sputuma, njegove količine, barve, prosojnosti, vonja, doslednosti, prisotnosti nečistoč in različnih vključkov).
 2. Mikroskopski pregled (določanje celičnih in drugih elementov sputuma ter študija mikrobne flore v naravnih in umazanih brisih).
 3. Mikrobiološka študija (identifikacija in študija lastnosti domnevnega povzročitelja bolezni).

Kemična študija sputuma še ni našla široke uporabe v klinični praksi, čeprav ima tudi nekaj diagnostičnega pomena.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sputum za raziskave

Sputum za preiskavo se zbere zjutraj na prazen želodec po predhodnem temeljitem izpiranju ust in žrela s kuhano vodo. Včasih je priporočljivo, da sperite usta z 1% raztopino aluminijastega aluminija.

Pacient kašlja sputum neposredno v čisto, suho steklovino s tesno prilegajočim pokrovom. Če se pričakuje mikrobiološki pregled spituma, ga očistimo v sterilno posodo Petri ali drugo sterilno posodo. Pomembno je, da pacient opozorimo na to, da se ob zbiranju sputuma lahko uživanje slinavke v vzorce, poslane v laboratorij, znatno spremeni rezultati študije. V laboratorij se pošlje samo svež sputum, saj podaljšano stoječe, zlasti pri sobni temperaturi, vodi do avtolize celičnih elementov in reprodukcije mikroflore. Po potrebi je dovoljeno kratkotrajno skladiščenje flegma v hladilniku.

Koga se lahko obrnete?

Splošne lastnosti sputuma

Število sputuma

Količina sputuma se običajno giblje od 10 do 100 ml na dan. Nekaj izpljunek ločiti na akutni bronhitis, pljučnica, zastoj v pljučih na začetku napada astme. Na koncu napada bronhialne astme se poveča količina izpljunka. Veliko število sputuma (včasih do 0,5 litra) se lahko sprosti, ko pljučnega edema, kot tudi gnojnega procesov v pljučih, opremljen z mesta votline bronhijev (v absces, bronhiektazije, gangreno pljučih, z tuberkulozne lahkega postopku, ki ga spremlja propad tkiva) . Treba je opozoriti, da lahko znižanje zneska izpljunku z gnojnimi procesi v pljučih posledica vnetja umirila in gnojni drenaži iz kršitve votline, ki ga pogosto spremlja s pogojem poslabšanje bolnika. Povečanje količina izmečka se lahko šteje kot znak poslabšanja bolnika, če je to odvisno od poslabšanj, npr, gnojnega procesa; v drugih primerih, ko je povečanje števila izmečka povezano z izboljšano drenažo votlino, se šteje kot pozitiven znak.

Barva sputuma

Večina brezbarvna izpljunek, navezanost gnojni komponenta daje zelenkast odtenek, ki opazi s pljučnim absces, pljučni gangrene, bronhiektazije, pljučni aktinomikoza. Ko nečistoče v izpljunku sveže krvi obarvanih sputum v različnih odtenkih rdeče barve (sputuma pri bolnikih s tuberkulozo, hemoptizo aktinomikoza, pljučni rak, pljučni absces, pljuča med srčne, srčna astma in pljučni edem).

Izpljunka rjasto barvo (na croupous, osrednjim in pljučnica gripe s pljučno tuberkulozo s kazeoznega razpadne zastoju v pljučih, pljučni edem, s pljučno antraksa) ali izpljunku rjavi (v miokardni svetlobo) označuje njeno vsebino ni sveže krvi ampak produkti njegovega razpada (hematin).

Prljavo-zelena ali rumeno-zelena barva lahko ima sputum, ki se ločuje z različnimi patološkimi procesi v pljučih, v kombinaciji s prisotnostjo zlatenice pri bolnikih .

Rumena-kanarska barva sputuma se včasih opazi z eozinofilno pljučnico. Oftalmični izcedek izpljunke je možen s pljučno siderozo.

Črni ali sivki seče se pojavlja s premogovim prahom in kadilci.

Sputum se lahko obarva z nekaterimi zdravili, na primer rifampicin obarva izcedek v rdeče barve.

Vonj flegma

Sputum je običajno brez vonja. Videz vonja prispeva k kršenju izliva sputuma. Gnilo vonj pridobi v absces, gangrene pljuč, z razpadajoče bronhitisom v pristopu razpadajoče okužbe, bronhiektazije, pljučni rak, ki ga nekrozo zapleteno. Za odkrito ehinokokno cisto je značilen poseben saden vonj flegma.

Sputum sputuma

Rutilentni sputum na stoji se običajno razdeli na dve plasti, gnilo - na 3 plasti (zgornjem penečem, srednjem serousu, nižjem gnojnem). Zlasti značilen je videz troslojnega sputuma za gangreno pljuč, medtem ko se pri abscesu pljuč in bronhiektazisov navadno pojavi dvoplastni sputum.

Reakcija izpljunka

Sputum ima običajno alkalno ali nevtralno reakcijo. Razkrojen sputum dobi kislo reakcijo.

Narava sputuma

 • Slinavka se izloča v akutnem in kroničnem bronhitisu, astmatičnem bronhitisu, traheitisu.
 • Sluznic in gnojni izpljunek je značilno za absces in gangrene pljuč, silikoze, gnojni bronhitis, akutno poslabšanje kroničnega bronhitisa, stafilokokna pljučnica.
 • Žolčen sluz je značilen za bronhopneumonijo.
 • Rahlo sputum je mogoče pri bronhiektaziji, stafilokokni pljučnici, abscesu, gangreni, aktinomikozi pljuč.
 • Seroski sputum je ločen s pljučnim edemom.
 • Serous-gnojni sputum je možen z abscesom pljuč.
 • Krvavi sputum se izloča v primeru pljučnega infarkta, neoplazma, pljučnice (včasih), poškodb pljuč, aktinomicoze in sifilisa.

Opozoriti je treba, da v vseh primerih pljučnih infarktov niso opazili hemoptizo in nečistoče krvi do izpljunka (v 12-52%). Zato odsotnost hemoptize ne daje razlogov za zavrnitev diagnoze pljučnega infarkta. Upoštevati je treba tudi, da ni vedno analiza sputuma s pojavom obilne primesi krvi zaradi pljučne patologije. Za simulacijo pljučne krvavitve so lahko na primer krvavitve v želodcu ali nosu.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.